500 εκατ. ευρώ ετησίως στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Συμφωνία-ανάσα υπέγραψε η Ελλάδα με τη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), γεγονός που αναμένεται να φέρει ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις της χώρας με ότι αυτό συνεπάγεται στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Η συμφωνία, που έχει ορίζοντα μέχρι το 2020, υπεγράφη μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και του διοικητικού συμβουλίου της EBRD στην Τιφλίδα της Γεωργίας, όπου διεξάγεται η ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας.
Η Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως μέσω ανακυκλούμενων χαμηλότοκων δανείων που στην πλειοψηφία τους θα διοχετεύονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έργα υποδομων. Συνολικά, το ποσό της ρευστότητας που πιθανόν να διοχετευθεί στις ελληνικές επιχειρήσεις υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί.
Επιπλέον, εκτός από μέτοχος, η Ελλάδα γίνεται και «αποδέκτρια χώρα» της EBRD και θα μπορεί για πρώτη φορά να χρηματοδοτεί ιδιωτικές επενδύσεις ως χώρα «εισδοχής» ανάμεσα σε πρώην σοβιετικές χώρες και τα κράτη της Βαλκανικής.
Όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Ινδός πρόεδρος της τράπεζας, Σούμα Τσακραμπάρτι, υπάρχουν δύο κατηγορίες στις οποίες εδράζεται η «συμφωνία έδρας». Η πρώτη αφορά την επανάκτηση της πρόσβασης στη ρευστότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις. «Ο άλλος τομέας που θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα είναι η περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση, η μεταφορά της τεχνογνωσίας και των χρημάτων του ιδιωτικού τομέα σε τομείς όπως η ενέργεια και τις υποδομές».
Η συμφωνία προβλέπει πως μέσα στο έτος η EBRD ενδέχεται να αποκτήσει και φυσική παρουσία στην Ελλάδα ανοίγοντας γραφείο. Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της EBRD τής διασφαλίζει ισχυρά προνόμια στις χώρες τις οποίες χρηματοδοτεί. Από την ίδρυσή της το 1991, η EBRD χρηματοδοτεί ιδιωτικές επενδύσεις στα Βαλκάνια, την Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Στην τράπεζα συμμετέχουν 64 χώρες, καθώς και οι Ευρωπαϊκή Ενωση και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όμως μεγαλύτερος μέτοχός της παραμένουν οι ΗΠΑ.
Το «Ευρωπαϊκή» στο ακρωνύμιό της έχει να κάνει με την ιδρυτική αποστολή της τράπεζας στις αρχές της δεκαετίας του '90, δηλαδή την μετάβαση προς μία ανοιχτή και δημοκρατική οικονομία της αγοράς στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Υπενθυμίζεται πως η EBRD είχε παγώσει την ίδια συμφωνία με την Ελλάδα δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, επικαλούμενη την πολιτική ρευστότητα στη χώρα, την οποία συνέδεε με το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση «θα παρέμενε συνεπής στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας». Ταυτόχρονα, διεμήνυε πως δεν θεωρούσε πιθανό το σενάριο ενός Grexit, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε το μοντέλο σταθερότητας που πρεσβεύει η ευρωζώνη.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...