Διογκώνεται η διεθνής υποστήριξη στο ΟΧΙ του ελληνικού λαού (ενημέρωση - φωτογραφίες)

Αυξάνουν συνεχώς τα μηνύματα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή του, ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Πλήθος πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, καλλιτεχνών και επιστημόνων από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο συντάσσονται με το μέρος του ελληνικού λαού στον κρίσιμο αγώνα που δίνει εναντίον της πολιτικής της λιτότητας.


Η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), οι Ποδέμος από την Ισπανία όπως και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, το ΚΚ Γαλλίας, η Κοκκινοπράσινη συμμαχία της Δανίας, το ΑΚΕΛ και οι ευρωβουλευτές του, το HDP από την Τουρκία, Βρετανοί βουλευτές και η Εργατική Συνομοσπονδία της χώρας, οι Πράσινοι της Σκωτίας, κόμματα και συνδικάτα και οργανώσεις από τον Καναδά και την Αυστραλία και μια σειρά ακόμα φορείς, ενώνουν τη φωνή τους με την Ελλάδα, και λένε ”ΟΧΙ” στα τελεσίγραφα των δανειστών.

Επιπλέον, σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης διοργανώνονται συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό.
Την Παρασκευή 3 Ιουλίου διοργανώνονται συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις:
  • Βέλγιο: Βρυξέλλες
  • Γερμανία: Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Στουτγκάρδη, Βρέμη, Κολωνία, Λίμπεκ, Φράιμπουργκ, Ντίσελντορφ, Μανχάιμ, και Μύνστερ
  • Ισπανία: Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Σαραγόσα
  • Γαλλία: Μονπελιέ, Μασσαλία
  •  - Αυστρία: Βιέννη 
  • - Λουξεμβούργο 
  • - Λονδίνο: (πλατεία Τραφάλγκαρ)(Βρετανικό Μουσείο)
  • Πολωνία: Βαρσοβία
  • -  Αγγλία: Λήντς
  • Ιταλία: Γένοβα, Λέτσε, Πάντοβα, Ροβίγκο, Ρίμινι, Πεσκάρα, Ρώμη, Καζέρτα, Μιλάνο, Τορίνο, Κατάνια, Τάραντας, Μπολόνια, Ανκόνα, Μπρέσια, Παλέρμο, Βερόνα, Σαβόνα, Μπάρι, Φλωρεντία, Βενετία, Λα Σπέτσια, Πάρμα, Φορλί, Μπιέλλα, Πρίντεζι, Κροτόνε, Πιατσέντσα, Παβία, Κούνεο, Πίζα, Ποτέντσα, Μέλφι, Αόστα, Λιβόρνο.
  • - Άμστερνταμ:



Σάββατο 4 Ιουλίου
  • - Αγγλία: Μπρίστολ, Λίβερπουλ
  • Ιρλανδία: Δουβλίνο
  • Σκωτία: Εδιμβούργο
  • - Γερμανία: Μάνχαϊμ, Στρόμπεργκ
  • - Ιταλία: Πίζα, Μάντοβα, Ρέτζο-Εμίλια, Πρίντεζι, Λόντι,
  • - Ισπανία: Μπαδαχόθ, Κάθερες, Μέριδα, Πλασένσια,Χιχόν, Αλικάντε, Βαρκελώνη,
  • - Καναδάς: Μόντρεαλ

Κυριακή 5 Ιουλίου
  • - Βέλγιο: Βρυξέλλες
  • - Ισπανία: Μαδρίτη, Χιχόν, Λεόν
  • Γερμανία: Βερολίνο
  • Ιταλία: Ραβέννα
________________________________________________________________________________________________
Αλληλεγγύη με τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ
HDP / Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Τουρκία
Συμπαραστεκόμαστε στον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή του στον αγώνα τους για δικαιοσύνη, ισότητα, δημοκρατία και ενάντια στη λιτότητα. Ο αγώνας τους μας δείχνει πως μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή.
Παρά την επιβολή πολιτικών λιτότητας το 2010 και το 2012 στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η  ΕΚΤ και το ΔΝΤ εξακολουθούν τις πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδο, αγνοώντας τη δημοκρατική γνώμη του ελληνικού λαού κι επιμένουν σε μια άτεγκτη, αρνητική στάση στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Είναι γνωστό πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχουν κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις, όπως και οικονομικές. Πιστεύουμε πως αντί για την επιβολή πολιτικών λιτότητας στους λαούς της Ευρώπης, μπορούν να συναφθούν λογικές συμφωνίες που θα είναι αποδεκτές. Ελπίζουμε πως άλλα μέρη θα ανταποκριθούν θετικά στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να βρεθεί συμφωνία.
Σαν αποτέλεσμα του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό περί της αποδοχής της συμφωνίας που υποβλήθηκε από Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ΕΚΤ – ΔΝΤ στο Γιούρογκρουπ της 25ης Ιουνίου 2015. Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε με πλειοψηφία την κυβερνητική πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των δανειστών στις 5 Ιουλίου 2015.
Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές επανεπιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας με τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή του. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ μιας Ευρώπης κυρίαρχων κρατών, ενωμένων με αλληλεγγύη. Επιπλέον, εκφράζουμε για άλλη μια φορά την πεποίθησή μας πως ένας εξισωτικός, δίκαιος και ελευθεριακός κόσμος είναι πιο κοντά από ποτέ.
Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος!
Με αλληλεγγύη
HDP / Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Τουρκία
________________________________________________________________________________________________
Podemos: Υποστηρίζουμε σθεναρά την πλευρά της δημοκρατίας. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ελληνικό λαό.
Με αφορμή την κατάσταση στην Ελλάδα και μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων από το Eurogroup, το Podemos επιθυμεί να ανακοινώσει τα παρακάτω:
1.- Την προηγούμενη Δευτέρα, η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε μια πρόταση προς το Eurogroup που περιελάμβανε σημαντικές παραχωρήσεις και που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους δανειστές ως λογική και βιώσιμη. Τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, οι διεθνείς δανειστές, καθοδηγούμενοι από το ΔΝΤ, δεν αποδέχτηκαν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να φορολογήσει τους πλουσιότερους τομείς της κοινωνίας, να αναδιαρθρώσει το χρέος και να προωθήσει ένα επενδυτικό σχέδιο, για να αναζωογονήσει την οικονομία. Αντίθετα, απαίτησαν να ανεβάσει το ΦΠΑ σε βασικές υπηρεσίες και στα τρόφιμα και αξίωσαν περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις και μισθούς. Στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη λιτότητα, οι δανειστές φαίνεται να δέχονται μόνον τα χρήματα των φτωχών και να επιμένουν να επιβάλουν την ίδια λογική και τα ίδια μέτρα που οδήγησαν τη χώρα σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η ελληνική οικονομία ασφυκτιά. Το να επιμένεις να τη στραγγαλίζεις είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πρέπει να γίνει.
2.- Αντιμετωπίζοντας τέτοιου είδους εκβιασμό, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε παραδειγματικά στο τελεσίγραφο: καλώντας το λαό να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του με δημοκρατικό και κυρίαρχο τρόπο. Αντίθετα με τις ισπανικές κυβερνήσεις του 2011 και του 2012, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να παραβιάσει τη λαϊκή εντολή των εκλογών του Ιανουαρίου. Όλες οι προσπάθειες εξαναγκασμού, εκφοβισμού και επηρεασμού αυτής της ψήφου από μη εκλεγμένες εξουσίες, και ειδικά από την ΕΚΤ – που είναι πρόθυμη να καταπνίξει το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα, για να επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος - αποτελούν μια ξεκάθαρη και απαράδεκτη παραβίαση της δημοκρατικής αρχής.  Εμείς δηλώνουμε, ότι μια Ευρώπη χωρίς δημοκρατία δεν είναι Ευρώπη: όλοι οι δημοκράτες πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους και να καταγγείλουν αυτές τις ανυπόφορες παρεμβάσεις και πιέσεις. Η δημοκρατία δεν συμβιβάζεται με το να επιτρέπουμε σε μη-εκλεγμένες εξουσίες να κυβερνούν και να αποφασίζουν για μας. Το διακύβευμα των εκλογών είναι η δημοκρατία.
3- Με την αδιαλλαξία τους, οι δανειστές έχουν αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρονται καθόλου να επιλύσουν την ελληνική κρίσης χρέους. Ο στόχος τους είναι κυρίως να υποτάξουν και να ρίξουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, για να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στις πολιτικές της λιτότητας. Η τύφλωσή τους είναι τόσο μεγάλη, που δεν διστάζουν να διακινδυνεύσουν την ακεραιότητα και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος και του ίδιου του ευρωπαϊκού προτάγματος, εκθέτοντάς το σε κερδοσκοπικές επιθέσεις, το τίμημα των οποίων θα πληρωθεί επίσης από τους πολίτες άλλων κρατών. Θα το πούμε μια για πάντα: αυτοί θα είναι οι υπεύθυνοι για τις συνέπειες αυτής της καταστροφής.
4- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιούργησε τη φοβερή αυτή οικονομική κρίση που επηρεάζει την Ελλάδα. Ήταν οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, οι φίλοι των PP και PSOE, που πλαστογράφησαν δεδομένα και λογαριασμούς, που παρέδωσαν την κυριαρχία της χώρας στην Τρόικα και που παρέδωσαν στο ΣΥΡΙΖΑ μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή, που είναι αναγκαίο και επείγον να αντιστραφεί.
5.- Πολλοί διεθνείς δρώντες έχουν ήδη πάρει αποστάσεις από το δογματισμό των πιστωτών. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους με τον ελληνικό λαό σε υπεράσπιση της δημοκρατικής αρχής. Απαιτούμε η Ισπανική Κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να σεβαστούν την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και συνεπώς να εξασφαλίσουν ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί σε συνθήκες ελευθερίας και πλήρους ομαλότητας.              Η δημοκρατική βούληση και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ελληνικού λαού, τα οποία έχουν υποστεί συστηματικές επιθέσεις στα χρόνια της λιτότητας, πρέπει να γίνουν σεβαστά.
Υπάρχουν δυο αντιτιθέμενα μέτωπα στην Ευρώπη: της λιτότητας και της δημοκρατίας, η διακυβέρνηση από το λαό και η διακυβέρνηση από τις αγορές και από μη-εκλεγμένες δυνάμεις. Υποστηρίζουμε σθεναρά την πλευρά της δημοκρατίας. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ελληνικό λαό.
_________________________________________________________________________________________________________________
Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι ο εξευτελισμός και η ταπείνωση της Ελλάδας
Δήλωση Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Σταύρου Ευαγόρου
Έχει διαφανεί ότι η βαθιά ανθρωπιστική κρίση και η φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού ουδόλως ενδιαφέρουν τους θεσμούς. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι ο εξευτελισμός και η ταπείνωση της Ελλάδας με στόχο κανένας λαός στην Ευρώπη να μην τολμήσει να σηκώσει κεφάλι ξανά.
Μια απλή ανάγνωση των απαράδεκτων προτάσεων των θεσμών προς την Ελλάδα οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι αυτές αποτελούν προϊόν νεοφιλελεύθερων προσεγγίσεων, είναι αντιαναπτυξιακές, υφεσιακές και οδηγούν σε περαιτέρω λιτότητα και φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού.
Δυστυχώς και παρά τις λεκτικές διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για στήριξη στην Ελλάδα, στην πράξη η Κύπρος δια των ενεργειών του Υπουργού Οικονομικών συντάχθηκε πλήρως με τους Γερμανούς αλλά και τους υπόλοιπους νεοαποικιστές της Ευρώπης. Η απόφαση να μην δοθεί οποιαδήποτε παράταση ή άλλη διευκόλυνση στην Ελλάδα ήταν Ομόφωνη και αυτό λέει πολλά, όπως επίσης και το γεγονός ότι η Κύπρος συμφώνησε με την εκδίωξη του Έλληνα Υπουργού από το Eurogroup.
Για άλλη μία φορά λοιπόν η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν είπε την αλήθεια, έμεινε εκτεθειμένη αφήνοντας για άλλη μια φορά την Ελλάδα μόνη.
Τέλος όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, αυτό είναι υπόθεση του Ελληνικού λαού και της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Το ΑΚΕΛ με συνέπεια συμπαρίσταται και στηρίζει την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Ελληνικό Λαό στη δύσκολη και άνιση μάχη που δίνουν.
_________________________________________________________________________________________________________________
Οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ στο πλευρό του ελληνικού λαού (βίντεο)
Οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου στο πλευρό του ελληνικού λαού:
https://www.youtube.com/watch?v=gMSqge9hdeI
Νεοκλής Συλικιώτης:
«Πρώτα πρώτα να πω ότι ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση. Δίνεται μια μάχη σήμερα η οποία δίνεται για ολόκληρη την Ευρώπη, για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Φαίνεται ότι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δογματικοί του νεοφιλελευθερισμού επιμένουν σε τελεσίγραφα και θέτουν μπροστά στο λαό εκβιαστικά διλήμματα ή να συνεχίσει τις πολιτικές λιτότητας ή να ταπεινωθεί. Θεωρώ ότι η μόνη απάντηση απέναντι σε αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα είναι η απάντηση της αξιοπρέπειας, η απάντηση της κυριαρχίας του ελληνικού λαού και βεβαίως σε αυτόν τον αγώνα του ελληνικού λαού είμαστε όλοι αλληλέγγυοι. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και στην ομάδα μας εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο, για να εκφράσουμε με κάθε τρόπο τη στήριξή μας, να στιγματίσουμε όλες τις πολιτικές εκείνων που θέλουν να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό. Βλέπουμε να γίνονται εδώ ωμές επεμβάσεις στα εσωτερικά του ελληνικού λαού και τις καταγγέλλουμε, όπως βεβαίως κινητοποιήσεις γίνονται σε όλες τις χώρες και εδώ στις Βρυξέλλες και σε όλες τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρωτοβουλία των αριστερών βεβαίως κομμάτων και κινημάτων. Να σας πω ότι το ερχόμενο Σάββατο το ΑΚΕΛ καλεί σε μαζική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, ενώ βεβαίως αυτή η αλληλεγγύη θα εκφραστεί και αλλού, γιατί επαναλαμβάνω, θεωρούμε ότι ο αγώνας του ελληνικού λαού είναι αγώνας για όλους μας, είναι αγώνας για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, για μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, για μια Ευρώπη της ευημερίας και της ανάπτυξης και όχι μια Ευρώπη της λιτότητας και των μνημονιακών πολιτικών.»
Τάκης Χατζηγεωργίου:
«Τείνουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ψηφίζουν μόνο για τη Eurovision και το The Voice ή άλλα παιχνίδια της τηλεόρασης. Θεωρώ ότι είναι πολύ κρίσιμης σημασίας οι λαοί να αποφασίζουν και με δημοψηφίσματα. Ωστόσο πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί κάτω από τις σημερινές συνθήκες να καταδείξει μια γραμμή πλεύσης με καθαρότητα τέτοια που να υιοθετείται από όλους ως δεδομένη. Εννοώ ότι χρειάζεται μια πραγματικά μεγάλη πλειοψηφία για να μπορέσει να θεωρηθεί ότι ο λαός δείχνει αυτό που πραγματικά σκέφτεται. Μακάρι ο κόσμος να μείνει ήρεμος, ήσυχος, να πάρει την απόφασή του, και η ελληνική κυβέρνηση στη συνέχεια να σταθμίσει το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης και να λάβει τα μέτρα της.»  
  _________________________________________________________________________________________________________________
Αλληλεγγύη από τους Ευρωβουλευτές της Αριστεράς στην Ελληνική Κυβέρνηση
Οι ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας της Αριστεράς εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο ελληνικό λαό με εκδήλωση τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα (Τετάρτη – 1 Ιουλίου 2015) κρατώντας πανό που έγραφαν: "Αλληλεγγύη στην Ελλάδα", "Όχι στη λιτότητα" καθώς και ελληνικές σημαίες.
Επίσης, έδωσαν μηνύματα μέσω βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=WssqH0qG2HY

Στο βίντεο εμφανίζονται και δίνουν μήνυμα 11 Ευρωβουλευτές από όλη την Ευρώπη, μιλώντας στα αγγλικά. Αναλυτικά:

Gabi Zimmer - President of GUE/NGL, Die Linke
Martina Anderson - Sinn Fein
Barbara Spinelli - Independent
Josu Juaristi - Eh Bildu
Luke 'Ming' Flanagan – Independent
Fabio de Masi - Die Linke
Marina Albiol - Izquierda Plural
Marisa Matias - Bloco de Esquerda
Eleonora Forenza - L' Altra Europa con Tsipras
Katerina Konecna - Komunistica strana Cech a Moravy
Helmut Scholz - Die Linke
 _________________________________________________________________________________________________________________
  Καιρός για μία σύνοδο ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα
Αριστεροί βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, ηγέτες συνδικάτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων, υπογράφουν σήμερα επιστολή που καλεί για μία σύνοδο ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα και τερματισμό της λιτότητας:
Καλούμε τον Ντέιβιντ Κάμερον να στηρίξει τη διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής συνόδου που θα συμφωνήσει σε διαγραφή χρέους για την Ελλάδα και άλλες χώρες που τη χρειάζονται, στηριγμένη σε λογιστικούς ελέγχους χρέους και χρηματοδότηση από την ανάκτηση κεφαλαίων από τις τράπεζες και τους χρηματοοικονομικούς κερδοσκόπους που υπήρξαν οι αληθινοί ωφελημένοι από τα προγράμματα διάσωσης.
Πιστεύουμε πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην επιβολή  πολιτικών λιτότητας που επιφέρουν αδικία και φτώχεια στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Ζητούμε τη θέσπιση κανόνων των Ηνωμένων Εθνών για μια αντιμετώπιση των κρίσεων δημόσιου χρέους με ταχύτητα, δικαιοσύνη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και για να δοθεί το μήνυμα στους τραπεζίτες πως δεν θα συνεχίσουμε να τους διασώζουμε από τις συνέπειες των επιπόλαιων δανειοδοτήσεων.
Οι υπογράφοντες:
Frances O’Grady, General Secretary, TUC; Len McCluskey, General Secretary, Unite the Union; Paul Kenny, General Secretary, GMB;Manuel Cortes, General Secretary, TSSA; Sarah-Jayne Clifton, Director, Jubilee Debt Campaign; Paul Mackney, Chair, Greece Solidarity Campaign; Nick Dearden, Global Justice Now; Owen Epsley, War on Want; James Meadway, New Economics Foundation; Ann Pettifor, Prime Economics
And the following MPs: Diane Abbott, Dave Anderson, Richard Burgon, Jeremy Corbyn, Jonathan Edwards, Margaret Ferrier, Roger Godsiff, Harry Harpham, Carolyn Harris, George Kerevan, Ian Lavery, Clive Lewis, Rebecca Long-Bailey, Caroline Lucas, John McDonnell, Liz McInnes, Rachael Maskell, Michael Meacher, Grahame Morris, Kate Osamor, Liz Saville-Roberts, Cat Smith, Chris Stephens, Jo Stevens, Catherine West, Hywel Williams.
_________________________________________________________________________________________________________________
Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως την Τρίτη θα κόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
Πρόκειται για τη συνέπεια ενός εκβιασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας που ξεκίνησε το Σάββατο στο Eurogroup, επειδή η κυβέρνηση της Ελλάδας θέλει να συμβουλευτεί τους Έλληνες με δημοψήφισμα για τη συνέχιση ή όχι της λιτότητας.   
Η ζωή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ελληνικών οικογενειών δεν είναι παιχνίδι. Όπως δεν είναι και οι τραπεζικές τους καταθέσεις. Ακριβώς για την προστασία τους, η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε ελέγχους κεφαλαίων και έκλεισε τις τράπεζες.
Ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε αίτημα παράτασης του χρηματοδοτικού προγράμματος στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τους 18 άλλους ηγέτες της ευρωζώνης, τους διοικούντες την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Γαλλία πρέπει αμέσως να απαντήσει θετικά σε αυτή την έκκληση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα τέτοιο εκβιασμό να εμποδίσει την ελεύθερη επιλογή του ελληνικού λαού και να εισαγάγει το σύνολο της Ευρώπης σε μία κρίση με βαρύτατες συνέπειες.
Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF)
28 Ιουνίου 2015
_________________________________________________________________________________________________________________
  ΚΚ Ισπανίας: Καταγγέλλει ως αληθινό πραξικόπημα την πρόθεση του EUROGRΟUP να επιβάλλει τα μέτρα του στην Κυβέρνηση της Ελλάδας χωρίς να αφήσει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Το ΚΚΙ απορρίπτει τις επιβολές της αποκαλούμενης Τρόικας στον ελληνικό λαό, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι περικοπές των συντάξεων, η αύξηση του ΦΠΑ, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, όλες έξω από το πρόγραμμα με βάση το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει τις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα.

  Τα αποτελέσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος καταδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος του ήταν παράνομο και ανήθικο και για αυτό θα έπρεπε να υπάρξει μια σημαντική απομείωσή του εκ μέρους των υπευθύνων της ΕΕ, ταυτόχρονα με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αποκηρύξει τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις που έχει φέρει στο EUROGROUP για να ξεκινήσει αυτό με τη σειρά του μια αντεπίθεση που στοχεύει στην πτώση της μόνης ευρωπαϊκής κυβέρνησης που έχει εξεγερθεί.

  Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να γίνει ένα δημοψήφισμα με θέμα μια πρόταση που στοχεύει να μεταβάλλει το κυβερνητικό της πρόγραμμα, είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος που η ΕΕ άφησε στον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να απορρίψει τις προτάσεις της επέκτασης των διαπραγματεύσεων και της αποδοχής των προτάσεων της Τρόικας, να μην κάνει δηλαδή ότι έκανε στην Ισπανία ο Θαπατέρο το 2010, κάτι που δε θα ήταν τίποτε άλλο παρά μια προδοσία των υποσχέσεων που έδωσαν στον ελληνικό λαό και ένα άνοιγμα της πόρτας για τον θρίαμβο του φασισμού στην Ευρώπη. 

 Το ΚΚΙ επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη του με τον ελληνικό λαό και με την πάλη του για αξιοπρέπεια και δημοκρατία και φανερώνει εδώ την συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ και με όλους όσοι στην Ελλάδα δίνουν τη μάχη υπεράσπισης μιας εξόδου αξιοπρεπούς, αλληλέγγυας και κοινωνικής από αυτή την κατάσταση. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε τον εκβιασμό των χρηματαγορών για την αποφυγή του ελληνικού δημοψηφίσματος και καταγγέλλουμε ότι η ΕΚΤ με την ανακοίνωση περικοπής της παρεχόμενης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αυτή την Τρίτη, μεταβάλλεται στον πρωτοπόρο του εκβιασμού των χρηματαγορών ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση, μετά από τον οποίο η Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Ελλάδας αποφάσισαν να συμβουλευτούν το λαό μέσω ενός δημοψηφίσματος για τις προτάσεις λιτότητας που απαιτούνται από την Ελλάδα.

  Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των εργατών, των συνταξιούχων, των οικογενειών στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις τραπεζικές καταθέσεις σαν ομήρους προκειμένου να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα, κάτι που ανάγκασε την κυβέρνηση της Ελλάδας να επιβάλλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

 Καταγγέλλουμε ότι η Τρόικα που σκοπεύει να αντικαταστήσει την κυριαρχία των λαών με την δικτατορία του κεφαλαίου, ενίσταται μπροστά στην πιθανότητα μια κυβέρνηση να δώσει στο λαό της τη δυνατότητα να αποφασίσει για τις ευρωπαϊκές πολιτικές, δημιουργώντας έτσι ένα επικίνδυνο προηγούμενο για να χρησιμοποιηθεί από αυτούς που σκοπεύουν να κυριαρχήσουν στην οικονομία και στη ζωή των ανθρώπων θέτοντας στο περιθώριο οποιοδήποτε δημοκρατικό έλεγχο.

 Καταγγέλλουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στην πιθανότητα μέσω ενός αληθινού πραξικοπήματος να αντικαταστήσει το EUROGROUP τη δημοκρατική θέληση του ελληνικού λαού να πετύχει μια κοινωνική έξοδο από την κρίση, όπως αυτή εκφράστηκε ελεύθερα στις τελευταίες ελληνικές εκλογές, με την επιβολή μέτρων λιτότητας και περικοπών αποφασισμένων από την εξουσία των χρηματαγορών, που ήταν ακριβώς αυτά που καταδικάστηκαν στις τελευταίες αυτές εκλογές.

 Ο Αλέξης Τσίπρας μόλις έστειλε ένα αίτημα παράτασης του οικονομικού προγράμματος στο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τους 18 επικεφαλής των κρατών της Ευρωζώνης, στη διοίκηση της ΕΚΤ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ΚΚ Ισπανίας θεωρεί ότι η κυβέρνησή μας πρέπει να απαντήσει αμέσως θετικά σε αυτή την έκκληση.

 Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ο εκβιασμός αυτός να εμποδίσει την ελεύθερη επιλογή του ελληνικού λαού και να φέρει το σύνολο της Ευρώπης μπροστά σε μια κρίση με σημαντικότατες επιπτώσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΙ κάνει έκκληση στον Ισπανικό λαό, στους θεσμικούς του αντιπροσώπους, να στηρίξουν και να προωθήσουν κάθε μορφή δημόσιων δράσεων προς υπεράσπιση του δικαιώματος του ελληνικού λαού να αποφασίσει για το μέλλον του, να μην υποκύψει στον εκβιασμό της Τρόικας και καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της Ισπανίας σε όλα τα επίπεδα, αν εξακολουθήσει να αποτελεί μέρος ενός αντιδημοκρατικού μετώπου ενάντιου στα ιδιαίτερα συμφέροντα του Ισπανικού λαού. Με αυτή την έννοια επαναβεβαιώνουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό μπλοκ της λαϊκής ενότητας που θα κερδίσει τις ερχόμενες γενικές εκλογές, για να ενώσει τη δύναμή του με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, προς υπεράσπιση μια Ευρώπης που θα υπηρετεί τους λαούς και θα είναι κοινωνική, δημοκρατική και αλληλέγγυα.
_________________________________________________________________________________________________________________

Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό από την Κοκκινοπράσινη Συμμαχία της Δανίας
Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε στον εκβιασμό των θεσμών με δημοκρατία. Πρόκειται για απόφαση  σοφή και θαρραλέα. Η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία είναι περήφανη που στέκεται στο πλάι του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας.
Τους τελευταίους έξι μήνες οι θεσμοί προσπάθησαν να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό. Ο σκοπός της ελίτ της Ε.Ε. δεν ήταν να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά να αποφύγει τη διάδοση του κινήματος ενάντια στη λιτότητα. Οι συμβιβαστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απορρίφτηκαν μία προς μία όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά με τον πολιτικό σκοπό να φοβίσουν τον λαό της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και άλλων χωρών σε βαθιά κρίση και να τον αποθαρρύνουν από την ψήφο εναντίον της λιτότητας.
Αυτή η πολιτική του εκβιασμού δεν είναι απλά παραβίαση της βούλησης του ελληνικού λαού που εξέλεξε την κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να τερματίσει τη λιτότητα, είναι και επίθεση στη δημοκρατία στην Ευρώπη.
Οφείλουμε να αντισταθούμε στον εκβιασμό και να επιμείνουμε στη δημοκρατία.
Η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να σταθούν στο πλάι της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Να πουν ΟΧΙ στον εκβιασμό. ΟΧΙ στη λιτότητα. Και ΝΑΙ στη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια.
Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας!
_________________________________________________________________________________________________________________
  Ανακοίνωση κομμάτων και φορέων από τον Καναδά
Όχι στους εκβιασμούς,  Αλληλεγγύη με τον Ελληνικό λαό


Το κόμμα Québec Solidaire, η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τον Ελληνικό λαό, ο οργανισμός Alternatives και το Περιφερειακό Συμβούλιο Montréal του συνδικάτου FTQ  σας προσκαλούν σε μία συγκέντρωση αλληλεγγύης, με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, το Σάββατο 4 Ιουλίου, στις 10.45 πμ, μπροστά στο Ελληνικό Προξενείο, στο 1002 Sherbrooke Ouest, στο Μόντρεαλ.

Την ερχόμενη Κυριακή, η κυβέρνηση της Ελλάδας καλεί τον Ελληνικό λαό να αποφασίσει με δημοψήφισμα, εάν δέχεται ή απορρίπτει τα νέα μέτρα λιτότητας που προτείνουν οι πιστωτές.

Η λιτότητα που επιβάλλεται στην Ελλάδα από την Τρόϊκα είναι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης. Στο Κεμπέκ οι οργανωτές αυτής της συγκέντρωσης απαιτούν τον σεβασμό στην κυριαρχία του ελληνικού λαού και της απόφασής του στο δημοψήφισμα. Η μόνη δυνατή διέξοδος από την κρίση στην Ελλάδα περνάει από τον σεβασμό των δημοκρατικών επιλογών του λαού.

Απέναντι στις απειλές, τις πιέσεις και τα τελεσίγραφα της «Τρόϊκας», της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την προσφυγή στη λαϊκή κυριαρχία. Φτάνουν πια οι διαπραγματεύσεις με τελεσίγραφα !

Ο ελληνικός λαός θα εκφραστεί, χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.

ΟΧΙ στην λιτότητα, ΝΑΙ στην αλληλεγγύη !
_________________________________________________________________________________________________________________
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΚΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, η Maggie Chapman, Συμπρόεδρος του Σκωτσέζικου Πράσινου Κόμματος (Scottish Green Party) δήλωσε:

“Βρισκόμαστε μέσα σε μια κρίση που προκλήθηκε από τους πλούσιους. Η μεγάλη οικονομική πρόκληση των καιρών μας είναι να τερματίσουμε την εξουσία που έχουν να μας τιμωρούν για μια κρίση που δεν προκαλέσαμε. Η λιτότητα είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν και ο τόπος που έχει υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλον από τη λιτότητα είναι η Ελλάδα.
Ξέρουμε ότι η λιτότητα είναι καταδικασμένη να αποτύχει, αλλά με την αποτυχία της απλώς θα επεκτείνει τον οικονομικό πόνο που υφίστανται οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι στην κοινωνία. Παντού στην Ευρώπη πρέπει να σταθούμε στο πλάι του λαού της Ελλάδας, στον αγώνα του ενάντια στη λιτότητα, για ένα αξιοπρεπές μέλλον και για τη δημοκρατία.

Η εκλογή μιας κυβέρνησης ενάντια στη λιτότητα με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι ο λαός της Ελλάδας έχει απορρίψει τη λιτότητα. Οι δανειστές της Ελλάδας, που αντιπροσωπεύονται από τους λεγόμενους «Θεσμούς» -την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ- προσπαθούν να υποσκάψουν αυτή τη δημοκρατική επιλογή. Μετά από πεντέμιση χρόνια σκληρής λιτότητας, το χρέος της Ελλάδας είναι υψηλότερο, ενώ ο λαός της Ελλάδας έχει υποφέρει ανείπωτο πόνο.
Ως κόμμα δημοκρατικό και ενάντιο στη λιτότητα, οι Σκωτσέζοι Πράσινοι στηρίζουν τον ελληνικό λαό. Ως Συμπρόεδρος των Σκωτσέζων Πρασίνων, στέκομαι αλληλέγγυα με τους συντρόφους μου στον ΣΥΡΙΖΑ και στους Οικολόγους Πράσινους, καθώς ηγούνται της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης στη λιτότητα. Καλούμε τις κυβερνήσεις της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να παρέμβουν μαζί με τους θεσμούς, για να εξασφαλίσουν μια σημαντική αναδιάρθρωση των χρεών της Ελλάδας και ένα τέλος στη λιτότητα”.
_________________________________________________________________________________________________________________
  
 Αλληλεγγύη από την Αυστραλία
Με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα και το επικείμενο δημοψήφισμα για το νέο πακέτο μέτρων που προτείνουν οι δανειστές, πολιτικοί και συνδικαλιστές της Αυστραλίας, καθώς και μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Αυστραλίας-Ελλάδας καλούν την κυβέρνηση της Αυστραλίας να παρέμβει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε άλλα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα για την προώθηση μιας βιώσιμης λύσης.
Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
  • "1. Η κλιμακούμενη κρίση στην Ευρώπη μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, της αξιοπρέπειας των ανθρώπων και των δημοκρατικών αρχών και όχι μέσω εκβιασμών και την επιβολή σκληρών, τιμωρητικών και μη βιώσιμων μέτρων λιτότητας.
  • 2. Οι καταφανείς προσπάθειες από ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες και τραπεζίτες για να εκφοβίσουν τον ελληνικό λαό σε υποταγή μειώνει τον τόνο στην Ευρώπη σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει από την πιο σκοτεινή εποχή στην ιστορία της και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την επίλυση διαφορών στο μέλλον με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.
  • 3. Οι ερωτήσεις του δημοψηφίσματος που οι Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν σχετίζεται με τα μέτρα λιτότητας, δεν είναι το ευρώ ή η παραμονή στην ΕΕ. Προσπάθειες να δημιουργηθεί σύγχιση με αυτό το θέμα ή να εξαχθούν άλλα συμπεράσματα δεν βοηθούν στην επίλυση αυτής της κρίσης.
  • Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η Αυστραλία μπορεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση μιας βιώσιμης λύσης για αυτή την κρίση επισημαίνοντας τις ανησυχίες αυτές στις επαφές της με το ΔΝΤ και τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, για τούτο καλούμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παίξει έναν τέτοιο ρόλο."

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:
Μs Ged Kearney
President
Australian Council of Trade Unions
Mr Andrew Dettmer
Australian Manufacturing Workers Union
Mr Dave Noonan
Secretary
Construction Forestry Mining and Energy Union
Senator Scott Ludlam
Foreign Affairs Spokesperson
The Greens
Και από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Αυστραλίας-Ελλάδας
Διαμαντής Ρόρρης, Σίδνεϊ
Θόδωρος Μάρκος, Μελβούρνη
Παναγιώτα Ανδριτσάκη, Αδελαϊδα
- See more at: http://left.gr/news/diogkonetai-i-diethnis-ypostirixi-sto-ohi-toy-ellinikoy-laoy#sthash.n2ImZlet.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...