Τουρκία: Απειλεί την Ευρώπη με «πραξικόπημα» για τους πρόσφυγες

Νέα ένταση στις «εκρηκτικές» σχέσης της Τουρκίας με τη Γερμανία «πυροδότησε» η απαγόρευση της μετάδοσης χαιρετισμού του Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, σε διαδήλωση υποστηρικτών του στην Κολωνία, αλλά και το θέμα με την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες στα ταξίδια τους στις χώρες της ΕΕ.


Λίγες μόνον ώρες μετά το «μπλοκάρισμα» του μηνύματος του Ερντογάν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τον επιτετραμμένο της γερμανικής πρεσβείας, σύμφωνα με το Reuters.
Ως απόλυτα φυσιολογική κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας να καλέσει για εξηγήσεις τον γερμανό επιτετραμμένο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο σε αυτή την ενέργεια, δεν εκτιμώ ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν ως επίπληξη», ήταν το σχόλιο του Μάρτιν Σέφερ.
Η Άγκυρα, ήδη από την Κυριακή, έχει χαρακτηρίσει ως «απαράδεκτο» το γεγονός ότι απαγορεύθηκε από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει παρέμβαση και να απευθύνει μήνυμα μέσω βιντεοσύνδεσης, στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του, δύο εβδομάδες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία για την ανατροπή του.
Η απαγόρευση μπορεί να «μπλόκαρε» το βίντεο, όμως το μήνυμα του Ερντογάν αναγνώσθηκε στους δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί την Κυριακή στην Κολωνία, μια πόλη της δυτικής Γερμανίας στην οποία κατοικούν πολλοί Τούρκοι. Στο μήνυμά του ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστούσε τους οπαδούς του και σημείωνε πως «η Τουρκία είναι πιο ισχυρή σήμερα από ό,τι ήταν πριν τις 15 Ιουλίου», οπότε εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ένταση με φόντο και το θέμα της βίζας

Η νέα ένταση στις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία, έρχεται λίγες ώρες μετά το «καμπανάκι» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί απόσυρσης της Τουρκίας από τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταργήσουν τη βίζα για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.
«Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου» τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Η απάντηση στην προειδοποίηση του Τσαβούσογλου ήρθε από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών μία μέρα μετά, ο οποίος δήλωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, προκειμένου οι Βρυξέλλες να προχωρήσουν στην άρση της υποχρέωσης θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ.

Συνέλαβαν τους καταδρομείς που επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο του Ερντογάν

 Έντεκα άνδρες των ειδικών δυνάμεων συνέλαβε η τουρκική στρατονομία με την κατηγορία της συμμετοχής στην επιχείρηση σύλληψης του Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της 15ης Ιουλίου.

 

Την είδηση μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σημειώνοντας ότι οι Αρχές της χώρας πιστεύουν ότι οι έντεκα καταδρομείς συμμετείχαν στην επιχείρηση που έγινε κατά του ξενοδοχείου όπου παραθέριζε ο Ερντογάν στην Μαρμαρίδα.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Τούρκος Πρόεδρος κατάφερε να διαφύγει από το ξενοδοχείο λίγο πριν εκδηλωθεί η επίθεση από τους πραξικοπηματίες.
Τους έντεκα καταδρομείς εντόπισαν και συνέλαβαν ειδικές δυνάμεις της τουρκικής στρατονομίας με την υποστήριξη ελικοπτέρων, αλλά και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μετά από αξιολόγηση σχετικής πληροφορίας.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα αποχωρήσει από τη συμφωνία με την ΕΕ αν δεν λυθεί η βίζα


Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποσυρθεί από την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είχε απτά αποτελέσματα χάρη στα «πολύ σοβαρά μέτρα» που ελήφθησαν από την Άγκυρα.
«Ωστόσο όλα αυτά εξαρτώνται από την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες μας, που αποτελεί επίσης στοιχείο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου», είπε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ ολόκληρη θα δημοσιευθεί αύριο.
«Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
«Θα ήταν στις αρχές ή τα μέσα Οκτωβρίου, αναμένουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...