Ο Σελαχεντίν Ντεμιρτάς Ο Κούρδος που έπνιξε το όνειρο του Ερντογάν HDP 80.12%

Ο Σελαχεντίν Ντεμιρτάς τάραξε την παντοκρατορία του Ερντογάν. Ποιος είναι ο Κούρδος που μπλόκαρε το σχέδιο του Ερντογάν για προεδρική δημοκρατία.
Ο αρχηγός του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) που στέρησε την αυτοδυναμία στο AKP είναι ο άνθρωπος που σταμάτησε τα σχέδια του Ερντογάν να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του.
Ψηφοφόροι του δεν είναι μόνο οι αριστεροί Κούρδοι αλλά και δυσαρεστημένοι Τούρκοι. Ο 42χρονος Ντεμιρτάς, που είχε λάβει 9,77% στις περυσινές προεδρικές εκλογές στις οποίες επικράτησε ο Ερντογάν με 52%, κατάγεται από το Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και είναι δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ερντογάν τον παρουσιάζει ως βιτρίνα του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν αλλά όπως έδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έπεισε καθώς το HDP μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με ποσοστό που ξεπερνά το 12%




Ο Ντεμιρτάς γεννήθηκε στο Ελαζίκ- κοντά στον Ντιγιάρμπακιρ- στις 10 Απριλίου 1973 και είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Ο αδερφός του καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση με την, αβάσιμη κατά τον ίδιο, κατηγορία πως ήταν μέλος του εκτός νόμου στην Τουρκία, ΡΚΚ. Η οικογένειά του δεν είχε χρήματα για να προσλάβει δικηγόρο και αυτή η εμπειρία, όπως δηλώνει, τον έκανε να σπουδάσει νομικά.
«Η νίκη αυτή είναι νίκη των καταπιεσμένων δηλαδή κοινή νίκη της Αριστεράς. Είναι κοινή νίκη όσων εναντιώνονται στο σύνταγμα της χούντας και στο όριο του 10%. Είναι κοινή νίκη όσων λένε ότι οι Κούρδοι πρέπει να ζουν στη χώρα αυτή ως έντιμος λαός»

Αυτή είναι η νίκη των καταπιεσμένων

Η νίκη αυτή είναι νίκη των καταπιεσμένων δηλαδή κοινή νίκη της Αριστεράς. Είναι κοινή νίκη όσων εναντιώνονται στο σύνταγμα της χούντας και στο όριο του 10%. Είναι κοινή νίκη όσων λένε ότι οι Κούρδοι πρέπει να ζουν στη χώρα αυτή ως έντιμος λαός», είπε ο Ντεμιρτάς και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος να μην συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε κυβέρνηση συνασπισμού. «Είχαμε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουμε μία κυβέρνηση του ΚΔΑ ή να συνεργαστούμε μαζί του. Η δέσμευσή μας ισχύει, είπε.
Το άλμα του φιλοκουρδικού κόμματος, οφείλεται στη γραμμή που ακολούθησε η ηγεσία του Ντεμιρτάς και αφορούσε την απομάκρυνση από το προφίλ αμιγώς κουρδικού κόμματος και τη χρησιμοποίηση μιας αριστερής ρητορικής που προσπαθούσε να προσεγγίσει γενικά τους πολίτες της Τουρκίας. Κι αυτό με υπογράμμιση τόσο των πολιτισμικών ταυτοτήτων, όπως θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες όσο και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.




«Τέλος μιας περιόδου» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα, ο αρχηγός του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τόνισε ότι, «με δημοκρατικούς τρόπους δώσαμε τέλος σε μια περίοδο καταπίεσης. Νίκησε η Δημοκρατία».

 

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί από τους Κούρδους 

Σε κατάσταση ευφορίας χιλιάδες Κούρδοι κατέκλυσαν τους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία σήμερα, ρίχνοντας βεγγαλικά και ανεμίζοντας σημαίες του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), καθώς πανηγύριζαν για τις επιδόσεις του κουρδικού κόμματος στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα.




«Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι η χώρα δεν θα ανεχθεί άλλο, τον Ερντογάν και την οργή του» δήλωσε η Σεϊράν Ντεμίρ, μία 47χρονη νοικοκυρά που βγήκε κι εκείνη για να πανηγυρίσει και μαζί με χιλιάδες άλλους πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους περιμετρικά του κτιρίου όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του HDP στην περιοχή.
«Ο λόγος που το HDP κέρδισε τόσες πολλές ψήφους είναι ότι ποτέ δεν απέκλεισε κανέναν πολίτη αυτής της χώρας, όπως ακριβώς έκαναν οι κυβερνώντες» δήλωσε ο 25χρονος Σιάρ Σεντζί.
«Έχει αγκαλιάσει (τους πολίτες) όλων των γλωσσών, των εθνικοτήτων και τους πιστούς όλων των θρησκειών και τους υποσχέθηκε την ελευθερία».





Εφιάλτης η κυβέρνηση συνασπισμού

«Στις 8 Ιουνίου, η Τουρκία μπορεί να ξυπνήσει με μια κυβέρνηση συνασπισμού», έγραφε στις 25 Μαίου ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί, αρθρογράφος της εφημερίδας Yeni Safak. Αυτός ήταν  ο μεγαλύτερος εφιάλτης του Ερντογάν . Για να αλλάξει το Σύνταγμα, οι ισλαμοσυντηρητικοί έπρεπε να κερδίσουν 367 από τις 550 έδρες του κοινοβουλίου. Με 330 βουλευτές, μπορούν πάντα να κάνουν δημοψήφισμα. Από εκεί και κάτω, θα πρέπει να αποχαιρετήσουν το σχέδιο της προεδρικής Δημοκρατίας. Η ευθύνη ανήκει στη διεύθυνση του ΑΚΡ – συμπλήρωνε -, η οποία μπορεί να συνέδεσε τις δύο όχθες του Βοσπόρου με μια υποθαλάσσια διώρυγα, δεν μπόρεσε όμως να συνδεθεί με ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.





 πηγη

....

Ντ. Μπαχτσελί: Δεν θα μετάσχουμε σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Για "αρχή του τέλους για το ΚΔΑ" έκανε λόγο ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Δήλωσε πως το κόμμα του δεν θα μετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.
Μία νέα περίοδος και μια νέα πολιτική εικόνα εγκαινιάζει για την Τουρκία το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε πως το κόμμα του δεν θα μετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

«Ή αξιωματική αντιπολίτευση ή πρόωρες εκλογές το συντομότερο»

Μιλώντας λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε κυβέρνηση συνασπισμού λέγοντας πως μπορεί άνετα να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συνεργασία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών και ότι το κόμμα του θα αναλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν δεν καταστεί αυτό δυνατόν, είπε ο Μπαχτσελί, «τότε ας γίνουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό».
Ο Μπαχτσελί κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι ο σημαντικότερος λόγος της ήττας του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης «είναι η παραβίαση των νόμων και του συντάγματος εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα».
«Ο Ερντογάν ή θα πρέπει να περιοριστεί στο πλαίσιο που ορίζει το σύνταγμα ή θα πρέπει να παραιτηθεί» είπε ο Μπαχτσελί και έκανε λόγο για "αρχή του τέλους για το ΚΔΑ".
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την αύξηση της εκλογικής δύναμης του κόμματός του κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: REUTERS
nt-mpaxtseli-den-tha-metasxoume-se-kubernisi-sunaspismou

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...