Η ανάπτυξη των χόβερκραφτ επόμενης γενιάς (Φωτό+Βίντεο)

Το euronews βρέθηκε ποταμό Πο (γνωστό και ως Πάδο ή κατά τους αρχαίους Έλληνες Ηριδανό), στην Ιταλία, για να ανακαλύψουμε τη νέα γενιά χόβερκραφτ (αερόστρωμνου) που αναπτύσσεται στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος.
Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το χόβερκραφτ έχει μετατραπεί σε ένα ευέλικτο εργαλείο, που εύκολα μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Υποστηριζόμενο από ένα «μαξιλάρι» αέρα και καθοδηγούμενο από έναν έλικα, μετακινείται τόσο στο νερό όσο και στην θάλασσα, σε σημεία όπου ούτε οι βάρκες αλλά ούτε και τα οχήματα μπορούν να πάνε.



Για να μετατραπεί αυτή η περίπλοκη μηχανή σε ένα ευκολόχρηστο εργαλείο, οι ερευνητές εισήγαγαν σημαντικές καινοτομίες. Ο μηχανικός Αντζελο Οντέτι εξηγεί: «Μία από τις κύριες καινοτομίες είναι το σύστημα των επιφανειών ελέγχου. Ονομάζεται Flaptons και αντισταθμίζει την τάση του χόβερκραφτ να κλίνει στο εξωτερικό της καμπύλης που θέλεις να δημιουργήσεις».
Ο Μάρκο Μαστραντζέλι, συντονιστής του όλου προγράμματος, εξηγεί ότι το χόβερκραφτ μπορεί να αξιοποιηθεί για περιβαλλοντικές μετρήσεις, για έρευνες τυχόν διαρροών πετρελαίου, ακόμη και για την διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ο Βιντσέντζο Μινένα σχολιάζει: «Το χόβερκραφτ μπορεί να μας βοηθήσει όταν δουλεύουμε σε έναν ποταμό, στην θάλασσα και κυρίως σε πλημμύρες. Αυτό το όχημα μπορεί να είναι μία λύση και σίγουρα αποτελεί καινοτομία. Είναι υψίστης σημασίας η κατάρτιση των χειριστών. Χρειάζονται όλες τις γνώσεις σε σχέση με το πώς να δρουν, πώς να προσεγγίζουν ένα πρόσωπο στο νερό».
Πώς όμως ξεκίνησε η ιδέα για να αναζητηθεί μια νέα γενιά χόβερκραφτ; Ένα αρχαίο κάστρο στην Λιγουρία έγινε το αρχηγείο της έρευνας. Εδώ μηχανικοί και άλλοι ειδικοί ελέγχουν κάθε απλή ιδέα, για να την προωθήσουν στην συνέχεια στον Μάρκο Μαστραντζελι, συντονιστή του προγράμματος.
Ο ίδιος θυμάται: «Πριν από 27 χρόνια αγόρασα μια εταιρεία στην οποία υπήρχαν δύο μικρά χόβερκραφτ, κατασκευασμένα στις ΗΠΑ. Από εκεί είδα ότι υπήρχαν ευκαιρίες για δουλειές με αυτά στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας. Όμως αυτά τα χόβερκραφτ ήταν πολύ μικρά, με αυτούς τους δίχρονους κινητήρες…».
Δεν είναι εύκολη υπόθεση η… «μετάλλαξη» ουσιαστικά αυτών των οχημάτων. Την πρόκληση έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές.
Η Πάολα Ριγκόνι εξηγεί: «Η κοινοπραξία Hoverspill ανέλαβε τον συντονισμό της συνεργασίας των κορυφαίων ειδικών στον τομέα της δυναμικής των ρευστών, της μηχανολογίας και των μελετών αναφορικά με του έλικες. Όλα αυτά ήταν αναγκαία για να λειτουργήσει επαρκώς ένα τόσο ξεχωριστό όχημα».
Η ομαδική εργασία όχι μόνο δημιούργησε ένα πολλαπλά χρήσιμο και εύκολα μετατρέψιμο όχημα, αλλά επίσης έχει αναπτύξει ένα μεγάλο πρόγραμμα για την πρόληψη των παράκτιων καταστροφών, το Shore Sentinel.
Ο Μαστραντζελι τονίζει: «Το Shore Sentinel θα έχει ως βάση την Βενετία και κατά μήκος του ποταμού Πο. Θα πρέπει να πληρεί τις προϋποθέσεις για παροχή έκτακτης ανάγκης σε 200 ή 300 δήμους. Θα υπάρχουν εξοπλισμένες ομάδες έτοιμες να δράσουν σε περίπτωση μεγάλων έκτακτων αναγκών, σαν την πρόσφατη στο Μπαγκλαντές ή όπου υπάρχουν πλημμύρες, με τα χόβερκραφτ να βρίσκονται αποθηκευμένα σε κοντέινερ και να παραμένουν σε κατάσταση ετοιμότητας στο αεροδρόμιο του Ρότερνταμ, για να αποσταλούν άμεσα οπουδήποτε χρειαστεί».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...