Οι ΗΠΑ επαναξιολογούν τη σχέση με την Αθήνα λόγω της αποφυλάκισης Ξηρού

Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο θέμα Ξηρού οι ΗΠΑ θα «επαναξιολογήσουν» τις σχέσεις τους με την Αθήνα. Τι θα ζητήσει από Κοτζιά ο Κέρι.

Σε σοβαρή κρίση περιέρχονται οι σχέσεις Αθήνας- Ουάσινγκτον δεδομένης της άρνησης της ελληνικής κυβέρνησης να συνταχθεί με τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις που γίνονται τα τελευταία 24ωρα από την μεριά των ΗΠΑ
με σκοπό να αποτραπεί η αποφυλάκιση του τρομοκράτη Σάββα Ξηρού, ακόμα κι αν αυτή συνεπάγεται μόνο τον κατ΄οίκον περιορισμό όπως δικαιολογείται η ελληνική πλευρά.
Η συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στο State Department αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες υπό την σκιά μίας ιδιαίτερα τεταμένης ατμόσφαιρας στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδα με την αμερικανική κυβέρνηση να χαρακτηρίζει «κόκκινη γραμμή» το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο του Σάββα Ξηρού από τις φυλακές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κέρι θα ζητήσει για ακόμα μία φορά από τον Νίκο Κοτζιά την άμεση ακύρωση του νομοσχεδίου και θα προειδοποιήσει ότι σε αντίθετη περίπτωση η συνεχιζόμενη άκαμπτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης θα σημάνει εκ μέρους των ΗΠΑ την «επαναξιολόγηση» (reassesment) των διμερών σχέσεων τους με την Ελλάδα.
Η χρήση της συγκεκριμένης λέξης με όρους διπλωματίας είναι βέβαιο ότι θα σημάνει ταυτοχρόνως την μεταστροφή των ελληνοαμερικανικών σχέσεων από σχέσεις αμοιβαίας διπλωματικής φιλίας σε σχέσεις αμοιβαίας διπλωματικής καχυποψίας που αναμένεται να διαχυθεί σε πολλαπλά επίπεδα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε θέματα που άπτονται άμεσα του ελληνικού ενδιαφέροντος.
Το The Toc έχει θέσει ερώτημα στο State Department για το τι συνεπάγεται η πρόσληψη εκ μέρους των ΗΠΑ «ως μη φιλική πράξη» ("unfriendly action" σύμφωνα με τα λόγια του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα) του νομοσχεδίου για την αποφυλάκιση του Ξηρού.
Εκτιμάται ότι αυτή θα μεταφραστεί σύντομα σε μία διακριτή αλλαγή του τόνου και σκλήρυνση του ύφους των ΗΠΑ απέναντι στην Αθήνα. Φυσικά δεν πρέπει να υποεκτιμάται η παράμετρος της μέχρι σήμερα συμπαράστασης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα σε θέματα οικονομικής πολιτικής.
Δύο παρεμβάσεις που προηγήθηκαν τα τελευταία 24ωρα σε ιδιαίτερα αυστηρότερο από το συνηθισμένο ύφος (Ομπάμα: "Η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει κι αυτή τον εαυτό της", Λιου: "Αφήστε τα πολλά λόγια και στρωθείτε στην δουλειά") προμηνύουν ως ένα βαθμό αντίστοιχες πιέσεις που θα επακολουθήσουν εκ μέρους των ΗΠΑ σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο εντός Ευρώπης.
Πριν από την συνάντηση Κοτζιά- Κέρι στην Ουάσιγκτον η αμερικανική πλευρά έστειλε ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση μέσω του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα.
Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο κ. Πήρς με διπλωματικό πλην καθαρό τρόπο αποδοκίμασε την επιλογή της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποφυλάκιση του Ξηρού και φρόντισε να επισημάνει πως αυτό δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την στάση των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας και στο θέμα της κρίσης.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ τι είπε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα και μάλιστα μπροστά από την πλακέτα που υπάρχει στην πρεσβεία και αναγράφει τα ονόματα των αμερικανών - θυμάτων της 17 Νοέμβρη.   

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...