Δ. Καρανικόλας: H ΕΡΤ δεν επενδύει στην γκλαμουριά για τις τηλεθεάσεις

Το κοινό τον γνώρισε ως ρεπόρτερ στο ιατρικό, το πολιτικό και το ελεύθερο ρεπορτάζ. Τον ακολουθήσαμε σε δεκάδες δύσκολες και απαιτητικές δημοσιογραφικές αποστολές σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Αλλά και πίσω από τις κάμερες, ως αρχισυντάκτης στην ΕΡΤ, ήταν πάντα ο άνθρωπος που ήξερε πολύ καλά τον τρόπο οργάνωσης και παραγωγής των δελτίων ειδήσεων.
Ο Δημήτρης Καρανικόλας, ένα από τα πρόσωπα των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ, μιλά σε συνέντευξή του στο ert.gr  για την ΕΡΤ, τις ειδήσεις, την πλουραλιστική ενημέρωση και τα προσωπικά του στοιχήματα.


Συνέντευξη στην Τζένη Χαραλαμπίδου
Η ΕΡΤ επέστρεψε βάζοντας στόχο την αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση. Πόσο ψηλά έχετε βάλει τον πήχη;
Πράγματι επέστρεψε αλλά η αξιόπιστη ενημέρωση ήταν ανέκαθεν το στοιχείο που τη χαρακτήριζε. Και τούτο παρά το γεγονός πως η εκάστοτε εξουσία ήθελε να έχει τον… φύλακα άγγελό της ώστε να μπορεί να περνάει και τη δική της θέση. Μετά από 20 χρόνια στην ΕΡΤ μπορώ να πω με σιγουριά ότι ανέκαθεν οι επιτετραμμένοι, του κάθε κόμματος εξουσίας, πέρναγαν μια ιδιότυπη γραμμή ενημέρωσης, η οποία ναι μεν «στιγμάτιζε» την ΕΡΤ, αλλά δεν αφορούσε όλους μας, ούτε βέβαια και τη γενικότερη εικόνα. Δυστυχώς, χρόνια τώρα, άνθρωποι που πέρασαν από την ΕΡΤ και ανδρώθηκαν δημοσιογραφικά και κοινωνικά την απαξίωσαν και την απαξιώνουν, τη λοιδόρησαν, έβγαλαν και βγάζουν ανεξήγητη κακία.
Η ΕΡΤ δεν είναι το κανάλι της αρπαχτής για το σύνολο των εργαζομένων της. Η ΕΡΤ πράγματι κατά καιρούς λειτούργησε ως μαγαζάκι για κάποιους εκλεκτούς και «ημετέρους», για τους οποίους εύχομαι, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν, επιτέλους να καταβάλουν το τίμημα των όσων έκαναν στη θητεία τους.
Εμείς δουλεύουμε κάθε λεπτό με στόχο η ΕΡΤ να ανακτήσει την αξιοπιστία της και στα μάτια του κόσμου να είναι η πραγματική ΕΡΤ και όχι αυτή που κατασκεύασαν τα επικοινωνιακά τερτίπια ορισμένων. Ο πήχης είναι και παραμένει ψηλά. Αρχικά στην ενημέρωση και σύντομα και στο υπόλοιπο πρόγραμμα. Ακόμα και όσοι μας πολέμησαν και μας πολεμούν αποδέχονται και παραδέχονται πως αυτή η ΕΡΤ είναι αντικειμενική, έγκυρη, έγκαιρη, πλουραλιστική και πολλές από τις παθογένειες του παρελθόντος εξαλείφονται.
Για ποιους λόγους το κοινό να επιλέξει την ΕΡΤ για την ενημέρωσή του κι όχι τα ιδιωτικά κανάλια;
Από όποια πλευρά κι αν κοιτάξεις, με όποια διάθεση κι αν κρίνεις, με όποια κριτήρια κι αν συγκρίνεις δεν είναι δύσκολο να διακρίνεις πως υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ΕΡΤ και στα ιδιωτικά κανάλια. Και αυτή η γραμμή ορίζεται από τη βούληση και τις επιλογές. Ας αφήσουμε κατά μέρος ποιο κόμμα κυβερνούσε. Πότε η ΕΡΤ επένδυσε στη δυστυχία, στον πόνο, στη θλίψη, στο αίμα, στην γκλαμουριά για να αυξήσει την τηλεθέαση; Ποτέ! Ανέκαθεν αντιμετωπίζαμε και αντιμετωπίζουμε τον τηλεθεατή με σεβασμό γνωρίζοντας τα όρια της ευπρέπειας και φυσικά τους κανόνες της δεοντολογίας. Γραφτούς και άγραφους. Και στα ιδιωτικά τα ξέρουν αυτά, αλλά έχουν άλλες προτεραιότητες, οι οποίες αφορούν το κέρδος, με αποτέλεσμα συνάδελφοι να μπαίνουν σ΄ αυτό το τριπάκι, είτε γιατί έτσι γαλουχήθηκαν είτε γιατί σε αυτό αναγκάστηκαν για βιοποριστικούς λόγους.
Για χρόνια σας βλέπαμε έξω στο δρόμο στο ρεπορτάζ. Δεν σας είχαμε συνηθίσει να μας λέτε τις ειδήσεις. Από τις 11 Ιουνίου έχετε αναλάβει την πρωινή ενημερωτική ζώνη με τα σύντομα δελτία ειδήσεων. Πόσο δύσκολο είναι να ενημερώνεις μέσα σε 3 λεπτά;
Πριν κλείσει η ΕΡΤ είχα αναλάβει ένα άλλο κομμάτι στον τομέα της ενημέρωσης. Αυτό της αρχισυνταξίας στα δελτία ειδήσεων. Δεν μένουν όλα ίδια, γίνονται και αλλαγές. Μου προτάθηκε να αναλάβω το συγκεκριμένο κομμάτι και απάντησα θετικά, αφού λύθηκαν κάποια διαδικαστικά αρχικά και στη συνεχεία ορισμένα προβλήματα ουσίας. Ομολογώ πως χρειάζεται τρόπος και κόπος για να συνοψίσεις τα βασικά γεγονότα σε λιγότερο από 200 δευτερόλεπτα. Ε, κάποιες φορές μας παίρνει λίγο παραπάνω (σ.σ.: γέλια). Το μυστικό της επιτυχίας στη δουλειά μας είναι διπλό: συνεχές διάβασμα, συνεχή ενημέρωση. Έτσι γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τι και που γίνεται, ποια είναι τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν και φυσικά είσαι σε θέση να απαντήσεις στα έξι βασικά ερωτήματα που συνθέτουν μια είδηση: τι, που, ποιος, πότε, γιατί, πώς.
LE3_3530
Πού αποδίδετε τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης που σας χαρίζει το κοινό καθημερινά;
Δεν ξέρω, δεν έμαθα και δεν θέλω να μάθω, να διαβάζω το καθημερινό δελτίο με τα ποσοστά τηλεθέασης. Είναι μια άλλη λογική, η οποία μειοψηφεί. Αλλά τι να κάνουμε… Έχω μια διαφορετική προσέγγιση για τα ποσοστά τηλεθέασης, τα οποία -κακά τα ψέματα- είναι ένα στοιχείο.  Η λογική αυτή με οδηγεί στην πιστή τήρηση όλων εκείνων που με δίδαξαν, ο πατέρας μου αρχικά και οι δάσκαλοί μου, είτε στην εκπαίδευση είτε στη δημοσιογραφία. Είναι ταυτισμένα στη λογική της αμεσότητας, της διασταύρωσης της είδησης, της ουδετερότητας ή αντικειμενικότητας, και του απόλυτου σεβασμού στον δέκτη, εν προκειμένω στον τηλεθεατή.  Η αποδοχή από το τηλεοπτικό κοινό δεν είναι ποτέ μόνιμη. Είναι προσωρινή. Όλοι κρινόμαστε καθημερινά για τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας. Και αυτό το κοινό, που συνήθως δεν είναι μέρος του συστήματος μέτρησης της τηλεθέασης, δίνει τα υψηλά ποσοστά όπως λέτε. 
Από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, δημοσιογράφοι και τεχνικοί εργάζονται ομαδικά για το καλύτερο αποτέλεσμα. Πόσο καθοριστική είναι για την επιτυχία η συνεργασία που έχετε με τους συνάδελφούς σας, με τους οποίους προετοιμάζετε τα δελτία;

Να εστιάσουμε στα δελτία ειδήσεων της πρωινής ζώνης αλλά και στα άλλα -την υπόλοιπη μέρα- που κάποιες φορές κάνω. Στον τηλεθεατή φτάνει η δική μου φυσιογνωμία, ο δικός μου λόγος. Όμως, για να γίνει αυτό, έχει δουλέψει πλειάδα συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων. Η δουλειά είναι ομαδική και μόνο ομαδική. Κι αλίμονο σε όποιον πιστεύει κάτι διαφορετικό. Είναι μια καλή ευκαιρία να εκφράσω και πάλι δημόσια τις ευχαριστίες μου σε κάθε έναν συνάδελφο και κάθε μια συναδέλφισσα για τη συνεργασία. Ιδιαίτερα όμως πρέπει να αναφερθώ στην Αθηνά Σαλούστρου, με την οποία συγγράφουμε τα πρωινά δελτία ειδήσεων. Δεν είναι μόνο η αφεντιά μου.
Η επιτυχία στα νούμερα τηλεθέασης που η ΕΡΤ κατόρθωσε τόσο γρήγορα να πιάσει από το άνοιγμά της έως σήμερα, πού οφείλεται, πιστεύετε;

LE3_3525
Σας απάντησα πριν για το κομμάτι που με αφορά σε προσωπικό επίπεδο. Για το γενικότερο πλαίσιο μπορώ να σας πω ότι τα μηνύματα του κόσμου, με όποιον τρόπο φτάνουν αυτά σε εμάς, είναι χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο αγκάλιασε τη νέα εποχή της ΕΡΤ. Όσοι θέλουμε να δουλέψουμε είμαστε παρόντες σε αυτή την καθημερινή μάχη με την αντικειμενικότητα, τον πλουραλισμό, το σεβασμό στον τηλεθεατή και στον ακροατή και στον αναγνώστη. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΡΤ είναι τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδίκτυο. Θα την κερδίσουμε τη μάχη. Και μπορούμε και θέλουμε.
Τι σας ταιριάζει καλύτερα; Τα μικρά δελτία μέσα στην ενημερωτική ζώνη ή τα μεγάλα δελτία (μεσημεριανά, απογευματινό, κεντρικό, νυχτερινό);

Είχα ανέκαθεν την άποψη πως εκτός από το κεντρικό δελτίο που πρέπει να παρουσιάζεται από ένα και μόνο πρόσωπο -όλα τα άλλα πρέπει να γίνονται κυκλικά από όλους όσοι επιλεχθούν γι” αυτό. Άρα, εξ αντιλήψεως, δεν έχω επιλογή.  Έχω, όμως, την άποψη πως οι παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων πρέπει να είναι δημοσιογράφοι που έχουν «ένσημα» στο ρεπορτάζ, έχουν τριφτεί με αυτό και δεν κάθισαν απέναντι από μια οθόνη να εκφωνούν απλά και μόνο ειδήσεις. Ας μην πιάσουμε αυτό το κομμάτι, γιατί δεν θα ήθελα να ερμηνευτεί διαφορετική η θέση μου αυτή.
Μπροστά ή πίσω από το γυαλί;
Ε, θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα ότι δεν με νοιάζει. Οφείλω να σας πω, πάντως, ότι όταν ρωτήθηκα πριν από τις 11 Ιουνίου τι θα ήθελα να κάνω, δήλωσα πίσω από την κάμερα. Καλή είναι η δημοσιότητα και όλα όσα συνεπάγονται από τη διαρκή «έκθεση» στο γυαλί. Με συναρπάζει ότι μπορώ να επικοινωνήσω, να μιλήσω κατευθείαν με τον τηλεθεατή, έστω και υπό μορφή ενημερωτικού μονολόγου. Με συναρπάζει, όμως, και το να ετοιμάζω ως αρχισυντάκτης κι ένα δελτίο ειδήσεων το οποίο παρουσιάζει άλλος συνάδελφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...