Αλ. Τσίπρας: Η συμφωνία, απάντηση στο πολιτικό Grexit που μας ετοίμαζαν (Video)

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες μέσα στις οποίες διεξήχθη η διαπραγμάτευση και στο μεγάλο πανευρωπαϊκό κίνημα που πυροδότησε ο αγώνας του ελληνικού λαού. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα τα καταφέρουμε να μείνουμε στην Ευρώπη, με αξιοπρέπεια και περηφάνια».

Εξήγησε τη σημασία που είχε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και ότι αποτέλεσε μια ισχυρή εντολή για επίτευξη καλύτερης λύσης στη διαπραγμάτευση. Σημείωσε ωστόσο ότι: «Ο λαός δεν έδωσε εντολή ρήξης, έδωσε εντολή διαπραγμάτευσης. Όπως δεσμεύτηκα και πριν το δημοψήφισμα, θα έκανα το καλύτερο για να φέρω μια καλύτερη συμφωνία. Αυτό που υποσχέθηκα πράττω. Δεν εξαπάτησα το λαό, ούτε τη δέσμευση που πήρα με τους άλλους αρχηγούς». Εξήγησε τις δυσκολίες της πιθανής συμφωνίας. Τρεις προϋποθέσεις υπήρχαν για αυτή τη συμφωνία: α) Έχουμε λοιπόν επαρκή χρηματοδότηση, β) υπόσχεση ισχυρού αναπτυξιακού πακέτου με δέσμευση για εμπροσθοβαρή εκταμίευση και γ) έχουμε σοβαρή συζήτηση για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους»
«Δύσκολο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, είναι αλήθεια. Ελαφρύτερο από πριν, αλλά δύσκολο» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε όμως κάτι που μπορεί να δώσει τέλος στα σενάρια περί Grexit, ενώ στέλνεται σήμα στους επενδυτές και τις αγορές να εμπιστευτούν ξανά την ελληνική οικονομία, άρα την πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις υφεσιακών μέτρων».
«Το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος» τόνισε ο πρωθυπουργός εξηγώντας τα 5 σημεία για τη συμφωνία:
1) Το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος τελειώνει η Τρόικα όπως την ξέραμε.
2) Τριετής η συμφωνία, παρέχει χρόνο και χώρο, ενώ τελειώνουν τα σενάρια Grexit. Έχουμε ενιαία προαπαιτούμενα σε όλη τη διάρκεια, δεν θα βρεθούμε σε 5 μηνες να συζητάμε καινούργια.
3) Πρωτογενή πλεονάσματα και το ύψος τους. Αντί για 30 δισ. πλεόνασμα έχουμε υποχρέωση για 17 δισ. στον ίδιο αριθμό των 4 ετών. Άρα μέτρα πολλαπλάσια των 7,5 δισ. που θα έχουμε τώρα, με τη δύσκολη πρόταση που έχουμε στο τραπέζι.
4) Θα μετατρέψουμε σε μακροπρόθεσμο το βραχυπρόθεσμο χρέος με την ανταλλαγή ομολόγων. Αυτό ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του.
5) Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα λόγω της τραπεζικής αργίας. Πρώτη φορά υπάρχει ουσιαστική συζήτηση για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Είναι εφικτό να διεκδικήσουμε ουσιαστική δέσμευση των εταίρων και χρονικό ορίζοντα για τη λήψη σχετικής απόφασης.
«Δώσαμε μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Ίσως αυτό να μη φαίνεται εφικτό με βάση τους παρόντες συσχετισμούς. Ρίξαμε όμως τον σπόρο. Διαπραγματευτήκαμε για να γίνει πράξη ο διπλός σεβασμός: στους κανόνες της ΕΕ και στη λαϊκή κυριαρχία, τη δημοκρατία. Πυροδοτήσαμε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης. Αγωνιστήκαμε για τα εργασιακά δικαιώματα, για την αποτροπή των απολύσεων, για το δίκιο του ελληνικού λαού. Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να πάει χαμένος».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...