Οι κρυφές ρήτρες της αμαρτωλής σύμβασης του ΟΠΑΠ

Ηταν καλοκαίρι του 2013, όταν με φωτογραφίες, χαμόγελα και ηχηρές ανακοινώσεις περί ανάπτυξης, έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, κάτω από ένα κείμενο «περίκλειστο», εμπιστευτικό και επτασφράγιστο!
Το ελληνικό Δημόσιο πουλάει τον Αύγουστο του 2013 ίσως το καλύτερο φιλέτο του.
Η μεγαλύτερη λοταρία στην Ευρώπη, μια από τις 5 μεγαλύτερες σε κερδοφορία στοιχηματικές
εταιρείες (operators) παγκοσμίως, μια υγιής κρατική εταιρεία με μηδενικό έως τότε τραπεζικό δανεισμό, πωλείται από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μέσω ΤΑΙΠΕΔ και με υπουργό Οικονομίας τον Γιάννη Στουρνάρα σε εξευτελιστική τιμή στο εταιρικό σχήμα Emma Delta.
Στην τελευταία συμμετέχουν Τσέχοι επενδυτές μαζί με τους επιχειρηματίες Δημήτρη Μελισσανίδη και Δημήτρη Κοπελούζο, οι οποίοι υποστήριζαν σθεναρά τον Α. Σαμαρά, ενώ είναι γνωστό ότι διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με πολλά από τα τότε στελέχη της κυβέρνησης.

 

 Το τίμημα

Η διεθνής εμπειρία, σε όποια χώρα του κόσμου έχει πραγματοποιηθεί αντίστοιχη αγοραπωλησία, δείχνει πως ο μέσος όρος του τιμήματος υπερβαίνει ένα ποσό 5-7 φορές μεγαλύτερο από τα μεικτά ετήσια έσοδα της εταιρείας προ φόρων.
Το 2012 ο ΟΠΑΠ είχε μεικτά έσοδα προ φόρων 1,2 δισ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ, με πρόεδρο τότε τον Στέλιο Σταυρίδη, ανακοινώνει την υπογραφή της σύμβασης πώλησης (όχι παραχώρησης) του 33% του κερδοφόρου ΟΠΑΠ έναντι τιμήματος 652 εκατ. ευρώ (622 εκατ. ευρώ μετρητοίς και 30 εκατ. ευρώ σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις).
Μαζί με τα μερίσματα της χρήσης του 2012 το συνολικό ποσό ανήλθε στα 712 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό είναι πως το τίμημα για την πώληση ήταν μικρότερο από όσο είχε δώσει δύο χρόνια νωρίτερα η ίδια η ΟΠΑΠ Α.Ε. για την άδεια εγκατάστασης μόνο των VLT’S (ηλεκτρονικά φρουτάκια).
Λίγες ώρες μετά τις υπογραφές «διαρρέει» η είδηση σε μέσο της Κεφαλονιάς πως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ «πέταξε» στο νησί με το προσωπικό αεροσκάφος του Δ. Μελισσανίδη.
Η είδηση επιβεβαιώθηκε και λίγο αργότερα ο Στ. Σταυρίδης αποπέμφθηκε.

Το δάνειο

Ενα από τα σημαντικά στοιχεία αυτής της αποκρατικοποίησης ήταν το γεγονός πως, για να καλύψει μεγάλο μέρος του τιμήματος η ανάδοχος Emma Delta, πήρε ομολογιακά δάνεια 400 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο ήταν ύψους 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8% (καλυμμένο με μετοχές ΟΠΑΠ ως ενέχυρο) και το δεύτερο 150 εκατ. με επιτόκιο 12% (ακάλυπτο).
Τα δάνεια αυτά, έστω και με τα υψηλά επιτόκια, χορηγήθηκαν σε μια περίοδο που ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν απαγορευτικός.
Λίγο καιρό μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, η είδηση για τη χορήγηση τόσο υψηλών δανείων με σκοπό την αγορά κρατικής περιουσίας θα αποτελούσε σκάνδαλο τόσο για την κοινωνία όσο και για τον επιχειρηματικό κόσμο.
Η είδηση πέρασε τότε στα «ψιλά».
Διαβάστε στην «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο», που κυκλοφορεί σήμερα:
  • Παγιδευμένη στις ρήτρες η κυβέρνηση Τσίπρα
  • Λύσεις και «αγκάθια»
  • Αντίπαλα συμφέροντα
  • Ερωτήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...