Εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες. Επτάωρη στάση εργασίας στα τηλεοπτικά ΜΜΕ πραγματοποίησε η ΕΣΗΕΑ κατά την διάρκεια της συζήτησης.
Η τροπολογία της κυβέρνησης προβλέπει την χορήγηση τεσσάρων αδειών υψηλής ευκρίνειας, πανελλαδικής εμβέλειας. Ο σχετικός διαγωνισμός διενεργείται από τον υπουργό Επικρατείας και όχι από το ΕΣΡ, γεγονός στο οποίο αντιτίθεται η αντιπολίτευση.
«Ο νόμος προβλέπει τον διαγωνισμό αλλά η διαδικασία είχε παραλύσει εδώ και 25 χρόνια», ανέφερε κατά την διάρκεια της συζήτησης ο υπ. επικρατείας Ν. Παππάς, απαντώντας στην θέση ότι η κυβέρνηση βιάζεται να προχωρήσει η διαδικασία.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος ζήτησε να μην διεξαχθεί η συζήτηση και δήλωσε ότι «τα ΜΜΕ έκαναν πλειοψηφία και κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Για ποιο λόγο η πρεμούρα, η βιασύνη; Μήπως γιατί δεν κατάφερε να φτιάξει το παράλληλο τραπεζικό σύστημα και τώρα δραπετεύει;», αναρρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «δείχνει ότι φοβάται τον διάλογο».
«Η τροπολογία είναι αντισυνταγματική» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Δένδιας, εξηγώντας ότι με αυτήν ρυθμίζονται θέματα που ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ, από την κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι παραβιάζεται επίσης ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χ. Παππάς χαρακτήρισε την τροπολογία εκπρόθεσμη και ζήτησε να μην γίνει δεκτή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Α. Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν σκοπεύει να κάνει εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, προσθέτοντας ότι παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος για τις Ανεξάρτητες Αρχές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Ζήτησε την μεταφορά της αρμοδιότητας καθορισμού των ραδιοτηλεοπτικών αδειών στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. «Η ρύθμιση θα εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα κληθεί να την υπογράψει» υποστήριξε ο Α. Λοβέρδος και προέβλεψε ότι η ρύθμιση θα προσβληθεί στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι υποστήριζαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που είχαν στην κατοχή τους τα ΜΜΕ, ενώ υποστήριξε οτι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχρεώσει τους επιχειρηματίες να υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα. Χαρακτήρισε την συζήτηση υποκριτική και σημείωσε ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δεν θα αλλάξει.
Ο κοινοβουλετικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι μέσω της επίκλησης της αντισυνταγματικότητας προσπαθεί να σταματήσει τον εκδημοκρατισμό των ΜΜΕ και κατηγόρησε την ΝΔ ότι προέβλεψε την προσφυγή των επιχειρηματικών συμφερόντων κατά της ρύθμισης. «Δώσατε το μονοπώλιο στην Diegea» είπε ο Σ. Φάμελλος και σημείωσε ότι υπήρχε απόφαση του ΣτΕ του 1997, την οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν εφάρμοσαν. «Η ΝΔ και η αντιπολίτευση δεν προτείνει κανένα για την συγκρότηση του ΕΣΡ» είπε ο Σ. Φάμελλος. «Θα δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες και θα υπάρξει νομιμότητα», πρόσθεσε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χ. Θεοχάρης χαρακτήρισε την τροπολογία αντισυνταγματική γιατί στρέφεται κατά του άρθρου 15 του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι η αποκλειστική ευθύνη για τις τηλεοπτικές άδειες ανήκει στο ΕΣΡ. «Θέλει η κυβέρνηση να απαγορεύσει στους ιδιοκτήτες καναλιών να κάνουν προσφυγές. Αυτή είναι η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την δημοκρατία;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θέλει ομήρους τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ και ξέρει ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί η ρύθμιση. «Ο πλουραλισμός δεν υπηρετείται με την μείωση των καναλιών» είπε η Χ. Θεοχάρης, ζητώντας να υπάρχουν κανόνες στα ΜΜΕ αλλά να μην δίνονται υπερεξουσίες στον υπ. Επικρατείας. «Η διάταξη είναι δείγμα της καθεστωτικής αντίληψης της κυβέρνησης η οποία θέλει να καταλάβει το κράτος» κατέληξε ο Χ. Θεοχάρης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος υποστήριξε ότι τα ΜΜΕ δεν ενημέρωναν τον πολίτη για το Χρηματιστήριο, την ώρα που ιδιοκτήτες τους ήταν αναμεμειγμένοι με χρηματιστηριακές εταιρείες. Ανέφερε επίσης ότι έξι κατασκευαστικές εταιρείες μονοπωλούσαν τα δημόσια έργα, αλλά δεν υπήρχε έλεγχος από τα ΜΜΕ της εποχής, γιατί κάποιοι ήταν ιδιοκτήτες αυτών των Μέσων. «Ζήσαμε μια σκληρή μιντιακή δικτατορία» υποστήριξε ο Θ. Παπαχριστόπουλος. «Η κυβέρνηση βάζει τέρμα στην παντοδυναμία κάποιων καναλαρχών που είχαν εγκαταστήσει κλαδικές στο κοινοβούλιο», κατέληξε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γ. Δ. Καρράς υποστήριξε ότι τα τέσσερα κανάλια που προτείνει η κυβέρνηση θα δημιουργήσουν ολιγοπώλιο. Αναφερόμενος στην ένσταση περί αντισυνταγματικότητας, ζήτησε να υπάρξει έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής και η ρύθμιση να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. «Η ρύθμιση θα αμφισβητηθεί και θα υπάρχουν δικαστικές προσφυγές, ο αριθμός των αδειών θα ελεγχθεί δικαστικά», προέβλεψε ο Γ. Δ. Καρράς, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένας πρόσθετος λόγος αποδοχής της αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης.
Ο υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας έχουν σκοπό να καθυστερήσουν την διαδικασία. «Ο άμεσος έλεγχος του κράτους για τα ΜΜΕ, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Συντάγματος, δεν εξαντλείται με τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το ΕΣΡ ελέγχει την ποιότητα των εκπομπών και να επιβάλλει κυρώσεις. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ματαίωσε την δυνατότητα του ΕΣΡ να εκπληρώσει τον συνταγματικό του ρόλο και γι αυτό η Βουλή πρέπει να αναλάβει την εκπλήρωση αυτού του ρόλου.
Για πολιτικό θράσος μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, σε όσους απευθύνονται στην Αριστερά που επιχειρεί να καθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο. Για τη χώρα μας, με την έννοια της βιωσιμότητας, μπορούν να σταθούν συγκεκριμένες άδειες, είπε ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας ότι δεν μπορούν πολλά κανάλια να επιβιώσουν με όρους αγοράς. «Κανείς δεν βγήκε από τους εκπροσώπους καναλιών και άλλων να πει ότι χρειάζονται π.χ. 8 κανάλια. Κάποιοι δίνουν τα ρέστα τους την ώρα που διεξάγεται ένας πόλεμος απέναντι στην κυβέρνηση της Αριστεράς» τόνισε. Για τις συχνότητες το Σύνταγμα ορίζει ότι το κράτος έχει την πλήρη ευθύνη για τη χρήση τους, σημείωσε ο κ. Βούτσης υπογραμμίζοντας ότι «οι συχνότητες δεν είναι σούπερ μάρκετ». Ο πρόεδρος της Βουλής κλείνοντας κάλεσε «όλους να βάλουμε το λιθαράκι μας για να ανοίξει διαφορετικά το ψηφιακό τοπίο στη χώρα μας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σ. Θεοδωράκης είπε οτι η διαπλοκή στα ΜΜΕ επιβαρύνει την πολιτική και αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα: Να κοπεί η τροφοδοσία των ΜΜΕ με πολιτικό χρήμα, κάτι που νοθεύει και το πολιτικό και το επιχειρηματικό παιχνίδι. Αναρωτήθηκε γιατί να υπάρχουν μόνο 4 κανάλια, αφού με τη σημερινή τεχνολογία η χώρα μπορεί να εκπέμψει 16 κανάλι υψηλής ευκρίνειας. Υποστήριξε οτι η έκθεση στην οποία στηρίχθηκε η κυβέρνηση έχει ανακρίβειες και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί δημιουργούν έδαφος για παζάρια με τον υπουργό. «Θα επιβιώσει ο πιο υπάκουος στην πολιτική εξουσία» είπε ο σ. Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι η διαπλοκή θα συνεχιστεί με άλλο τρόπο. Πρότεινε να ενδυναμωθούν οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ με τροπολογία, λέγοντας πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εμφανίζουν μια αλλεργία στις Ανεξάρτητες Αρχές. Αναρωτήθηκε πως εξυπηρετείται η καταπολέμηση της διαπλοκής, όταν την διαφημιστική πίτα μοιράζεται μεταξύ λιγότερων καναλιών. Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι θα κάνει με τους εργαζόμενους των σταθμών που θα κλείσουν, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση αδιαφορία. Πρότεινε να κλείσει η στρόφιγγα του πολιτκού χρήματος και να δοθούν άδειες σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και να ενισχυεθί η εξουσία του ΕΣΡ. Επανέλαβε ότι το Ποτάμι ήταν το μόνο κόμμα που έκανε πρόταση για την συγκρότητησ του ΕΣΡ. «Δεν έχετε σκοπό να βάλετε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, σας ενδιαφέρει μονο η σύγκρουση με την διαπλοκή των άλλων», κατέληξε ο Σ. Θεοδωράκης, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει ένα δικός της ελεγχόμενο καθεστώς στα ΜΜΕ, το κράτος, την διοίκηση, την Αστυνομία.

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά είπε οτι η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του Ελληνικού λαού, επιχειρώντας να στήσει μια βολική για εκείνη διαπλοκή πλήττοντας τους θεσμούς της δημοκρατίας. Η κοινωνική και πολιτική απομονωση του ΣΥΡΙΖΑ τον οδηγεί σε κινήσεις αντιπερισπασμού είπε, συμπληρώνοντας ότι αν χρειαστεί να πάρει μέτρα πρέπει να το κάνει μέσα στην Συνταγματική νομιμότητα. Η τροπολογία της κυβέρνησης πάσχει, εξήγησε, υποστηρίζοντας ότι δεν θα προχωρήσει η διαδικασία γιατί θα σταματήσει από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί επιχειρείται η συρρίκνωση του ΕΣΡ. «Επιχειρείτε να παρέμβετε αλαζονικά να διαμορφώσετε ένα τοπίο που θα ελέγχεται από εσάς» είπε η Φ. Γεννηματά απευθυνόμενη στην κυβέρνηση. Ανοίγει ο δρόμος σε μια μακρά διαδικασία με περιπλοκές, υποστήριξε, ζητώντας να πάρει πίσω το νομοθέτημα και να συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης μίλησε για θέατρο του παραλόγου, καταγγέλλοντας πως ο χρόνος που αναλογεί στην κυβέρνηση είναι πολύ μεγαλύτερος στην συζήτηση, ενώ κατηγόρησε την ΕΡΤ για μονόπλευρη ενημέρωση. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση οτι χαρακτηρίζει ακροδεξιό όποιον δεν συμφωνεί με τις απόψεις της. «Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελες», συνέχισε ο Β. Λεβέντης, φέρνοντας ως παράδειγμα τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Πρότεινε να μπουν κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για όσους κάνουν κάτι παράνομο και μόνο κι όχι να κλείνει κανάλια με απόφασή της κυβέρνησης. «Η διαπλοκή δεν πατάσσεται με διαπλοκή» συνέχισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι κατά της επιχειρηματικότητας. υποστήριξε οτι ο χρόνος της κυβέρνησης τελείωσε και υπεραμύνθηκε της πρότασης της Ένωσης Κεντρώων για κυβέρνηση τεχνοκρατών. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι βλέπει παντού ακροδεξιούς και διαπλεκόμενους και προέβλεψε ότι σύντομα θα πάψουν να τον χειροκροτούν.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χ. Παππάς ανέφερε ότι κακώς η τροπολογία για τα ΜΜΕ μπαίνει σε ένα άσχετο νομοσχέδιο. Κατηγόρησε την ΝΔ ότι δεν ανέφερε τίποτα περί «βασικού μετόχου» υποστηρίζοντας ότι οι ίδιοι άνθρωποι εκβίαζαν τον Κ. Καραμανλή. Δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός δέχεται το ράπισμα της Ευρώπης. «Τι Μητσοτάκης τι Τσίπρας, το ίδιο και το αυτό», είπε ο Χ. Παππάς.

Για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αναφορικά με την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες, «την ώρα που όλη η κοινωνία είναι στους δρόμους».
Εξέφρασε την ανησυχία του για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να «μαζέψει» δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ενάντια στους αγρότες που δικαίως διαδηλώνουν. Το ΚΚΕ, τόνισε, διαφωνεί ριζικά με την έννοια ότι την ενημέρωση θα πρέπει να τη διαχειρίζονται επιχειρηματίες, «με το παραμύθι της διαπλοκής. Η ουσία της διαπλοκής βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα».
Διαφώνησε με την έννοια της αντικειμενικής ενημέρωσης, καθώς ο ρόλος των καναλιών παγκοσμίως είναι η υπηρέτηση του καπιταλιστικού συστήματος. Επανέλαβε ότι για τους εργαζόμενους, «για τους οποίους δήθεν κόπτεται και η ΝΔ» ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε ισχύ όλους τους αντεργατικούς νόμους καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον νόμο και τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος σε αυτά τα παιχνίδια που γίνονται και θα ψηφίσει παρών επί της τροπολογίας. Τέλος, μίλησε για ριζική ανατροπή ενός συστήματος το οποίο έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει.