Διαπραγμάτευσης συνέχεια – Σε αναζήτηση συμμάχων για να μην προστεθεί πακέτο προαιρετικών μέτρων το 2018 (vid)

Με την εκτίμηση της Ελληνικής κυβέρνησης πως ΔΕΝ χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης συντάχθηκε σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας την ανάγκη οι «ελληνικές αρχές να έχουν περιθώριο να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις, χωρίς να παρεμβαίνουμε με απαράδεκτο τρόπο».
Την ίδια ώρα, ωστόσο, πάλι από τις Βρυξέλλες, παράγοντας της Ευρωζώνης στέλνει, ενόψει του Γιούρογκρουπ της Παρασκευής, μήνυμα σε διαφορετικό τόνο.

Συμμάχους μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να μην χρειαστεί να συμφωνηθεί άμεσα το πρόσθετο πακέτο προαιρετικών μέτρων για το 2018, αναζητά η κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η τοποθέτηση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ υπέρ των ελληνικών θέσεων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ζητά να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, τονίζει την ανάγκη να αποκτήσει η Ελλάδα την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θεωρεί αδικαιολόγητες τις πιέσεις για προκαταβολικά μέτρα. Είπε συγκεκριμένα στη Euro2day:


  «Όλα τα στοιχεία μας είναι σωστά και δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα. Όμως, εάν οι άλλοι (ΔΝΤ) πιστεύουν ότι τα έκτακτα μέτρα προσφέρουν διέξοδο στην κατάσταση, τότε είμαστε έτοιμοι να τα εκτιμήσουμε, αλλά σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να έχουν περιθώριο να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις. Δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε με απαράδεκτο τρόπο».
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αξιοποιεί στο μέγιστο τα στοιχεία που υπάρχουν για την πορεία της οικονομίας, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της έναντι των θεσμών. Καταρχάς, υπάρχουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν ταμειακό πλεόνασμα σχεδόν 3 δις. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, την Πέμπτη ανακοινώνονται από τη Eurostat τα τελικά δεδομένα για το 2015. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για υπέρβαση των αρχικών προβλέψεων, τότε η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αρθούν οι πιέσεις ορισμένων δανειστών για πρόσθετα μέτρα και οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.
Για απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας κατηγορεί την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση, προβλέποντας αδιέξοδο στην αξιολόγηση.
Υπερβολικό θεωρεί η Κριστίν Λαγκάρντ το θόρυβο γύρω από τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών για το ελληνικό ζήτημα και τονίζει ότι το Ταμείο βοηθά τη διαπραγμάτευση και δεν την εμποδίζει. Είπε συγκεκριμένα στη FIGARO:
«Σε αντίθεση με ότι θέλησαν να μας καταλογίσουν, δεν είμαστε εδώ για να καθυστερούμε τα πράγματα, αλλά για να προωθούμε λύσεις. Οι διαφορές (μεταξύ των θεσμών) είναι μικρότερες απ” ότι γενικά λέγεται. Όλοι οι πιστωτές έχουν από κοινού τη θέληση, ύστερα από όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού, να επανασυνδεθεί η χώρα με την ανάπτυξη».
Σκληρή κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της αξιολόγησης άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος
Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...