Νίκη ΣΥΡΙΖΑ με 35,5% – Οκτώ κόμματα στη Βουλή, εκτός η Λαϊκή Ενότητα

Μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 35,5%, 7,5% μεγαλύτερο από τη δεύτερη ΝΔ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 35,5% (145 έδρες) , η ΝΔ 28,19% (75) ,η Χρ. Αυγή 7% (19), η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6,42% (17), το ΚΚΕ 5,44% (15), το Ποτάμι 3,97%(10) ,οι ΑΝΕΛ 3,66%(10), η Ένωση Κεντρώων 3,4% (9) και 2,85% η ΛΑ.Ε. (μένει εκτός Βουλής).
Το βάρος μεταφέρεται πλέον στο σχηματισμό κυβέρνησης που όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Πάνου Καμμένου θα κινείται προς την κατεύθυνση της συνεργασίας των δύο κομμάτων που έχουν 155 έδρες,
145 ο ΣΥΡΙΖΑ και 10 οι ΑΝΕΛ. Θα ακολουθηθεί η συνταγματική διαδικασία, με τον κ. Τσίπρα να παίρνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τον Αλέξη Τσίπρα συνεχάρησαν,σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μαζί του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ, ο Αυστριακός Καγκελάριος Βαϊσμαν και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο ,αφού τον συνεχάρη για το αποτέλεσμα του,επεσήμανε ότι είναι μια προοπτική σταθερότητας, και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να τον εκπροσωπήσει στην ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό.
Συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών θα έχει αύριο το μεσημέρι η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την οποία ο κ. Μανιτάκης θα ανακοινώσει επίσημα στην Πρόεδρο της Βουλής τα αποτελέσματα των εκλογών









Άνοιξαν στις 19:00 το απόγευμα τα πρώτα Exit-Polls, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, καθώς το προβάδισμα του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος.

Λίγο μετά τις 21:00 αναμένεται το πρώτο ασφαλές συμπέρασμα για το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης Σύμφωνα με την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με βραχεία κεφαλή της ΝΔ, με την τελική διαφορά να κρίνεται από το ύψος της αποχής, η οποία αναμένεται -για μία ακόμη φορά- να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας το 30%.


Όπως αποτυπώνεται στα μέχρι τώρα στοιχεία, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά οριακά τη μία ποσοστιαία μονάδα, με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου να ευελπιστούν ότι η ψαλίδα τελικά θα ανοίξει χάρη στους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής.

Το πρώτο ασφαλές συμπέρασμα για το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα εξαχθεί νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, καθώς στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη Singular Logic υπολογίζουν ότι μετά τις 21:00 θα υπάρχει επαρκής εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης, ακόμα κι αν η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι γύρω στο 1%.

Ωστόσο, η βραδιά αναμένεται να είναι μακρά, καθώς τρία κόμματα θα δώσουν μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα πρώτα Exit-Polls, Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το ποσοστό που θα τους εξασφαλίσει το διαβατήριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, με τα κόμματα του Βασίλη Λεβέντη και του Πάνου Καμμένου να βρίσκονται πιο κοντά στο 3%.

Το αποτέλεσμα του κοινού Exit-Poll των εταιρειών Metron Analysis, Alco, GPO-OPINION IPSOS, Marc, MRB:



Η κατανομή των εδρών με βάση τα πρώτα Exit-Polls:



Το Exit-Poll του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ:



Το Exit-Poll της Pulse για το Action 24:



Tα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου:



Oι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

Mε ενθουσιασμό υποδέχθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου διακαναλικού Εxit Poll.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Έχουμε σταθερό προβάδισμα σε όλα τα exit polls. Η απόκλιση εμφανίζεται να είναι 2 έως 6 μονάδες, επομένως δεν μπορούμε να πούμε πόσο θα διαμορφωθεί η τελική διαφορά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την πρωτιά. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι σε τρεις μέρες θα υπάρχει κυβέρνηση».

Στάση αναμονής τηρούν στη ΝΔ, παραπέμποντας ουσιαστικά στα επίσημα, ασφαλή αποτελέσματα που θα δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη τόνιζαν ότι τα exit polls δεν βγάζουν νικητή και ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει το ποσοστό της αποχής, η οποία δεν καταγράφεται ούτε καν ενδεικτικά στα exit polls.

Στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στελέχη του κόμματος, τα οποία επεξεργάζονται αυτή την ώρα τα αποτελέσματα των exit polls. Στη Χαριλάου Τρικούπη τηρείται στάση αναμονής μέχρι να ανακοινωθούν τα πρώτα βέβαια αποτελέσματα.



Εξάλλου, αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα εκφράζει το επιτελείο του Παναγιώτη Λαφαζάνη μετά την ανακοίνωση των exit polls που θέλουν το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας να δίνει μάχη για να μπει στη βουλή, με ποσοστά που κυμαίνονται από 2,5%-3,5%.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Λαφαζάνη, αναμένονται τα πρώτα πραγματικά και επίσημα αποτελέσματα των εκλογών.

Σίγουροι όχι μόνο ότι θα είναι στη Βουλή, αλλά και ότι θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, δήλωσαν συνεργάτες του Πάνου Καμμένου. Εκτίμησαν μάλιστα ότι τα ποσοστά των ΑΝΕΛ θα περάσουν εκείνα της εκλογικής αναμέτρησης του Ιανουαρίου.


Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στο 75% του exit poll

Ενημερώθηκε στις 20 Σεπτ - 19:47
Δημοσιεύθηκε στις 20 Σεπτ - 19:01
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, δίνει το exit poll στο 75% της καταμέτρησης του. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό από 30% έως 34% και κοινοβουλευτική δύναμη από 127 έως 137 έδρες. Η ΝΔ συγκεντρώνει από 28,5% έως 32,5% και κοινοβουλευτική δύναμη από 73 έως 83 έδρες.
Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει από 6,5% έως 8% και κοινοβουλευτική δύναμη από 16 έως 22 έδρες. Το Ποτάμι από 4% έως 5,5% και κοινοβουλευτική δύναμη από 10 έως 14 έδρες. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει από 5,5% έως 7% και κοινοβουλευτική δύναμη από 14 έως 18 έδρες.
Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 5,5% έως 7% και κοινοβουλευτική δύναμη από 14 έως 18 έδρες. Η Λαϊκή Ενότητα από 2,5% έως 3,5% και κοινοβουλευτική δύναμη από 8 έως 9 έδρες. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν από 3% έως 4% και κοινοβουλευτική δύναμη από 8 έως 10 έδρες.
Η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει από 3,2% έως 4,2% και κοινοβουλευτική δύναμη από 9 έως 12 έδρες. Ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 0,5% έως 1,5%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν από 1,1% έως 2,1%.
Alfa tv

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...