Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση του θέματος του χρέους. Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται θετικοί στο να βρεθεί λύση, ωστόσο ο επικεφαλής του Eurogroup αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μη δοθεί προκαταβολικά λύση στο χρέος αλλά σε βάθος 15ετίας.

«Υπάρχει ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που πρέπει να διαλέξουμε, και αυτή αφορά την εξέταση των ετήσιων αναγκών του χρέους. Φαίνεται να υπάρχει, επίσης, μια ευρεία αποδοχή ότι ένα καλό ύψος για το όριο θα ήταν να τεθεί στο 15% του ΑΕΠ το μέγιστο», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και προσθέτει πως μια εξ΄ ολοκλήρου εμπροσθοβαρής συμφωνία ελάφρυνσης χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση. «Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν «κορυφές» στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα – είναι πολύ μακριά», σημείωσε.
Από την άλλη, το ΔΝΤ ζήτησε και πάλι ελάφρυνση του χρέους και μεταρρυθμίσεις – ως προϋποθέσεις για συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Χρειάζονται πρωτοβουλίες για να επανέλθει σε τροχιά βιωσιμότητας το ελληνικό χρέος» τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων για το Ασφαλιστικό και τη διοίκηση των τραπεζών.
Βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
«Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους», δήλωσε στο Bloomberg ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί.Θα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό μετά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, όταν θα έχουμε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, όταν θα έχουν εφαρμοστεί οι προαπαιτούμενες δράσεις, όταν θα ψηφιστούν νέες προαπαιτούμενες δράσεις και αν το πρόγραμμα αυτό είναι σε τροχιά. Τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια ήπια αναδιάρθρωση

Την ερχόμενη Δευτέρα η κατάθεση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο, όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δε θα έρθει σε ένα άρθρο και στόχος είναι να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για τα 2 δισ. ευρώ, πιθανότατα το ερχόμενο Σάββατο, θα αποτελέσει το πρώτο δείγμα γραφής από την κυβέρνηση ότι τηρεί τα συμφωνηθέντα.
Ένα πολυνομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως:
– υπαγωγή στο ETEA όλων των επικουρικών ταμείων
– εφαρμογή του νόμου για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
– νέες ποινικές διατάξεις για τη φοροδιαφυγή
– σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες
– ακύρωση του άρθρου που δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο
– οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Επόμενος κρίσιμος σταθμός, η κατάθεση και ψήφιση της δεύτερης και πιο δύσκολης λίστας προαπαιτουμένων και φυσικά η έναρξη και ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το Νοέμβριο.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1