«Συμφωνία τώρα ή πληρώνουμε μόνο συντάξεις και μισθούς»

«Εχουμε πρόβλημα ρευστότητας» είναι η φράση που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός στις συνομιλίες του με κορυφαίους ηγέτες και αξιωματούχους στην Ευρώπη και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει τόσο στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου όσο και στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ,
ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πρόβλημα με την αποπληρωμή δόσεων των δανείων, εάν δεν προκύψει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τη ρευστότητα προς την Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός, που έλαβε και από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την «παραίνεση» να προτιμήσει την αποπληρωμή μισθών και συντάξεων έναντι της αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων αν οι καταστάσεις γίνουν οριακές, ενημέρωσε τους κορυφαίους συνομιλητές του ότι το σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ που πρέπει να κατευθυνθεί μέσα στον Ιούνιο στο ΔΝΤ δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια.
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάνης Βαρουφάκης Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάνης Βαρουφάκης συνομιλούν στο περιθώριο της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η έκτακτη αυτή κατάσταση οδήγησε σε νέες συσκέψεις στο Μαξίμου το Σαββατοκύριακο, ενώ τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να «ζυγίζουν» τα δεδομένα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι μισθοί και οι συντάξεις του Μαίου θα καταβληθούν κανονικά.
Σε αυτό το σκηνικό ήρθε και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, που μιλώντας με δραματικό τόνο στο Mega είπε ότι «αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία».
Ωστόσο από το Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι «τελεσίγραφο» δεν έχει δοθεί σε καμία πλευρά, καθώς αυτό θα σήμαινε ουσιαστικά τη λήξη των διαπραγματεύσεων και τη ρήξη. «Ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν όλοι την πραγματική κατάσταση. Ουδείς έχει πλέον το δικαίωμα να λέει ότι δεν ήξερε» έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Στους«Financial Times» οι προειδοποιήσεις της κυβέρνησης


Στο πρωτοσέλιδο της βρετανικής έκδοσης των «Financial Times» αναφέρονται οι προειδοποιήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα καταβάλει την προσεχή δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το άρθρο περιγράφει τις δηλώσεις του Νίκου Βούτση και υπενθυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε παρόμοια επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ πριν από δύο εβδομάδες.

Σόιμπλε: «Είμαστε ακόμη πολύ μακριά»

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk o Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα είναι να υλοποιήσει με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα και να τιμήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει στη σύνοδο του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε: «Η λύση του προβλήματος πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου διαβεβαίωσε πως θα εφαρμόσει το συμφωνημένο πρόγραμμα. Η επιτυχημένη ολοκλήρωσή του αποτελεί προϋπόθεση για ό,τι μπορεί ή δεν μπορεί να ακολουθήσει. Δυστυχώς, μέχρι να φτάσουμε εκεί, είμαστε ακόμη πολύ μακριά. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλά προβλήματα να ξεπεράσει, της εύχομαι καλή δύναμη. Φυσικά, έχει κάθε στήριξη από εμάς, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τη λύση του προβλήματος».
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Άτεγκτη στάση εξακολουθεί να κρατά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε | ΕUROKINISSI
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις διεθνείς σχέσεις και στο ότι πρόκειται για μια εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό κυβέρνηση. Δεν θα ήθελα να ανταλλάξω καθήκοντα με τον Ελληνα συνάδελφό μου, η θέση του δεν είναι εύκολη, αλλά έχει το δικαίωμα να τον λαμβάνουμε στα σοβαρά, όπως και ολόκληρη την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και τους εμπιστευόμαστε πως θα πράξουν αυτό που πρέπει, αλλά και το απαιτούμε».
Επιμένει ότι τα προβλήματα θα λυθούν στην Ελλάδα και υποστηρίζει πως «οι Ελληνες γνωρίζουν το διακύβευμα και παραδέχονται και οι ίδιοι πως η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη. Ομως, τα προβλήματα έχουν τις αιτίες τους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πήρε τη μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα βοήθεια. Αυτό πρέπει να το πουν οι υπεύθυνοι στον ελληνικό λαό. Τώρα η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της».
Σε ερώτηση για το εάν θα ήταν λύση μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος και εάν η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε μια χρεοκοπία ή μια λύση, ο Σόιμπλε απάντησε: «Δεν χρειάζεται να συζητούμε για εναλλακτικές. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου για την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει ακόμη πολλές προσπάθειες για να υλοποιήσει τα όσα δεσμεύτηκε πως θα πράξει».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...