Γιατί σαρώνει τα διεθνή βραβεία η Νομική Αθηνών

Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κερδίζουν τη μία διεθνή διάκριση πίσω από την άλλη και εμείς τους βάλαμε να μας εξηγήσουν το μυστικό της επιτυχίας, που πρέπει να αποτελέσει "φάρο" για πολλούς ακόμα
Adtech Ad
Για όλους εμάς τους εξωτερικούς παρατηρητές που βλέπουμε τα Ελληνικά Πανεπιστήμιανα είναι υποχρηματοδοτούμενα,
υποστελεχωμένα, έρμαια των χρόνιων παθογενειών του συστήματος και χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις - μείγμα που τα κατατάσσει άλλωστε στα χαμηλά διαζώματα των παγκόσμιων αξιολογήσεων- κάθε διάκριση και μάλιστα έναντι ακαδημαϊκών μεγαθηρίων, μοιάζει ένα παράδοξο γεγονός, μια ευχάριστη έκπληξη μακριά από την ελληνική πραγματικότητα.
Για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών, όμως, που σαρώνουν σε κάθε διεθνή διαγωνισμό που συμμετέχουν,αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη, απόρροια των κόπων και των θυσιών που καταβάλλουν καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με έναν και μοναδικό στόχο: την κατάκτηση της κορυφής.
Σήμερα γνωρίζουμε μία από τις ομάδες των φοιτητών που διακρίθηκε πρόσφατα στο Λουξεμβούργο, κάνοντας τους δικαστές των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποκλιθούν στις γνώσεις και στο ταλέντο τους και προσπαθούμε να μάθουμε τι είναι αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν, ποια είναι τα κίνητρά τους αλλά και οι δυσκολίες που συναντούν και καθώς και τα σχέδιά τους για το μέλλον.
AdTech Ad

Ο διαγωνισμός

Η ομάδα της Νομικής Αθηνών με αντικείμενο το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συμμετάσχει συνολικά σε τέσσερις διαγωνισμούς τα τελευταία τρία χρόνια.  Το 2014, το 2015 και το 2016 στο διαγωνισμό Europa Moot Court, ο οποίος διεξάγεται στην Καβάλα υπό την επίβλεψη του Βέλγου Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Melchior Wathelet, καταλαμβάνοντας τις δύο πρώτες χρονιές τη 2η θέση και φέτος την 4η θέση. Επίσης, έχει λάβει προσωπικά βραβεία 1ου (2 φορές), 2ου (μια φορά) και 3ου (μια φορά) καλύτερου αγορητή στο διαγωνισμό ανάμεσα από 50 περίπου αγορητές από πανεπιστήμια όπως αυτό της Λιέγη, της Μαδρίτης  της Λισσαβόνας και το Paris II – Panthéon Assas.
Φέτος συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό European Law Moot Court Competition, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ακαδημαϊκός διαγωνισμός δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την 1η θέση στον περιφερειακό γύρο του Ελσίνκι και την 3η θέση στον τελικό γύρο του Λουξεμβούργου. Αντικείμενο του φετινού διαγωνισμού ήταν η προσομοίωση διαδικασίας επί προδικαστικού ερωτήματος που απέστειλε εθνικό δικαστήριο προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπόθεση

Η υπόθεση αφορούσε ένα σύνθετο και δυσχερές νομικό ζήτημα: τη συμβατότητα διάταξης επιβολής προστίμου μιας περιβαλλοντικής Οδηγίας της Ε.Ε. με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Συνοπτικά, η εταιρεία είχε λάβει έναν αριθμό δικαιωμάτων από το κράτος, τα οποία της επέτρεπαν να εκπέμψει συγκεκριμένη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου. Στο τέλος της χρονιάς όφειλε να επιστρέψει στο κράτος τόσα δικαιώματα όσοι οι τόνοι αερίων που τελικά εξέπεμψε. Περισσότερα δικαιώματα, σε περίπτωση που οι εκπεμφθέντες τόνοι υπερέβαιναν το όριο που καθοριζόταν από τα ληφθέντα από το κράτος δικαιώματα, μπορούσε να αγοράσει από άλλες εταιρείες στη δευτερογενή αγορά. Στο τέλος του έτους οι εθνικές αρχές έλεγξαν πόσους τόνους είχε εκπέμψει η εταιρεία προκειμένου να καθορίσουν πόσα δικαιώματα θα έπρεπε να αυτή επιστρέψει. Η εταιρεία, όμως, λόγω εσωτερικών τεχνικών προβλημάτων δεν κατάφερε να επιστρέψει στο ειδικά διαμορφωμένο εθνικό σύστημα τα δικαιώματα που κατείχε και κάλυπταν τα αέρια που εξέπεμψε. Στην εταιρεία επιβλήθηκε ένα πρόστιμο 500.000 ευρώ λόγω μη έγκαιρης παράδοσης των δικαιωμάτων.
Το ζήτημα που προέκυψε είναι εάν μια εταιρεία που απλά αμέλησε να παραδώσει τα δικαιώματα που όντως κατείχε πρέπει να τιμωρείται με το ίδιο πρόστιμο με όσες εταιρείες δεν επέστρεψαν δικαιώματα επειδή δεν τα είχαν με συνέπεια την πρόκληση εκ μέρους τους σημαντικής περιβαλλοντικής ζημίας. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης επιτεινόταν από το γεγονός ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποφανθεί σε απόφαση του ότι το πρόστιμο πρέπει να καταβάλλεται σε κάθε περίπτωση, ενώ σε φανταστική υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφασίστηκε ότι όταν επιβάλλεται το ίδιο πρόστιμο σε εταιρείες που απλά αμέλησαν να παραδώσουν τα δικαιώματα χωρίς όμως να εκπέμψουν παραπάνω τόνους από αυτούς που δικαιούνταν, παραβιάζεται το δικαίωμά τους στην ιδιοκτησία.
Οι διαγωνιζόμενοι επιχειρηματολόγησαν ως νομικοί σύμβουλοι της θιγόμενης εταιρείας, ως εκπρόσωποι του κράτους μέλους και ως γενικοί εισαγγελείς, σχετικά με ζητήματα όπως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία της εταιρείας, η νομική σχέση μεταξύ του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Ε.Σ.Δ.Α., η εξωσυμβατική ευθύνη κράτους – μέλους για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου και ο περιορισμός των αναδρομικών αποτελεσμάτων μιας απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Θέληση, αγάπη, διάβασμα, προσπάθεια και χρόνος. Αυτά είναι τα όπλα μας!

"Το κλειδί για την επιτυχία βρίσκεται στο ζήλο και την προσπάθεια που καταβάλλει η κάθε ομάδα φοιτητών σε συνεργασία με τους καθηγητές" λέει στο news247 ο Κωνσταντίνος Μανίκας, επί πτυχίω φοιτητής και μέλος της ομάδας. "Νομίζω η επιτυχία οφείλεται στο φιλότιμο, την επιμονή και την ισχυρή βούληση των συμμετεχόντων και στην ισχυρή προσήλωση στους στόχους που τίθενται" συμπληρώνει από την πλευρά της η προπονήτρια της ομάδας Μαρία Καμβύση.
Παρά τις αρχικές ενστάσεις μας για το επίπεδο των Πανεπιστημιακών Σχολών στη χώρα μας, η Μαρία Μουρτζάκη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Νομικής, βάζει τα πράγματα στη θέση τους υψώνοντας ασπίδα προστασίας για το ανθρώπινο δυναμικό των πανεπιστημίων και ειδικότερα της Νομικής Σχολής που παρά τις αντιξοότητες καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια. "Η σχολή μας διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό που παλεύει με όσα μέσα υπάρχουν να κρατήσει σε ένα υψηλό επίπεδο τη διδασκαλία. Παρά τη μη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και τις μικρές βιβλιοθήκες, η αγάπη για την προώθηση του γνωστικού αντικειμένου που έχουμε επιλέξει να ακολουθήσουμε μας ωθεί στην εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων κάλυψης των ερευνητικών αναγκών. Η πρωτοβουλία που καλούμαστε να λάβουμε ως φοιτητές για να αντιμετωπίσουμε απλά- και για άλλους αυτονόητα- πράγματα εντείνει ταυτόχρονα την υπευθυνότητα που συναισθανόμαστε" υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Μαρία.

Κίνητρο μας η εμπειρία

Ούτε διδακτικές μονάδες, ούτε μαθήματα άνευ εξετάσεων δεν κερδίζουν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, παρά μόνο εμπειρία και γνώσεις. Θέλουν λένε να δοκιμαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο και γρηγορότερα στις δικαστικές αίθουσες και να εφαρμόσουν τις θεωρητικές γνώσεις που λαμβάνουν, ώστε να είναι έτοιμοι όταν οι δίκες θα πάψουν να είναι εικονικές, αλλά πέρα για πέρα αληθινές.
"Το βασικότερο κέρδος για κάθε φοιτητή είναι η επαφή με την πρακτική πλευρά του αντικειμένου που τόσα χρόνια σπουδάζει και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να διαγωνιστεί έναντι των μεγαλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, ανακαλύπτοντας και ενισχύοντας έτσι τις ικανότητές του" σημειώνει ο Αλέξανδρος Πολίτης, ο δεύτερος προπονητής της ομάδας.
"Η ομαδική εργασία σε τόσο εντατικούς ρυθμούς σε κάνει να ανακαλύπτεις πτυχές του εαυτού σου που δεν ήξερες καν. Σε κάνει να 'δουλεύεις' δεξιότητες και χαρακτηριστικά που τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο σε κάνουν ολοκληρωμένο άνθρωπο. Η επαφή και η αλληλεπίδραση με φοιτητές άλλων πανεπιστημίων είναι εξίσου σημαντικό κίνητρο" εξηγεί η Μαρία Μουρτζάκη.
"Η συμμετοχή στο European Law Moot Court αποτελεί μοναδική ακαδημαϊκή εμπειρία για τους φοιτητές, καθώς κερδίζουν πολύτιμα εφόδια για τις σπουδές και τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία" θεωρεί ένα ακόμα μέλος της ομάδας, η Μαρία-Άννα Κοκκινάκη.
"Οι διαγωνισμοί εικονικής δίκης χρησιμεύουν ως ένα ομαλό πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη. Σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπως μάθαμε από τους συμμετέχοντες που γνωρίσαμε στους περιφερειακούς αγώνες, οι διαγωνισμοί εικονικής δίκης  έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών ως μάθημα επιλογής" μας πληροφορεί η Χρύσα Ραυτογιάννη.
 

Δε θα καταφέρναμε τίποτα χωρίς τους καθηγητές μας

Τα πράγματα όμως δεν ήταν τόσο απλά όσο φαίνονται για την ομάδα. Η προετοιμασία κράτησε από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο και περιελάμβανε συναντήσεις εκτός σχολής (σχεδόν σε καθημερινή βάση), ατελείωτο ξενύχτι, διάβασμα, συνεχές ψάξιμο και καθοδήγηση από τους επιβλέποντες καθηγητές, την Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, τη Μεταξία Κουσκουνά, τον Μανώλη Περάκη, και τον ομότιμο καθηγητή Βασίλη Χριστιανό.
"Οι δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουμε σχετίζονται κυρίως με την έλλειψη πόρων και πρόσβασης σε ηλεκτρονικές νομικές βάσεις, στοιχεία αναγκαία για την διεξαγωγή έρευνας. Παρ' όλα αυτά, είναι πάντα δίπλα μας οι καθηγητές μας για να συζητήσουν μαζί μας σχετικά με τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από την υπόθεση, να μας καθοδηγήσουν, ακόμη και να μας στηρίξουν ψυχολογικά κατά τη διάρκεια της πολύμηνης προετοιμασίας" λέει ο Νίκος Μανίκας.
Στη στήριξη των καθηγητών στέκεται και η Άννα-Μαρία Κοκκινάκη ως ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας. "Δίπλα μας στάθηκαν οι καθηγητές και οι οικογένειές μας. Με την πολύτιμη καθοδήγηση και βοήθεια των καθηγητών μας ,την απεριόριστη στήριξη των οικογενειών μας καθώς και την οικονομική ενίσχυση των χορηγών μας καταφέραμε να πάρουμε μέρος στον διαγωνισμό".
Η ομάδα της Νομικής Αθηνών απέδειξε πως όλα μπορούν να γίνουν και άφησε άλλη μια σημαντική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές που καλούνται να πάρουν τη σκυτάλη και να συνεχίσουν την παράδοση των διακρίσεων. Καθένα από τα παιδιά κάνει τώρα τα δικά του όνειρα για το μέλλον. Άλλοι είναι ήδη στο μεταπτυχιακό τους, άλλοι θα ξεκινήσουν οσονούπω και άλλοι ανοίγουν τα φτερά τους για τις δικαστικές αίθουσες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...