Ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία..[ATTACK] Truck hits the crowd in Nice picture+video

Νέο τρομοκρατικό χτύπημα με 84 νεκρούς - Φορτηγό έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος - Μακελειό την ημέρα της Εθνικής Εορτής - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας- Δείτε βίντεο και φωτογραφίες..
Τον απόλυτο εφιάλτη ζει ξανά η Γαλλία με το νέο τρομοκρατικό χτύπημα να σκορπά το θάνατο και το φόβο, βυθίζοντας τη Νίκαια στο αίμα δεκάδων νεκρών και όλη τη χώρα στην ανασφάλεια.

Με τα συναισθήματα να εναλλάσσονται με τον πιο μοιραίο τρόπο, οι Γάλλοι πέρασαν χθες από την ευφορία της εθνικής εορτής στον τρόμο και την οδύνη που προκαλούν οι εικόνες του φορτηγού που έπεσε με ταχύτητα πάνω στο πλήθος που γιόρταζε την πτώση της Βαστίλης, γεμίζοντας την διάσημη Promenade des Anglais της Νίκαιας αίμα και νεκρούς.

..
Οκτώ μήνες μετά τα πολύνεκρα χτυπήματα στο Παρίσι- και λίγο πριν λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει γίνει πια σχεδόν μόνιμη στη χώρα- στο επίκεντρο βρέθηκε αυτή τη φορά η Κυανή Ακτή, όπου οι πολίτες ανέμελοι παρακολουθούσαν την επίδειξη πυροτεχνημάτων στο πλαίσιο των εορτασμών για την 14η Ιουλίου.
Το εύθυμο σκηνικό μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου όταν φορτηγό κατευθύνθηκε προς το πλήθος και, επιταχύνοντας, έπεσε πάνω στον κόσμο διανύοντας δύο χιλιόμετρα κατά τα οποία «σάρωνε» όποιον βρισκόταν στο δρόμο του.
..

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 84 νεκρούς ενώ 18 τραυματίες είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Ακόμα πενήντα άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και άλλοι 120 χρειάστηκαν παροχή Πρώτων βοηθειών για διάφορους λόγους, σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.
Μεταξύ των θυμάτων είναι και πολλά παιδιά που παρακολουθούσαν ανυποψίαστα τα βεγγαλικά με τους γονείς τους.
ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, οδηγός ήταν ένας 31χρονος Γάλλοτυνήσιος, κάτοικος Νίκαιας, γνωστός στην αστυνομία για θέματα του κοινού ποινικού δικαίου. Ο άνδρας άρχισε και να πυροβολεί πριν πέσει νεκρός από πυρά της αστυνομίας.
..Επίσημη ανάληψη ευθύνης δεν έχει γίνει αλλά οι εκτιμήσεις στρέφουν τις υποψίες προς το Ισλαμικό Κράτος. Οι υποστηρικτές του άρχισαν αμέσως να πανηγυρίζουν στα social media. Ολάντ: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας για να πολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας Τερατώδη χαρακτήρισε την επίθεση στη Νίκαια ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τον γαλλικό λαό μετά το νέο χτύπημα, την ημέρα της γαλλικής εθνικής γιορτής. Δεν χωρά αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια ενέργεια «τρομοκρατικού χαρακτήρα», είπε ο Ολάντ, τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας για να πολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας». Όπως ανακοίνωσε, κατόπιν των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν οι επιπλέον 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, καθώς επίσης η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες από την 26η Ιουλίου και πέρα. «Αποφάσισα ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία θα τερματιζόταν την 26η Ιουλίου, θα παραταθεί κατά τρεις μήνες. Ένα σχέδιο νόμου (που θα προβλέπει αυτό το μέτρο) θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο ως την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Ολάντ. ..
Μήνυμα αποφασιστικότητας και ενότητας από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πολεμήσει την τρομοκρατία εντός και εκτός των συνόρων της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά από την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 80 άτομα, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό.
«Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός της ΕΕ», ανέφερε σε μήνυμα μέσω του Twitter, προσθέτοντας «θα δείξουμε αποφασιστικότητά αλλά και ενότητα».
Σθεναρή καταδίκη
Η Γερμανία είναι στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Όλοι εμείς που έχουμε έρθει μαζί στη σύνοδο κορυφής της ASEM (Ευρώπης-Ασίας) είμαστε ενωμένοι και καταδικάζουμε την επίθεση της της μαζικής δολοφονίας στη Νίκαια», τόνισε η Μέρκελ στο περιθώριο της 11ης συνόδου κορυφής στην οποία μετέχουν ασιάτες και ευρωπαίοι ηγέτες στη Μογγολία.
«Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενωμένη μαζί με πολλούς, πολλούς άλλους. Είμαι πεπεισμένη ότι, παρά τις όλες τις δυσκολίες, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη», υπογράμμισε η καγκελάριος.
Βοήθεια στις έρευνες της Γαλλίας μετά το νέο χτύπημα που σημειώθηκε χθες στη Νίκαια προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στον απόηχο της επίθεσης στη Νίκαια, ανήμερα της εθνικής γιορτής για την πτώση της Βαστίλης με τουλάχιστον ογδόντα νεκρούς.
«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών», είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.
Η Ευρώπη στέκει ενωμένη στο πλευρό του γαλλικού λαού και της γαλλικής κυβέρνησης στον αγώνα εναντίον της βίας και του μίσους, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ έκανε λόγο για «βάρβαρη» επίθεση.
Ελληνας ιερέας στη Νίκαια: Είμαστε τρομοκρατημένοι
Τη στιγμή του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Κυανή Ακτή αλλά και τη βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Νίκαια της Γαλλίας περιέγραψε ο πατήρ Μιχαήλ Σαληνιωτάκης, ιερέας ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Νίκαιας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
«Βλέπαμε τα βεγγαλικά της εθνικής γιορτής και ξαφνικά ακούστηκε ένας τρομακτικός θόρυβος, στην αρχή δεν ξέραμε τι ήταν», περιέγραψε ο ιερέας, σημειώνοντας πως το χτύπημα συνέβη σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.
«Είμαστε τρομοκρατημένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως οι Αρχές είχαν κάνει συστάσεις στον κόσμο να αποφεύγει τις εξόδους και τα πολυσύχναστα μέρη ενώ στους πολίτες συζητιόταν το τι θα συνέβαινε την ημέρα της εθνικής γιορτής.
Η επόμενη ημέρα, όπως περιέγραψε ο πατήρ Μιχαήλ, βρίσκει τον κόσμο σοκαρισμένο και μουδιασμένο καθώς, όπως είπε, «κανείς δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο στη Νίκαια» και μεγάλο μέρος της πόλης αποκλεισμένο από την αστυνομία. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν φαίνεται να υπάρχουν απώλειες από την ελληνική κοινότητα.
Ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι: Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων
«Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων», διαβεβαιώνει η Κωνσταντίνα Πανέτη, προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η ελληνική πρεσβεία από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής και ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο γαλλικό έδαφος», προσθέτει η κ. Πανέτη, τονίζοντας ότι οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν την παράταση για άλλους τρεις μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.
Ο κ. Γιάννης Ιωάννου, διπλωμάτης στο ελληνικό προξενείο της Νίκαιας δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «οι Έλληνες που ζουν στη Νίκαια είναι 300 άνθρωποι, όλοι ηλικιωμένοι, δεύτερης και τρίτης γενιάς», προσθέτοντας ότι «οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φύγει για διακοπές στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της Γαλλίας».
Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στο λουτρό αίματος στη Νίκαια της Γαλλίας
Η τραγωδία σε μια χώρα που πριν λίγους μήνες έζησε τον τρόμο, σε ένα τουριστικό θέρετρο φέρνει στο προσκήνιο σειρά ερωτημάτων για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας.
Η Γαλλία βρίσκεται εδώ και μήνες σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι μυστικές υπηρεσίες είναι σε εγρήγορση, ενώ ο στρατός βρίσκεται στους δρόμους μετά τα χτυπήματα στο Παρίσι.
Μοιραία δημιουργούνται πολλά ερωτήματα που ζητούν επιτακτικά απάντηση
1)Μέχρι αυτή τη στιγμή το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το φορτηγό βρισκόταν σταθμευμένο κοντά στο σημείο της επίθεσης. Ωστόσο κανείς από την αστυνομία ή το στρατό δεν προχώρησε σε έλεγχο στο φορτηγό.
2)Η περιοχή ήταν αποκλεισμένη για τα αυτοκίνητα λόγω του εορτασμού. Οπότε παραμένει ερωτηματικό πώς πέρασε το φορτηγό μέσα στην αποκλεισμένη περιοχή χωρίς κανέναν έλεγχο και προχώρησε για δύο χιλιόμετρα.
3)Η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων για τον εορτασμό της εθνικής εορτής δεν κινητοποίησε στο βαθμό που θα έπρεπε τις αρχές ασφαλείας και προφανώς υπήρχαν κενά στα μέτρα.
4)Αποκαλύπτεται ότι ο οδηγός πυροβόλησε πρώτος πριν τον πυροβολήσουν οι αστυνομικοί και αφού είχε πατήσει δεκάδες ανθρώπους.
5)Ο οδηγός του φορτηγού που έκανε την αιματηρή επίθεση στη Νίκαια, ήταν γνωστός στη γαλλική αστυνομία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Ωστόσο δεν είχε απασχολήσει τις μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Ο οδηγός ήταν 31 ετών και είχε γεννηθεί στην Τυνησία.
Επίθεση στη Νίκαια, ένα χτύπημα με «ισχυρό συμβολισμό»
Ένα χτύπημα με «ισχυρό συμβολισμό» χαρακτηρίζει την επίθεση στην πόλη Νίκαια της Γαλλίας, με τους 84 -μέχρι στιγμής- νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.
«Ο συμβολισμός είναι πράγματι ισχυρός. Μιλάμε για την εθνική εορτή των Γάλλων, μιλάμε για το τρίτο χτύπημα στη Γαλλία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μιλάμε για μία περιοχή, η οποία στο ευρύτερο μέτωπό της θεωρείται ως άνδρο του καπιταλισμού, όχι λόγω της οικονομικής πτυχής αλλά λόγω του γεγονότος ότι εκεί είναι τουριστικό θέρετρο κι εκεί παραθερίζουν -μεταξύ άλλων- και η οικονομική ελίτ της Ευρώπης- και όχι μόνο», τόνισε ο κ. Φίλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Εκτίμησε επίσης πως «ορισμένοι από την πλευρά των τζιχαντιστών θα προσπαθήσουν να μεταφράσουν αυτή την επίθεση ως μία επίθεση απέναντι στο μοντέλο, το οποίο οι ίδιοι θέλουν να ανατρέψουν, δηλαδή τα καζίνο που υπάρχουν στο Μονακό και την ευρύτερη περιοχή, ένα μοντέλο που υποτίθεται ότι οι ίδιοι απεχθάνονται».
Ο κ. Φίλης ανέφερε ακόμη πως «ο στόχος της Γαλλίας έχει να κάνει και με το ότι η χώρα έχει αρκετούς θύλακες τζιχαντιστικούς στο εσωτερικό της, τους οποίους δεν μπορεί να ελέγξει, επομένως είναι πιο εύκολος στόχος σε σχέση με άλλους», ενώ σημείωσε πως «στη Γαλλία υπάρχει το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο είναι αντιευρωπαϊκό, ευρωσκεπτικιστικό, αντιλαϊκό και το οποίο, μέσα από τέτοιες ενέργειες, ενισχύεται έναντι των πιο μετριοπαθών δυνάμεων».
Ο κ. Φίλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχεδιαζόταν το «χτύπημα» εν μέσω της πρόσφατης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του Euro γιατί «οι τζιχαντιστές επιλέγουν χτυπήματα που έχουν τη μεγαλύτερη δυνατόν απήχηση» αλλά, όπως είπε, «προφανώς τα μέτρα ασφαλείας ήταν τέτοια που δεν μπορούσαν να το πετύχουν και περίμεναν λίγες μέρες μετά, όταν τα πράγματα είχαν σχετικά χαλαρώσει ή (επέλεξαν να χτυπήσουν) σε μία περιοχή, η οποία μπορεί να μην θεωρείτο από τις Αρχές ως ζώνη υψηλού κινδύνου για να διαπράξουν αυτό το έγκλημα».
Σχετικά με το ενδεχόμενο να παραμείνει η Γαλλία στο στόχαστρο τέτοιων ενεργειών, ο κ. Φίλης σχολίασε: «Πρώτον, όπου μπορούν να χτυπήσουν θα χτυπάνε. Άρα πολλοί θα ήθελαν να διευρύνουν την ακτίνα δράσης τους. Δεύτερον, όσο μεγαλύτερη είναι η χώρα την οποία έχουν απέναντι τόσο καλύτερο γι' αυτούς, για να μπορούν να νομιμοποιούνται στα μάτια των ακραίων κύκλων των μουσουλμάνων, οι οποίοι πιστεύουν ότι ένα χτύπημα σε μία χώρα αντίστοιχου μεγέθους και εμβέλειας της Γαλλίας επιβεβαιώνει την ισχύ του Ισλαμικού Κράτους. Στην πραγματικότητα, όμως, το Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί εδαφικά σε πολύ μεγάλο βαθμό, εξουδετερώνεται επιχειρησιακά από τις δυνάμεις, οι οποίες μάχονται εναντίον του στη Συρία και από τους βομβαρδισμούς εναντίον του, όμως η εικόνα που δείχνει προς τα έξω είναι μία εικόνα διατήρησης της ισχύος τους ώστε να μπορεί να προσελκύει σημαντικούς αριθμούς μαχητών και υποστηρικτών».

ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...