Υγεία *Υπάρχει φυλή στον κόσμο, που οι άνθρωποι ζουν μέχρι 120 χρόνια και οι γυναίκες αρχίζουν να γεννούν στα 65 τους?

Η φυλή Χούζνα, μια καυκάσια φυλή που την εντοπίζουμε στα υψίπεδα ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, θεωρείται σήμερα από πολλούς ως η φυλή με τους μακροβιότερους ανθρώπους. Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Υπάρχουν επιστήμονες που έζησαν με τους Χούζνα και μελέτησαν τη ζωή τους και οι οποίοι διαφωνούν έντονα…

Αυτό που έχει ακουστεί και γραφτεί κατά κόρον για τη συγκεκριμένη φυλή, είναι πως ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων ξεπερνά τα 100 χρόνια, πως οι γυναίκες ακόμη και όταν φτάσουν 40 χρονών, μοιάζουν με έφηβες κοπέλες (έχουν αψεγάδιαστο δέρμα, σφιχτό κορμί κτλ κτλ ) και πολλές από αυτές γεννούν στα 65 χρόνια τους. Κάτι που βιολογικά είναι εξαιρετικά απίθανο ή σπάνιο.
xounza5
Σε κάθε περίπτωση έχει δημιουργηθεί ένα μυστήριο γύρω από αυτή τη φυλή. Μπορούν οι άνθρωποι να ζουν μέχρι τα 120 και οι γυναίκες να γεννούν στα 65; Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης στηρίζονται στον Ιρλανδό γιατρό Ρ. Μακκάρισον, ο οποίος έζησε και μελέτησε τη φυλή αυτή στις αρχές του 1900. Ο γιατρός υποστήριζε ότι η διατροφή τους που αποτελείται μόνο από λαχανικά, και φρούτα καθώς και ο τρόπος ζωής αυτών των ανθρώπων που ποτέ δεν άγχονται, ποτέ δεν έχουν νεύρα, ποτέ δεν καυγαδίζουν, έχει συμβάλλει αποφασιστικά να σπάσουν κάθε επιστημονικό και λογικό όριο. Θερμιδικά παίρνουν μέχρι 2.000 θερμίδες τη μέρα και συμπληρώνουν τη διατροφή τους με πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.
xounzaaa
Υπάρχει και η άλλη άποψη η καλύτερα τεκμηριωμένη που λέει πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην συγκεκριμένη φυλή. Καταρχήν οι Χούνζα δεν κρατούν αρχεία και δεν υπάρχει κανένα πιστοποιητικό γέννησης που να αποδεικνύει την ηλικία τους. Είναι νομαδική φυλή που συνεχώς μετακινείται. Άρα ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει σχετικά με την ηλικία του. Επίσης, σύμφωνα με τον γιατρό Dr John Clark ο οποίες έγραψε τις εμπειρίες του με τους Χούνζα στο βιβλίο του Lost Kingdom of the Himalayas, οι Χούνζα όχι μόνο δεν είχα καλή υγεία αλλά οι αντιμετώπιζαν συχνά ασθένειες όπως: Δυσεντερία, ελονοσία, πνευμονία, αβιταμινώσεις (μπέρι-μπέρι, σκορβούτο), μολύνσεις, σταφυλόκοκκο, βρογχίτιδα, και διάφορα προβλήματα στα δόντια και στα μάτια. Επειδή ήταν ο μόνος γιατρός στη περιοχή , μέσα σε διάστημα 20 μηνών βοήθησε στο να θεραπευτούν περισσότεροι από 5000 Χούνζα. O Clark επίσης αναφέρει πως 1 στα 3 μωρά πέθαινε στη γέννα.
xounza4
Επίσης οι επιστήμονες τονίζουν πως η μέτρηση του χρόνου για τους ανθρώπους της φυλής είναι διαφορετικός. Δεν μετράνε χρόνια βάση ηλικίας, βάση της σοφίας και των γνώσεων και εμπειριών που αποκτούν. Για παράδειγμα για τα μέλη της φυλής Χούνζα ένας Χούνζα 130 ετών στην πραγματικότητα δεν είναι πάνω από 50 ετών.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...