Η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ρωσία από 1ης Οκτωβρίου ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά την διάρκεια αυτού του μήνα ενδέχεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής το νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Περίπου 20 συνεδριάσεις
Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιείται την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου κατά την οποία θα συμφωνηθεί το μηνιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων.
Αυτή τη στιγμή έχουν προγραμματισθεί περίπου 20 συνεδριάσεις. Βασικά θέματα, με τα οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ασχοληθεί τον Οκτώβριο είναι οι διενέξεις στην Αφρική, καθώς και τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, η Συρία, ο Λίβανος η Υεμένη. Οι ανοιχτές συζητήσεις που αφορούν την διευθέτηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και οι οποίες γίνονται κάθε τρίμηνο, έχουν προγραμματισθεί για τις 19 Οκτωβρίου.
Επίσης στις 25 Οκτωβρίου, θα συζητηθεί, στο πλαίσιο των ανοιχτών συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα, η εισήγηση του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ με θέμα «Γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια».
«Κεντρική εκδήλωση της ρωσικής προεδρίας θα είναι οι συζητήσεις της 28ης Οκτωβρίου με θέμα την συνεργασία του ΟΗΕ με τους περιφερειακούς οργανισμούς: τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων κρατών (ΚΑΚ)» επεσήμανε η ρωσική διπλωματική αποστολή.
Ορισμός της επιλογής
Στις 5 Οκτωβρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την επιλογή των υποψηφίων για την θέση του νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Από τη 21η Ιουλίου τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν, ήδη, πραγματοποιήσει πέντε γύρους ψηφοφοριών, στις οποίες έβγαινε συνεχώς ο τέως πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες. Στις 5 Οκτωβρίου τα ψηφοδέλτια των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι διαφορετικού χρώματος. Έτσι θα φανεί αν ο υποψήφιος έχει την υποστήριξη όσων έχουν το δικαίωμα του βέτο, της Μεγάλης Βρετανίας, της Κίνας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Ο υποψήφιος για την θέση του Γενικού Γραμματέα, για να εκλεγεί πρέπει να έχει την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή τις 9 από τις 15 ψήφους, και ναν μην έχει ψήφους «κατά» των πέντε μόνιμων μελών.
«Το Συμβούλιο θα συνεχίσει και πιθανόν και θα ολοκληρώσει την διαδικασία διατύπωσης συστάσεων για την Γενική Συνέλευση που αφορούν την υποψηφιότητα του νέου Γενικού Γραμματέας του ΟΗΕ» ανάφερε η μόνιμη διπλωματική αντιπροσωπεία της Ρωσίας στον ΟΗΕ.
Η προσοχή επικεντρώνεται στην Συρία
Πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες κατά την διάρκεια της 71ης συνόδου της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η προσοχή των ηγετών του κόσμου είχε επικεντρωθεί στην κατάσταση στη Συρία. Στα «πεδία» της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (ISSG), καθώς και η συνεδρίαση υπουργών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το συριακό ζήτημα συζητείται στον ΟΗΕ σχεδόν σε καθημερινή βάση και θα συνεχίσει να συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Το πρόγραμμα εργασίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραδοσιακά περιλαμβάνει τρεις συνεδριάσεις με θέμα το συριακό, που αφορούν την πολιτική και ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα καθώς και την διαδικασία του χημικού αφοπλισμού. Ωστόσο δεν αποκλείεται, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί εκεί, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συνεδριάζουν εκτάκτως όπως ήδη συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες.
Οπως υπογραμμίζεται σε τηλεγράφημα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ria Novosti, "από τις 19 Σεπτεμβρίου στην Συρία έπαψε να ισχύει η εκεχειρία. Η ρωσική πλευρά επεσήμαινε ότι εφαρμόζεται μόνο από την πλευρά της Δαμασκού, ενώ η αντιπολίτευση και διάφορες τρομοκρατικές ομάδες, τη αξιοποίησαν για να ανασυντάξουν τις δυνάμεις του". Μάλιστα η Μόσχα υπογραμμίζει — σύμφωνα πάντα με το ίδιο τηλεγράφημα — ότι "οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα δεν έχουν τηρήσεις τις υποχρεώσεις τους που αφορούν τον διαχωρισμό της αντιπολίτευσης από τις τρομοκρατικές ομάδες. Την ίδια ακριβώς ημέρα στην συνοικία Ουρούμ αλ Κούμπρα που βρίσκεται βορειοδυτικά του Χαλεπίου, βομβαρδίστηκε η κοινή αυτοκινητοπομπή της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου και των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΗΕ. Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ 18 φορτηγά αυτοκίνητα καταστράφηκαν και τουλάχιστον 18 άμαχοι μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής από μέρους της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου στο Ουρούμ Αλ Κούμπρε, σκοτώθηκαν".
Παρόλα αυτά — συνεχίζει το ίδιο τηλεγράφημα — "οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε διάφορες περιοχές της Συρίας, αλλά από τις αρχές Ιουλίου δεν έχουν πρόσβαση στο Χαλέπι, όπου ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και τις μη νόμιμες ένοπλες ομάδες. Στις 22 Σεπτεμβρίου η διοίκηση του συριακού στρατού ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στο ανατολικό Χαλέπι που βρίσκεται στα χέρια των τρομοκρατών καλώντας τους αμάχους να μην πλησιάζουν σε σημεία που βρίσκονται οι αντάρτες και τα κέντρα διοίκησης τους. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας Στήβεν Ο' Μπράιαν, είχε δηλώσει την προηγουμένη ότι τις πρώτες μέρες της εφόδου στο Χαλέπι, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 300 άμαχοι ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 700".
Την προηγούμενη εβδομάδα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Εϊρό είχε δηλώσει ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα προταθεί να ψηφίσει ψήφισμα για την επιβολή εκεχειρίας στο Χαλέπι. Ο ίδιος επεσήμανε ότι όσοι δε ψηφίσουν το ψήφισμα θα θεωρηθούν ότι έχουν διαπράξει σε εγκλήματα πολέμου στη Συρία. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάρτ δήλωσε την Πέμπτη ότι ξεκίνησε συζητήσεις με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά το σχέδιο του ψηφίσματος. Οι εργασίες όσον αφορά το εν λόγω σχέδιο, όπως είναι αναμενόμενο θα συνεχισθούν και κατά την διάρκεια της ρωσικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Περί προεδρίας
Η επιλογή του κράτους που προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας μεταξύ των 15 μελών του Συμβουλίου γίνεται κατά αλφαβητική σειρά. Η προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ως όργανο του ΟΗΕ το οποίο ευθύνεται για την διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, διαρκεί ένα μήνα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαρτίζεται από 15 μέλη κράτη, εκ των οποίων τα 5 είναι μόνιμα μέλη του και τα 10 μη μόνιμα μέλη. Αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζουν η Αγκόλα, η Βενεζουέλα, η Αίγυπτος, η Ισπανία, η Μαλαισία, η Νέα Ζηλανδία, η Σενεγάλη, η Ουκρανία, η Ουρουγουάη και η Ιαπωνία. Μόνιμα μέλη του Συμβουλίου είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
Τον Σεπτέμβριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προήδρευε η Νέα Ζηλανδία. Η Ρωσία με τη σειρά της, την 1η Νοεμβρίου θα παραδώσει την προεδρία στη Σενεγάλη.
Πηγή: www.ria.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...