Ενεργοποιήθηκαν οι κυρώσεις της ΕΕ σε Ισπανία και Πορτογαλία για τα ελλείμματά τους

- Το Βερολίνο επιμένει να τιμωρεί το Νότο.
Όπως αναμενόταν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι Ισπανία και Πορτογαλία δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματός τους κάτω από το επιτρεπτό 3%, το ανώτατο όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει πως ξεκινάει η διαδικασία κυρώσεων, τις οποίες θα αναλάβει να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός 20 ημερών και στη συνέχεια να προτείνει στο Συμβούλιο. 
Οι κυρώσεις αυτές ενδέχεται να έχουν τη μορφή προστίμου, ύψους μέχρι 0,2% του ΑΕΠ τους, αν και δεν αποκλείεται να είναι και μηδενικό. Από την πλευρά τους, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν δέκα μέρες, έτσι ώστε να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματός τους, προκειμένου να αποφύγουν πιθανά πρόστιμα.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημιουργίας της πρότασης για κυρώσεις από την Επιτροπή, διάρκειας 20 ημερών, το Συμβούλιο θα έχει στη συνέχεια δέκα μέρες για να εγκρίνει τα πρόστιμα.
Αισιόδοξος για αίσιο τέλος είναι πάντως ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Καζιμιρ (σημειώνουμε πως η Σλοβακία ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γι' αυτό το εξάμηνο), δηλώνοντας: «Είμαι βέβαιος πως θα έχουμε μια έξυπνη λύση στο τέλος για το ζήτημα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...