Yγεία-Ουλίτιδα κύησης: Πού οφείλεται και πώς θα την προλάβετε

Η εγκυμοσύνη είναι μιά περίοδος που απαιτεί αυξημένη φροντίδα της στοματικής υγείας από τη μέλλουσα μητέρα.

Τα δόντια και τα ούλα είναι σημεία που πλήττονται από την αρχή κιόλας της κύησης, γεγονός που οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται και οι οποίες διαταράσσουν τους ιστούς των δοντιών, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εύθραυστοι και να ματώνουν.


Είναι αναμενόμενο λοιπόν, ακόμη και αν δεν είχατε πριν πρόβλημα, να διαπιστώσετε ότι ματώνουν τα ούλα σας όταν πλένετε τα δόντια σας ή όταν δαγκώνετε κάτι σληρό.

Πρόκειται για μια μορφή ουλίτιδας, δηλαδή φλεγμονής των ούλων, που προσβάλλει τις μέλλουσες μαμάδες, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αδύναμο να αντιμετωπίσει τα βακτήρια που βρίσκονται στην οδοντική πλάκα. Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάζεται «ουλίτιδα της κύησης».

Δύο ακόμη λόγοι που ευθύνονται για την ουλίτιδα κύησης, είναι ότι πολλές γυναίκες έχουν την τάση να τρώνε περισσότερα γλυκά και ότι δεν τηρούν τα ωράρια των γευμάτων, άρα και των βουρτσισμάτων.
bigstock Pregnant Woman With Tooth Ache 39187522
Αντιμετώπιση
Στις περισσότερες περιπτώσεις η στοματική υγεία αποκαθίσταται μετά τον τοκετό. Εάν όμως δεν δείξετε την απαραίτητη προσοχή, η ουλίτιδα μπορεί να προκαλέσει περιοδοντίτιδα, δηλαδή εκτεταμένη φλεγμονή των ιστών που στηρίζουν τα δόντια, με αποτέλεσμα τα δόντια να αρχίζουν να κουνιούνται.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες, η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Οι γυναίκες με περιοδοντίτιδα διατρέχουν κατά εφτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα.
Επειδή η ουλίτιδα δημιουργείται λόγω της ελλιπούς φροντίδας, η οποία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων στο στόμα, ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τη δημιουργία πλάκας είναι να πλένετε τακτικά τα δόντια σας, ιδανικά μετά από κάθε γεύμα.
Επιλέξτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα για να μην πληγώνετε τα ούλα.
Αν έχετε πρόβλημα τερηδόνας, πρέπει να ακολουθήσετε την ανάλογη θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Εγκυμοσύνη και δόντια: Τι πρέπει να προσέξετε

 

Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας, η οποία συνοδεύεται από πολλές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές.
Οι μέλλουσες μητέρες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως σχολαστικές με τη στοματική υγεία τους, προκειμένου να αποφευχθούν οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην κύηση και στο έμβρυο από τις διάφορες παθολογικές καταστάσεις του στόματος.
Πριν την εγκυμοσύνη
Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας προκειμένου να εξετάσει τη γενικότερη κατάσταση των δοντιών και των ούλων σας και να προβεί στις απαραίτητες επεμβάσεις. Ο καθαρισμός των δοντιών είναι επιβεβλημένος για να ολοκληρωθεί ο προληπτικός έλεγχος.
Τα προβλήματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια συγκεκριμένα οδοντιατρικά προβλήματα.
Σε αυτή την περίοδο παρατηρείται αυξημένη έκκριση ορμονών, κυρίως οιστρογόνων και προγεστερόνης. Η ορμονική αυτή διαταραχή κάνει τα ούλα να είναι πιο ευαίσθητα απέναντι στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ονομάζεται ουλίτιδα της εγκυμοσύνης και σταματά μετά το τέλος της.
Στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να εμφανιστεί η λεγόμενη επουλίδα της κύησης. Πρόκειται για μικρά κόκκινα ογκίδια στην περιοχή των ούλων που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια κυρίως στην επάνω γνάθο, τα οποία είναι ενοχλητικά αλλά τελείως ανώδυνα και ακίνδυνα.
Μετά τον τοκετό μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους, σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να αφαιρεθούν από τον οδοντίατρο.
Η ουλίτιδα και η έλλειψη στοματικής υγιεινής είναι οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι γυναίκες που εμφανίζουν πρόβλημα περιοδοντίτιδας θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν άμεσα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να σχετίζεται τόσο με πιθανότητα πρόωρου τοκετού όσο και με πιθανότητα γέννησης λιποβαρούς (χαμηλού βάρους) νεογνού.
Οποιασδήποτε μορφής πονόδοντος ή άλλες λοιμώξεις του στόματος θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται άμεσα καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αποβολή αν παραμεληθούν.
Επείγουσες εργασίες όπως σφραγίσματα, απονευρώσεις ή ακόμα και εξαγωγές αν αυτό είναι απαραίτητο μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι εργασίες αισθητικής οδοντιατρικής (π.χ. λεύκανση) θα πρέπει να αναβάλλονται για μετά τον τοκετό και μετά τον απογαλακτισμό.
Για να αποφύγετε προβλήματα και δυσάρεστες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες πρόληψης:
-Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
-Χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα και κάποια συμπληρώματα φθορίου αν σας το συστήσει ο Οδοντίατρός σας.
-Τρώτε όσο πιο υγιεινά και ισορροπημένα μπορείτε και αποφεύγετε τις «μικρές λιχουδιές» (ειδικά όσες περιέχουν ζάχαρη) στο μεσοδιάστημα των γευμάτων.
-Αν το βούρτσισμα των δοντιών σας προκαλεί ναυτία ή τάση προς έμετο προτιμήστε μια άλλη οδοντόκρεμα πιο ήπια ή μια οδοντόβουρτσα μικρότερου μεγέθους.
-Σε περίπτωση εμέτου, ξεπλύνετε το στόμα σας με χλιαρό νερό ή με στοματικό διάλυμα ώστε να αποφύγετε την βλαπτική επίδραση των οξέων του στομάχου στα δόντια σας.Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά.

Σίγουρα γνωρίζετε όλα τα πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης;

  Σίγουρα γνωρίζετε όλα τα πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης;

Πολλές φορές ακούμε ιστορίες για γυναίκες που γέννησαν χωρίς καλά-καλά να έχουν καταλάβει ότι κυοφορούν ή για γυναίκες που πηγαίνουν στο νοσοκομείο για άσχετες με την εγκυμοσύνη εξετάσεις και μαθαίνουν... κατά λάθος ότι είναι έγκυες.
Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να απορούμε για το πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά η αλήθεια είναι ότι η εγκυμοσύνη δεν εκδηλώνεται με το ίδιο εμφανή συμπτώματα σε όλες τις γυναίκες, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η γυναίκα έχει περίοδο ακόμα και όταν έχει ήδη μείνει έγκυος.
Επίσης, επειδή τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης συχνά συμβαίνουν αμέσως πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, τα σημάδια αυτά δεν γίνονται πάντα αντιληπτά.
Αυτό που ακολουθεί είναι μια περιγραφή μερικών από τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από άλλες αιτίες εκτός της εγκυμοσύνης. Έτσι, το γεγονός ότι θα παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε έγκυος. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε είναι με ένα τεστ εγκυμοσύνης.
Δείτε μερικά πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης, εκτός από τα πιο γνωστά, δηλαδή την πρωινή ναυτία και την απώλεια της περιόδου:
Πόνοι που μοιάζουν με πόνους περιόδου και έκκριση υγρού από τον κόλπο
Λίγες μέρες μετά τη σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης: πόνους που μοιάζουν με εκείνους της περιόδου, ενώ υπάρχει και λίγη αιμορραγία.
Αυτό ονομάζεται "αιμορραγία εμφύτευσης". Εμφανίζεται από 6 έως 12 ημέρες αφότου γονιμοποιηθεί το ωάριο.
Εκτός από αιμορραγία, μια γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει ένα λευκό, γαλακτώδες έκκριμα από τον κόλπο της. Αυτό σχετίζεται με την πάχυνση των τοιχωμάτων του κόλπου, διαδικασία η οποία ξεκινά σχεδόν αμέσως μετά τη σύλληψη. Η αυξημένη ανάπτυξη των κυττάρων που περιβάλλουν τον κόλπο προκαλεί την έκκριση του υγρού.
Αυτή η έκκριση, η οποία μπορεί να συνεχιστεί σε όλη την εγκυμοσύνη, είναι συνήθως αβλαβής και δεν απαιτείται θεραπεία. Αλλά αν συνοδεύεται από μια άσχημη μυρωδιά ή κάψιμο και φαγούρα, ενημερώστε το γιατρό σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη.
Αλλαγές στο στήθος της γυναίκας
Οι αλλαγές στους μαστούς είναι ένα άλλο πολύ πρώιμο σημάδι της εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα των ορμονών της γυναίκας αλλάζουν ραγδαία μετά τη σύλληψη. Λόγω των αλλαγών αυτών, τα στήθη της μπορεί να πρηστούν, να πονούν, ή να την "γαργαλούν" για 1-2 εβδομάδες αργότερα. Ή μπορεί να τα αισθάνεται πιο βαριά και πιο ευερέθιστα στην αφή. Η περιοχή γύρω από τις θηλές μπορεί επίσης να γίνει πιο σκούρα.
Υπάρχουν και άλλες αιτίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο μαστό. Αλλά αν οι αλλαγές είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, να έχετε κατά νου ότι πρόκειται να περάσουν αρκετές εβδομάδες για να συνηθίσει ο οργανισμός σας στα νέα επίπεδα ορμονών. Όταν το κάνει, ο πόνος στο στήθος θα μειωθεί αισθητά.
Κόπωση
Το να αισθάνεστε πολύ κουρασμένες είναι φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη και αυτό είναι κάτι που ξεκινάει νωρίς. Μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ασυνήθιστα κουρασμένη, μόλις μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη.
Γιατί; Η απάντηση βρίσκεται στα σχετικά υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης, αν και υπάρχουν και άλλες αιτίες -όπως τα χαμηλότερα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, η μειωμένη αρτηριακή πίεση και μια αύξηση στην παραγωγή αίματος- που μπορούν να προκαλούν την κόπωση.
Αν η κόπωση σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε και να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και σίδηρο για να αντισταθμίσετε αυτό το σύμπτωμα.
Άλλα πρόωρα συμπτώματα της εγκυμοσύνης
Η εγκυμοσύνη φέρνει αλλαγές στην ορμονική σας ισορροπία και αυτό μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα, όπως:
-Συχνοουρία: Για πολλές γυναίκες, αυτό αρχίζει γύρω στην 6η ή 8η εβδομάδα μετά από τη σύλληψη. Αν και αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, διαβήτη, ή υπερβολική χρήση διουρητικών, αν είστε έγκυος, είναι πιο πιθανό να οφείλεται στα αυξημένα ορμονικά επίπεδα.
-Δυσκοιλιότητα: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης "προγεστερόνη" μπορεί να σας φέρουν δυσκοιλιότητα. Η προγεστερόνη καθυστερεί τη διέλευση των τροφών από το έντερο. Για να απαλύνετε το πρόβλημα, πίνετε άφθονο νερό, κάντε τακτικά άσκηση και να καταναλώνετε άφθονες τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.
-Εναλλαγές της διάθεσης: Αυτές είναι συνήθεις, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης.
-Πονοκέφαλοι και πόνος στην πλάτη: Πολλές έγκυες γυναίκες αναφέρουν συχνά ότι έχουν ήπιους πονοκεφάλους και ορισμένες βιώνουν πόνο στην πλάτη.
-Ζάλη και τάσεις λιποθυμίας: Αυτά μπορεί να σχετίζονται με τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Μια έγκυος γυναίκα μπορεί να έχει όλα αυτά τα συμπτώματα, ή ίσως να έχει μόνο ένα ή δύο. Εάν οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα γίνουν ενοχλητικά, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τρόπους για να ανακουφιστείτε από αυτά.

Ανακάλυψαν την ορμόνη που εξαφανίζει το στρες και αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

  Ανακάλυψαν την ορμόνη που εξαφανίζει το στρες και αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης


Το στρες παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια της γυναίκας να αποκτήσει παιδί.
Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τρόπο να «εξαφανίσουν» το άγχος.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι η μείωση των επιπέδων μιας ορμόνης, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, της RFRP3, εμποδίζει το στρες να επηρεάσει την επίτευξη της κύησης.
Αν οι κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται να κυκλοφορήσει στο άμεσο μέλλον κάποιο σκεύασμα που να εξαφανίσει τις επιπτώσεις του άγχους στο σώμα.
Η ορμόνη RFRP3 παράγεται στον εγκέφαλο όλων των θηλαστικών και έχει την ικανότητα να απενεργοποιεί το αναπαραγωγικό σύστημα πριν την εφηβεία. Η ορμόνη πιστεύεται ότι προστατεύει το σώμα σε περιόδους στρες, άρα οι ερευνητές εικάζουν ότι «κλείνει» το αναπαραγωγικό σύστημα όταν θεωρεί όταν είναι επικίνδυνο για την γυναίκα να μείνει έγκυος.
Οι αμερικανοί ερευνητές σε πρώτη φάση μελέτησαν κατά πόσο μπορούσε η RFRP3 να απενεργοποιήσει την αναπαραγωγική διαδικασία στην ενήλικη ζωή. Έθεσαν λοιπόν αρουραίους υπό ψυχολογική πίεση για αρκετές ώρες την ημέρα επί τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια επιχείρησαν να τα ζευγαρώσουν.
Τα στρεσαρισμένα πειραματόζωα ενδιαφέρονταν ελάχιστα για το ζευγάρωμα και όταν τελικά κατάφεραν να κυοφορήσουν ήταν πιθανότερο να αποβάλουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι πιθανότητες τοκετού να μειωθούν στο ένα τέταρτο.
Η επίδραση του στρες συνέχισε να υπάρχει, για αρκετό διάστημα μετά την επιστροφή των πειραματόζωων στον συνήθη τρόπο ζωής τους.
Συγκεκριμένα, οι αρουραίοι που αφέθηκαν για τέσσερις ημέρες να αναρρώσουν από το στρες (διάστημα που ισοδυναμεί με έναν μήνα για τον άνθρωπο) είχαν ποσοστά κύησης εξίσου χαμηλά με τα πειραματόζωα που εξακολουθούσαν να υποβάλλονται σε στρες.
Και το σημαντικότερο ήταν ότι τα επίπεδα της ορμόνης RFRP3 παρέμεναν υψηλά στον οργανισμό των τρωκτικών.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η δραματική μείωση των αναπαραγωγικών λειτουργιών επεκτείνεται πολύ πέρα από τον χρόνο διάρκειας ενός στρεσογόνου γεγονότος, όπως δείχνουν και τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης στο αίμα. Αυτό εξηγεί την υψηλή συχνότητα και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στρες στην υπογονιμότητα. Πιστεύουμε λοιπόν ότι, αν μειώσουμε τα επίπεδα της RFRP3, τότε μπορούμε να σταματήσουμε την επιρροή του στρες στην γονιμότητα», εξηγεί η Δρ Ντανιέλα Κάουφερ.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αρουραίοι με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης ήταν εξίσου πιθανόν να κυοφορήσουν, παρά τον παράγοντα άγχος.
«Αν και η μέθοδος που χρησιμοποιήσαμε για να μειώσουμε την ποσότητα της RFRP3 στον οργανισμό των πειραματόζωων δεν είναι κατάλληλη για εφαρμογή στους ανθρώπους, ανοίγει εν τούτοις τον δρόμο για την ανακάλυψη ενός φαρμάκου με αυτή ακριβώς την επίδραση», συμπληρώνει η επικεφαλής ερευνήτρια Άννα Γκέραχτι.
Περισσότερα ΕΔΩ


Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...