Επτά χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (Pics+Vids)

Επτά χρόνια έχουν περάσει από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα στενά των Εξαρχείων και οι μνήμες είναι ακόμα νωπές. Το χρονικό της υπόθεσης που συγκλόνισε την Ελλάδα
φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και επτά χρόνια μετά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη νύχτα που έμελλε να αποτελεί σημαντική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας.
Η σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Ο Αλέξης ήταν άοπλος. Το ίδιο και οι φίλοι του. Η είδηση έσκασε σαν βόμβα, σαν φλόγα οργής και η ατμόσφαιρα μύρισε μπαρούτι.

Η αντίδραση άμεση χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους ψάχνοντας μια απάντηση στο "γιατί". Η δολοφονία πυροδότησε έντονες αναταραχές, συγκρούσεις και εκτεταμένα επεισόδια. Σημειώθηκαν δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της πόλης και οδομαχίες έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Το ντοκουμέντο της δολοφονίας:





Το κέντρο της Αθήνας έγινε πεδίο μάχης, το κύμα των αντιδράσεων εξαπλώθηκε μέσα σε λίγες ώρες σε όλη την Ελλάδα.
 Την 7η Δεκεμβρίου οι αντιδράσεις ήταν κυρίως μαθητικές και φοιτητικές. Από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου πολλά αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν επιθέσεις με πέτρες και ξύλα, αλλά ο κύριος όγκος των διαδηλώσεων επιδόθηκε σε συμβολικές κινήσεις διαμαρτυρίας,  με μαθητές να ξαπλώνουν γυμνοί σαν πτώματα στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ, προσφορά λουλουδιών στους αστυνομικούς κ.λ.π.
..
Ακολούθησαν αλυσιδωτές καταλήψεις σε πολλά γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Κλειστές έμειναν και πανεπιστημιακές σχολές.
Οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους. Η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και οι δάσκαλοι προκήρυξαν 24ωρη απεργία. Σε τριήμερη προχώρησε η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών.
Οι ίδιοι οι μαθητές προχώρησαν σε συμβολικές κινητοποιήσεις. Προσέφεραν λουλούδια στους ένστολους και κάποιοι ξάπλωσαν γυμνοί έξω από τη ΓΑΔΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

  Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν και εκτός Ελλάδας. Πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής καταστολής στη Λευκωσία, την Πάφο, στο Λονδίνο στο Βερολίνο, στη Μπολόνια, στη Βενετία, στη Νέα Υόρκη, σε πόλεις της Αυστραλίας και στην Κωνσταντινούπολη.
..

Από το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, το πλήθος των αγανακτισμένων άρχισε να συμπληρώνεται από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που ήθελα τα ερωτήματά τους να απαντηθούν από τη κυβέρνηση. Επικρατεί λαϊκή οργή.
Το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου τα κόμματα της Αριστεράς, αριστερές οργανώσεις και φοιτητικοί σύλλογοι κάλεσαν τον κόσμο σε προπύλαια και στην Ομόνοια. Η πορεία πέρασε από το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και ολοκληρώθηκε στον Εθνικό Κήπο.

  Τρίτη 9 Δεκεμβρίου: Η κηδεία του Αλέξη
Εκατοντάδες κόσμου φτάνουν στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου για να αποχαιρετήσουν το νεαρό μαθητή. Ένας από τους ανθρώπους που μεταφέρουν στους ώμους τους το φέρετρο του Αλέξη, είναι ο Νίκος Ρωμανός, ο φίλος του που τον είδε να ξεψυχά στα χέρια του.

  Η παρουσία αστυνομικών στις γύρω περιοχές υποδαυλίζει την ένταση και σημειώνονται επεισόδια στους γύρω δρόμους. Εν μέσω πετροπόλεμου και κυνηγητού με τους διαδηλωτές, ένας αστυνομικός δεν διστάζει να βγάλει το υπηρεσιακό όπλο του και να πυροβολήσει στον αέρα, προκαλώντας νέα αναταραχή. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για "εξέγερση".
Τρεις ημέρες αργότερα, ο ανακριτής που διερευνά την υπόθεση, η οποία έχει τραβήξει τα βλέμματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης δέχεται την κατάθεση αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και ένα βίντεο που είχε τραβήξει μια κοπέλα εκείνο το βράδυ και στο οποίο απεικονίζεται η σκηνή του πυροβολισμού.
Ερωτηματικά διατυπώθηκαν για την ταυτότητα των κουκουλοφόρων που εισέρχονται στις διαδηλώσεις και προκαλούν φθορές, μετά από φωτογραφικό ντοκουμέντο που διακινήθηκε στο Διαδίκτυο. Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα στις 11/10/2008, δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες που απεικονίζουν κουκουλοφόρους και άντρες με πολιτικά που κρατούν σιδηρολοστούς και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα εντός του αστυνομικού κλοιού στο κέντρο της Αθήνας. Το ρεπορτάζ βασίστηκε και στη μαρτυρία του Θεοδώρου Μαργαρίτη, μέλους της πολιτικής γραμματείας του Συνασπισμού, σύμφωνα με την οποία κατά τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ παρατήρησε ομάδα 5 ανθρώπων με κουκούλες και πέτρες στα χέρια, οι οποίοι όταν τους ζητήθηκαν ταυτότητες ετράπησαν σε φυγή.
Το αρχηγείο της αστυνομίας διέψευσε την παρουσία κουκουλοφόρων αστυνομικών στις διαδηλώσεις.
..

10 Δεκεμβρίου 2008. Αμετανόητος ο Κορκονέας
Προκλητικός και αμετανόητος εμφανίζεται στον ανακριτή για να απολογηθεί ο κατηγορούμενος Ε. Κορκονέας. Μιλά για "ανάρμοστη και αποκλίνουσα συμπεριφορά του θύματος" και ξεσηκώνει κατακραυγή. Προφυλακίζεται μαζί με τον Βασ. Σαραλιώτη και οδηγείται στις φυλακές Δομοκού. Οι αυτόπτες μάρτυρες καταθέτουν ότι τον είδαν να σημαδεύει και να πυροβολεί. Τυπική συγγνώμη ζήτησε στην προφορική του απολογία.
Ο ξένος Τύπος μιλά για σκάνδαλα, διαφθορά και αποτυχημένη ελίτ που αηδίασαν τους νέους.
Η ελληνική εξέγερση διεθνοποιείται. Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις συμπαράστασης στους νέους και καταδίκης της αστυνομικής βίας.
Όπως τότε δημοσιεύει η "Ελευθεροτυπία", το κόστος των ζημιών μόνο στην Αθήνα εκτιμάται από το ΕΒΕΑ στα 50 εκατ. ευρώ. Ζημιές υπέστησαν 374 μεσαία και μικρά καταστήματα, 40 μεγάλα, 16 τράπεζες, 3 θέατρα και κινηματογράφοι, 2 σουπερμάρκετ. Στη Θεσσαλονίκη 88 καταστήματα και 14 τράπεζες, στον Βόλο 14 τράπεζες και 2 καταστήματα, στο Ηράκλειο 20 τράπεζες, στη Λάρισα 36 τράπεζες, 3 δημόσια κτίρια και 3 καταστήματα. Την ίδια ώρα, η αστυνομική καταστολή ξεπέρασε κάτι προηγούμενο με τους κατοίκους των Εξαρχείων και των γύρω περιοχών να μην μπορούν να αναπνεύσουν από τα χημικά.
11 Δεκεμβρίου 2008. Οι καταθέσεις και ο "εξοστρακισμός" του Κούγια
Ο ανακριτής που διερευνά τις συνθήκες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δέχεται την κατάθεση αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και ένα βίντεο που είχε τραβήξει μια κοπέλα εκείνο το βράδυ και στο οποίο απεικονίζεται η σκηνή του πυροβολισμού. Ο συνήγορος των δύο ειδικών φρουρών, Αλέξης Κούγιας, κάνει λόγο για "ανθρωποκτονία από αμέλεια" και "εξοστρακισμό της σφαίρας" που σκότωσε τον 15χρονο, πυροδοτώντας νέο κύκλο αντιδράσεων.
Την ίδια μέρα σημειώνονται επιθέσεις μαθητών σε 25 αστυνομικά τμήματα της χώρας. Περισσότερα από 400 σχολεία παραμένουν κλειστά.

12 Δεκεμβρίου 2008. Επανεξετάζεται η οπλοφορία αστυνομικών
Ο πρωθυπουργός απορρίπτει πρόωρες εκλογές και έκτακτα μέτρα κατά διαδηλωτών. Ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως ηθικό αυτουργό των μαθητικών κινητοποιήσεων. Επανεξετάζεται το καθεστώς οπλοφορίας των αστυνομικών με ετήσια εξέταση από ψυχίατρο.
7 Ιανουαρίου 2009. Τα Εξάρχεια σε αστυνομικό κλοιό
Κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ιστορική πλατεία για τη συνεχή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου.
...15 Ιανουαρίου 2009. Η βαλλιστική έκθεση Η βαλλιστική έκθεση και η βλητική έρευνα πεδίου (έκθεση αυτοψίας του χώρου) αναφέρουν: "Προς το πλήθος στόχευε το όπλο του ειδικού φρουρού". 18 Ιανουαρίου 2009 Με χειροκροτήματα και συνθήματα, μέσα σε φορτισμένο κλίμα, ολοκληρώνεται η επιμνημόσυνη δέηση για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, 42 ημέρες από τη δολοφονία του. Χωρίς την παρουσία της Αστυνομίας αυτή τη φορά. Τα σοβαρά επεισόδια, ωστόσο, δεν τελειώνουν εδώ. Την ώρα που το πανελλήνιο με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις για την υπόθεση, η Αθήνα μετατρέπεται και πάλι σε πεδίο μάχης. 16 Ιουνίου 2009. Η παραπομπή Κορκονέα Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, παραπέμπεται στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, για "ανθρωποκτονία από πρόθεση με τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου (κατά μεταβολή της κατηγορίας από άμεσο δόλο), που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση". Στο εδώλιο δίπλα του κάθεται για "απλή συνέργεια" ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος "τον συνέδραμε ψυχικά" με τη συμπεριφορά του. Η δίκη και τα ισόβια Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε στις 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, καθώς οι Αρχές εκτιμούσαν πως μία δίκη στην Αθήνα θα προκαλούσε νέες σοβαρές αντιδράσεις. Το πρώτο πόρισμα που έκανε λόγο για εξοστρακισμό Μετά από ενστάσεις, η διαδικασία μεταφέρθηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας. Οι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι υποστήριξαν πως είναι αθώοι, κρίθηκαν ένοχοι. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους έχει πλέον αφεθεί ο συγκατηγορούμενός του Βασίλης Σαραλιώτης που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για συνέργεια στη δολοφονία. Ωστόσο αποφυλακίστηκε με όρους σχεδόν έναν χρόνο μετά την καταδίκη του. Η παραποίηση του βίντεο Στην ιστορία όμως θα μείνει το ρεπορτάζ που μετέδωσε το MEGA στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, στο οποίο αλλοιώθηκε ερασιτεχνικό βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας προκειμένου να φανεί ότι πριν από τους πυροβολισμούς των αστυνομικών επικρατούσε ένταση και σπάσιμο βιτρινών. Το MEGA, τρία χρόνια μετά την προβολή του συγκεκριμένου βίντεο, παραδέχτηκε ότι ήταν αλλοιωμένο και συγκεκριμένα ότι προστέθηκαν ήχοι πριν τους πυροβολισμούς, και ζήτησε συγνώμη. Κανένας από τους διευθυντές του καναλιού δεν παραιτήθηκε ή απολύθηκε, παρά μόνο ο video editor του συγκεκριμένου ρεπορτάζ. ...

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιό Ψυχικό.  Η μητέρα του έχει κοσμηματοπωλείο στην Βουκουρεστίου, ο πατέρας του είναι διευθυντής υποκαταστήματος τράπεζας. Ήταν παιδί με καλή συμπεριφορά. Ποτέ δεν ήθελε βία και επεισόδια. Δεν ήταν αντιεξουσιαστής, λένε οι φίλοι του και οι γονείς του, ήταν ένα παιδί ανήσυχο και προσγειωμένο.
Ζούσε σε διαμέρισμα στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Ψυχικό μαζί με τη μητέρα του, τη γιαγιά του και την αδερφή του. Φοιτούσε στου Μωραΐτη από την πρώτη δημοτικού μέχρι και ένα χρόνο πριν το θάνατό του.
Έπειτα, με απόφαση των γονιών του, τα αδέρφια Γρηγορόπουλου φοιτούν στην Ώθηση, ένα σχολείο στη Σταμάτα.

  Ο φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκος Ρωμανός, που ήταν μαζί του το βράδυ της δολοφονίας, μόλις αντίκρισε τον Κορκονέα κατέρρευσε και δεν μπόρεσε να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση.
Το Φεβρουάριο του 2013 συνελήφθη για συμμετοχή στη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης μαζί με τους Μιχαηλίδη, Μπουρζούκο και Πολίτη. Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της συμμετοχής στους Πυρήνες της Φωτιάς και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Τα συνθήματα του Δεκέμβρη του 2008:

*Η δημοκρατία σας βρωμάει δακρυγόνο
*Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες
*Το όπλο του μπάτσου είναι μαγικό, ρίχνει στον αέρα και βρίσκει στο ψαχνό
*Εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη, αυτή η νύχτα είναι του Αλέξη
*Με σφαίρες και βία δεν γίνεται παιδεία
*Τα υπουργεία λένε τους μαθητές αλήτες, αλήτες είναι τα ΜΑΤ κι οι ασφαλίτες
*Κάθε μια ώρα θα κάνουμε πορεία, οι μπάτσοι θα πεθάνουνε απ' την ορθοστασία
*Ο καναπές σου, η συμμετοχή σου

  *Πορεία θα κάνουμε μέχρι τη Λαμία, σιγά μην πληρωθείτε για την υπερωρία
*Όταν οι μπάτσοι σκοτώσουν τα παιδιά σας τότε θα βγείτε κι εσείς απ' τα κλουβιά σας
*Άλλοι κρύβονται πίσω από κουκούλες και άλλοι πίσω από οφ σορ εταιρείες
*Merry ChristMAT
*Merry crisis and a happy new Fear
*Τα Χριστούγεννα αναβάλλονται, έχουμε εξέγερση
*Στάχτη και Burberry
*Αθώος, μάγκας και πιτσιρικάς, θα μπορούσε να είναι ένας από μας
*Τα πλούτη τους είναι το αίμα μας

  *Με μια συγνώμη δεν σταματούν οι φόνοι
*Στο δρόμο, στο δρόμο, θα σπάσουμε τον τρόμο
*Ρεβεγιόν στα οδοφράγματα
*Παίζετε με τους φόβους μας και το μέλλον μας. Αν ξεπεράσουμε τους φόβους μας δεν έχουμε όρια
*Πόλη που καίγεται, λουλούδι που ανθίζει
*Σε κάθε γωνιά υπάρχει αστυνομία, η χούντα δεν σταμάτησε το '73
*Θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε να ζήσουμε, θέλουμε να μπορούμε να ονειρευόμαστε

  Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου
Επί ποδός βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ ενόψει της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, προκειμένου να αποφευχθούν έκτροπα και επεισόδια σαν τα περσινά.
Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, όλες οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σε συνδυασμό με τις άλλες δυνάμεις, οι αστυνομικοί που θα συμμετάσχουν στα δρακόντεια μέτρα θα ξεπεράσουν τις 5.000.
Σε συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για τις συγκεντρώσεις και πορείες των μαθητών, αλλά και των αριστερών οργανώσεων και αναρχικών, η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε και στην πορεία του Πολυτεχνείου, δηλαδή στενή επιτήρηση από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, ώστε να μην δοθεί ευκαιρία για επεισόδια.
Ο προβληματισμός των αστυνομικών επιτελείων, όμως, εστιάζεται στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου σημειώθηκαν τα σοβαρά επεισόδια πέρσι και ειδικότερα από ομάδες νεαρών που «κατέλαβαν» ταράτσες κτιρίων, από όπου πετούσαν αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 αστυνομικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...