«Οι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα»

Προσφυγική κρίση, Κυπριακό και τα... απόνερα της απόπειρας πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα ήταν τα ζητήματα της χθεσινής συνάντησης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Χαίρομαι που σας βλέπω και σας βλέπω καλά, ήταν μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία, εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε ξεκάθαρη θέση, εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης
και του ελληνικού λαού στον τούρκικο λαό και στην νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας. Η δημοκρατία και η σταθερότητα είναι εξαιρετικά σημαντικές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως η Ελλάδα είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής πως το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσων προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, έτσι ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι βέβαιη και σύμφωνη με όσα ισχύουν για τα ζητήματα ασύλου και να μην είναι προσβλητέα.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αυτή είναι μια σταθερή ελληνική θέση: δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να γίνονται γρήγορα. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας, χωρίς να αναφέρεται στους οκτώ, είπε ότι γενικώς οι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα.
Περίπου την ίδια ώρα στην Αθήνα η υπηρεσία ασύλου απέρριπτε το αίτημα ασύλου ενός από τους οκτώ Τούρκους που αυτομόλησαν στη χώρα μας και έθεσε στο αρχείο τα αιτήματα των άλλων δύο.
Το σκεπτικό της απόρριψης του αιτήματος ασύλου σημαίνει ότι η επιτροπή δέχεται πως συμμετείχε στο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν.
Οι δύο αρχειοθετήσεις έγιναν καθώς οι νομικοί εκπρόσωποι των αιτούντων είχαν ζητήσει να εξαιρεθεί η υπάλληλος που χειριζόταν την υπόθεση. Ετσι, οι δύο αιτούντες έχουν δικαίωμα να ξανανοίξουν τους φακέλους τους, εντός εννέα μηνών.

Αντιμετώπιση του προσφυγικού

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν διεξοδικά και στο προσφυγικό, επαναβεβαιώνοντας την ανάγκη στήριξης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για να υποστηριχθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η συμφωνία εξαρτάται από τη σχέση των δύο χωρών, ενώ από ελληνικής πλευράς αναφέρθηκε «το καλωσορίζουμε».
Επισημάνθηκε, επίσης, η προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία στη μείωση των προσφυγικών ροών καθώς πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε 5.000-7.000 αφίξεις ημερησίως και τώρα οι ροές έχουν μειωθεί στον αριθμό των 150 περίπου ανθρώπων ημερησίως.
«Ωστόσο οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν πάρα πολύ από όλες τις μεριές προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία σε όλες τις πλευρές της», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.
Η Ελλάδα, ακόμα, υποστηρίζει την Τουρκία στο ζήτημα της βίζας υπό την προϋπόθεση -όπως εξάλλου και για κάθε ανάλογο θέμα- τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποστηρίζει και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από τον σχετικό οδικό χάρτη.
Επιπλέον η Ελλάδα υποστηρίζει την παροχή βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στο έδαφός της.
Στη συζήτησή τους, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά χρήσιμο όλα τα θέματα που υπάρχουν να λύνονται μέσω διαλόγου και συνεννόησης.
EUROKINISSI

Κυπριακό

Για το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί μια λύση η οποία, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις που έχει διατυπώσει η Ελλάδα και τις οποίες επανέλαβε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Τουρκίας, θα εξετάζει το ζήτημα της ασφάλειας όλων των Κυπρίων, όμως με πάγια θέση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
Στο τμήμα της συζήτησης που αφορούσε το Κυπριακό δεν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων.
Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι το Κυπριακό είναι μια διαδικασία που σημειώνει πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικά ανοιχτά ζητήματα στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Ο κ. Ερντογάν δεν απάντησε στα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η γενικότερη απάντησή του ήταν να συνεχίσουμε με συνεργασία και στενότερες συνομιλίες ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα.

Το Μαξίμου για τη συνάντηση

Αποτιμώντας καταρχήν το κλίμα που επικράτησε στην συζήτηση, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι αυτό συνοψίζεται στο ότι τα πράγματα λύνονται και διευθετώνται πάντοτε στη βάση του διαλόγου και της συζήτησης, και αυτό είναι θετικό, είναι ένα μήνυμα που μπορεί να βοηθήσει στην κατάσταση σε όλα τα προβλήματα.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι, σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση Τσίπρα-Ερντογάν δεν ήταν διαπραγματεύσεις, σημειώνουν πως καμία πλευρά δεν θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ζητήματα, αλλά προτάσσουν τον διάλογο, ενώ αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε πει ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός θεώρησε ότι οτιδήποτε έχουμε να κουβεντιάσουμε πρέπει να το λύνουμε με διάλογο και με καλό κλίμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...