Οι 10 πλουσιότερες γυναίκες όλων των εποχών. Από την Κλεοπάτρα στη νέα 'βασίλισσα' της Κίνας

Η λίστα περιλαμβάνει τιτάνες του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και οι ηγέτιδες της αρχαίας Αιγύπτου (Pics)
Adtech Ad
Πολλές γυναίκες έχουν κληρονομήσει τεράστιες περιουσίες από τους άνδρες τους, όμως υπάρχουν κι αυτές που τα έχουν καταφέρει από δική τους προσωπική προσπάθεια.
 «Οι γυναίκες με μεγάλη προσωπική περιουσία είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο», δηλώνει ο Walter Scheidel, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
AdTech Ad
Παρακάτω σας παραθέτουμε τις δέκα πιο πλούσιες γυναίκες όλων των εποχών, οι οποίες παρέλαβαν την κληρονομιά τους και παίρνοντας ενεργό ρόλο στην πολιτική ή τον επιχειρηματικό κόσμο κατάφεραν να την «εκτοξεύσουν» στα ύψη:

10. CHARLENE DE CARVALHO-HEINEKEN

Χρονολογία: 1954 μέχρι σήμερα
Εθνικότητα: Ολλανδία
Πλούτος/Παγκόσμιο ΑΕΠ: 0.017%
Κάθε φορά που ανοίγετε μια μπύρα Heineken, προσθέτετε ένα λιθαράκι στην τεράστια περιουσία της Charlene de Carvalho, η οποία είναι η μοναδική κόρη του Freddy Heineken, CEO της τρίτης μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο από το 1971 έως το 1989. Η περιουσία της για το 2016 εκτιμάται στα 12,7 δισ. δολάρια, ενώ η ίδια κληρονόμησε το 25% των μοτοχών της Heineken International, όταν «έφυγε» ο πατέρας της από τη ζωή το 2002. 
Χωρίς καμία ιδιαίτερη εκπαίδευση στον τομέα των επιχειρήσεων, η Carvalho είναι η κινητήρια δύναμη της εταιρείας μετά τον CEO της, Jean-Francois Van Boxmeer.

9. ANNE COX CHAMBERS

Χρονολογία: 1919 μέχρι σήμερα
Εθνικότητα: ΗΠΑ
Πλούτος/Παγκόσμιο ΑΕΠ: 0.021%
 
Η Anne Cox Chambers ήταν πρέσβης στο Βέλγιο και έλαβε τον τίτλο του διοικητή της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας το 2009, ωστόσο είναι περισσότερο γνωστή ως η μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης. Η περιουσία της προέρχεται κυρίως από τη συμμετοχή της στην Cox Enterprises, επιχείρηση του πατέρα της, η οποία κατέχει την Atlanta Journal-Constitution και την Palm Beach Post και εκτιμάται ότι αγγίζει τα 15,3 δισ. δολάρια.

8. SUSANNE KLATTEN

Χρονολογία: 1962 μέχρι σήμερα
Εθνικότητα: Γερμανία
Πλούτος/Παγκόσμιο ΑΕΠ: 0.024%
 
Πρόκειται για την πλουσιότερη γυναίκα στη Γερμανία, με την περιουσία της να ξεπερνά τα 17,4 δισ. δολάρια. Η Susanne Klattenκληρονόμησε ένα μερίδιο 12,6% από τη BMW, μια από τις πιο προσοδοφόρες μάρκες αυτοκινήτων της χώρας, από τον πατέρα της, Herbert Quandt. 
H Κlatten ακόμη επενδύει σε ποικίλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, από φαρμακευτικές εταιρείες μέχρι και στην αιολική ενέργεια και την τεχνολογία.

07. YANG HUIYAN

Χρονολογία: 1981 μέχρι σήμερα
Εθνικότητα: Κίνα
Πλούτος/Παγκόσμιο ΑΕΠ: 0.025%
 
Πολλοί ήταν αυτοί που «πληγώθηκαν» από την κρίση του 2007, λίγοι όμως τα κατάφεραν, όπως η Yang Huiyan. Η κινεζικής καταγωγής κληρονόμος έχει λάβει την περιουσία του πατέρα της, Yang Guoqiang, ιδρυτή της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Country Garden, στην οποία η ίδια είναι Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Μάλιστα, κατάφερε να αυξήσει σε 410 εκατ. δολάρια την πώληση νέων μετοχών το 2014. 

6. LILLIANE BETTENCOURT

Χρονολογία: 1922 μέχρι σήμερα 
Εθνικότητα: Γαλλία
Πλούτος/Παγκόσμιο ΑΕΠ: 0.055%
 
Εάν έχετε ποτέ αγοράσει κρέμα από τα Bodyshop ή κραγιόν Maybelline τότε έχετε συνειφέρει στην περιουσία της Lilliane Bettencourt, κληρονόμου της L’Oreal, η οποία εκτιμάται ότι αξίζει 40,7 δισ. δολάρια το 2015. Σήμερα, είναι ένας βασικός μέτοχος στην εταιρεία καλλυντικών που ίδρυσε ο πατέρας της το 1907. Η εταιρεία έχει αποκτήσει κι άλλες μάρκες όπως η Lancome το 1964, καθώς και το άρωμα «Polo» του Ralph Lauren το 1985.
Η Bettencourt σήμερα δεν συμμετέχει στη διαχείρηση της επιχείρησης, ενώ τη θέση της έχει αναλάβει ο εγγονός της από το 2012. 

5. ISABELLA OF CASTILE

Χρονολογία: 1451-1504
Εθνικότητα: Ισπανία
Πλούτος/Παγκόσμιο ΑΕΠ: 1%
Ως μια από τις πλουσιότερες μονάρχες του κόσμου, η Isabella of Castile ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της Ισπανίας όταν παντρεύτηκε τον ξάδελφό της, Ferdinand of Aragon.
Μέχρι τη στιγμή του θανάτου της, η ίδια ελάμβανε ετήσιο εισόδημα 1,45 εκατ. δουκάτα, ενώ είχε μερικά από τα πιο πολύτιμα κοσμήματα και ταπετσαρίες στον κόσμο, Μέχρι τη στιγμή του θανάτου της, η ίδια ελάμβανε ετήσιο εισόδημα 1,45 εκατ. δουκάτα, ενώ είχε μερικά από τα πιο πολύτιμα κοσμήματα και ταπετσαρίες στον κόσμο, σύμφωνα με την καθηγήτρια Nancy Marino του πανεπιστημίου του Michigan.
 
 

4. ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

Χρονολογία: 69-30 π.Χ.
Εθνικότητα: Αίγυπτος
Πλούτος/Παγκόσμιο ΑΕΠ: περίπου 2,6%
Η Κλεοπάτρα έχει μείνει στην ιστορία για τον πλούτο της και την ικανότητά της στην πολιτική χειραγώγηση. Μάλιστα, εκείνη την εποχή η ίδια είχε τον έλεγχο σε μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, όπως το σιτάρι, ο πάπυρος και οι αλοιφές. Η καθαρή της περιουσία έχει εκτιμηθεί στα 95,8 δισ. δολάρια.

3. CATHERINE THE GREAT

Χρονολογία: 1729-1796
Εθνικότητα: Ρωσία
Πλούτος/Παγκόσμιο ΑΕΠ: 5,4%
Η Catherine the Great είναι γνωστή και για την αμύθητη περιουσία της καθώς και για τις πολιτικές της δυνάμεις, η οποία σήμερα θα άγγιζε τα 1,5 τρισ. δολάρια.

2. HATSHEPSUT

Χρονολογία: 1507-1458
Εθνικότητα: Αίγυπτος
Πλούτος/Παγκόσμιο ΑΕΠ: περίπου 20%
Προκειμένου να αποφανθεί ώς η πρώτη γυναίκα του Φαραώ, η Hatshepsut εργάστηκε σκληρά για να πείσει τους υπηκόους ότι η βασιλείας της ήταν θέληση των θεών.
«Πράγματι, η Hatshepsut παραμένει η πλουσιότερη γυναίκα του κράτους στην ιστορία της Αιγύπτου», αναφέρει η Κara Cooney, αιγυπτιολόγος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.Η ίδια πήρε την εξουσία μετά το θάνατο του άνδρα της, μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου.

1. EMPRESS WU

Χρονολογία: 624-705 μ.Χ.
Εθνικότητα: Κίνα
Πλούτος/Παγκόσμιο ΑΕΠ: 22,7%
Δεν γίνεσαι η πλουσιότερη γυναίκα όλων των εποχών χωρίς λίγο αιματοχυσία. Η Empress Wu ανήλθε στην εξουσία στην αρχή ως παλλακίδα δυο αυτοκρατόρων, των Tang, ενός πατέρα και του γιου του.
Όταν ο γιος, Emperor Gaozong απέκτησε δύναμε εκείνη εξάλειψε τους αντιπάλους για την αγάπη του. Η ίδια υποστηρίζεται ότι σκότωσε την κόρη της και «φόρτωσε» το έγκλημα σε μια κύρια σύζυγο του Gaozong, η οποία φυλακίστηκε και θανατώθηκε. Όταν ο Gaozong πέθανε, η Wu ανάγκασε τους γιους της να πάρουν το όνομα του διαχειριστή του δικαστηρίου που ισοδυναμεί με τη θέση του αυτοκράτορα. Η τακτική της απέδωσε σημαντικά στην οικονομία της Κίνας. Στα 15 περίπου χρόνια, η αυτοκρατορία της επεκτάθηκε και στην Κεντρική Ασία, καθιστώντας την μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο για εκείνη την εποχή.
πηγη

Fortune Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...