Ένοπλοι τζιχαντιστές κρατούν ομήρους 140 πελάτες και 30 υπαλλήλους σε ξενοδοχείο στο Μάλι-Στους 27 οι νεκροί

Ομηρία σε ξενοδοχείο της πολυτελούς αλυσίδας Radisson στο Μπαμάκο, την πρωτεύουσα του Μάλι, βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι δράστες είναι ένοπλοι τζιχαντιστές. Επισήμως έχουν ανακοινωθεί ότι νεκροί είναι δυο όμηροι και τραυματίες δυο υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας. Άγνωστος αριθμός ομήρων έχουν απελευθερωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούν στο σημείο.


Εκπρόσωπος της εταιρείας Rezidor, στην οποία ανήκει η αλυσίδα ξενοδοχείων, δήλωσε ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει, δύο δράστες κρατούν ομήρους 140 πελάτες και 30 υπαλλήλους». Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας εκτίμησε ότι εντός του ξενοδοχείου βρίσκονται δέκα ένοπλοί.

Το ξενοδοχείο, στο οποίο διαμένουν κατά βάση αλλοδαποί, βρίσκεται δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας το Μπαμακό, σε μία συνοικία όπου υπάρχουν υπουργεία και πρεσβείες.
.

Πληροφορίες από υψηλόβαθμη πηγή των δυνάμεων ασφαλείας αναφέρουν πως οι ένοπλοι εισήλθαν στο ξενοδοχείο όπου άνοιξαν πυρ, φωνάζοντας «Allahu Akbar» (Ο θεός είναι μεγάλος). Φέρεται να εισήλθαν στην περίμετρο του ξενοδοχείου με αυτοκίνητο το οποίο έφερε διπλωματικές πινακίδες.
Οι δράστες άφησαν ελεύθερους ορισμένους, κυρίως όσους μπορούσαν να απαγγείλουν εδάφια του Κορανίου, κατά πληροφορίες των αστυνομικών Αρχών.
Πηγή της γαλλικής προεδρίας επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονται και γάλλοι πολίτες, ενώ τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι στο ξενοδοχείο κρατούνται όμηροι και έξι υπάλληλοι της Turkish Airlines.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Μάλι επιβεβαίωσε την επίθεση και ζήτησε από τους Αμερικανούς υπηκόους στο Μπαμάκο να βρουν καταφύγιο. Καλούνται οι τουρίστες να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους ώστε να επιβεβαιώσουν ότι είναι σώοι και αβλαβείς.
Τον περασμένο Μάρτιο ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πέντε νεκρούς σε εστιατόριο του Μπαμακό, όπου συχνάζουν αλλοδαποί.
Σχεδόν όλο το 2012, ισλαμιστές αντάρτες, ορισμένοι εκ των οποίων με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, είχαν υπό τον έλεγχό τους το βόρειο Μάλι. Εκδιώχθηκαν μετά από στρατιωτική επιχείρηση της Γαλλίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Μάλι στο παρελθόν υπήρξε γαλλική αποικία.
πηγη

Στους 27 οι νεκροί στο Μάλι – Ομάδα ενόπλων παραμένει εντός του κτιρίου

Στους 27 οι νεκροί στο Μάλι – Ομάδα ενόπλων παραμένει εντός του κτιρίου
Ελεύθεροι είναι όλοι οι όμηροι που κρατούνταν από ενόπλους στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μάλι, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εντός του κτηρίου έχουν βρεθεί 18 πτώματα, ενώ, αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι κυανόκρανοι που βοηθούσαν τις Αρχές του Μάλι μέτρησαν 27 πτώματα.

Μια ομάδα Ισλαμιστών ενόπλων, παραμένει εντός του κτιρίου προβάλλοντας αντίσταση στις δυνάμεις ασφαλείας μετά την απομάκρυνση όλων των ομήρων από το κτίριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου ασφαλείας.
«Οι δράστες δεν κρατούν άλλους ομήρους. Έχουν ταμπουρωθεί στους πάνω ορόφους. Παραμένουν εκεί αντιμέτωποι με τις ειδικές δυνάμεις του Μαλί που επιχειρούν να τους απομακρύνουν» είπε ο Αμαντού Σανγκό.
Στην επιχείρηση διάσωσης των 170 ομήρων -που πραγματοποιήθηκε από όροφο σε όροφο- συμμετείχαν και άνδρες των ειδικών δυνάμεων από Γαλλία και ΗΠΑ.
Η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Μουραμπιτούν ανακοίνωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει από κοινού την ευθύνη, μαζί με την εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQIM) για την επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας Alakhbar.
Ηγέτης της οργάνωσης Αλ Μουραμπιτούν ήταν ο Αλγερινός βετεράνος μαχητής Μόχταρ Μπελμόχταρ, που φέρεται να σκοτώθηκε τον Ιούνιο σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ. Η AQIM είχε αργότερα διαψεύσει τον θάνατό του.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/STR

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...