Ιωαννίνα- Το σπήλαιο της Ανεμότρυπας έχει καταρράκτη και ποτάμι στο εσωτερικό του

Το σπήλαιο της Ανεμότρυπας των Πραμάντων έχει ιστορία 15 εκατομμυρίων ετών, ένα ποτάμι που το διασχίζει σε όλο το μήκος του και έναν καταρράκτη ύψους 2 μέτρων.

Το σπήλαιο της Ανεμότρυπας βρίσκεται κοντά στο χωριό Πράμαντα, σε απόσταση 60χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων και σε υψόμετρο 900 μ.
Το σπήλαιο έχει σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο που αγγίζει τους 19 βαθμούς κελσίου ενώ η θερμοκρασία του νερού αγγίζει τους 10 βαθμούς κελσίου.

Σε ότι αφορά τη μορφή του συγκαταλέγεται στα βάραθρα. Δηλαδή έχει τη μορφή ενός απόκρημνου χάσματος στη γη. Το ποτάμι που διασχίζει το σπήλαιο έχει διαμορφώσει το εσωτερικό του σε τρία επίπεδα. Στο σπήλαιο σχηματίζονται μικρές λίμνες με πιο εντυπωσιακή εκείνη προς το τέλος της διαδρομής. Η λίμνη έχει μπλε χρώμα,  λόγω των κρυστάλλων χαλαζία που υπάρχουν στον πυθμένα της.
- Πηγή: Trip Advisor
- Πηγή: Trip Advisor
- Πηγή: Trip Advisor
- Πηγή: Trip Advisor
- Πηγή: Trip Advisor
- Πηγή: Trip Advisor
- Πηγή: Trip Advisor
- Πηγή: Trip Advisor
- Πηγή: Trip Advisor

Το πρώτο επίπεδο έχει καταρρεύσει και ελάχιστα σημεία του διασώζονται. Το δεύτερο επίπεδο διασχίζεται από μονοπάτι μήκους 250 μέτρων και εκτείνεται σε 10 αίθουσες. Στο τέλος του δεύτερου επιπέδου και περίπου 10 μέτρα χαμηλότερα από το μονοπάτι, υπάρχει καταρράκτης ύψους δύο μέτρων. Στο τρίτο επίπεδο συναντάμε την κοίτη του ποταμού.
Capture9Πηγή: Trip Advisor

Πως βρεθηκε το σπήλαιο

Το 1960, δύο νέοι της περιοχής, ο Αποστόλης Λάμπρης και ο Γιώργος Καρακώστας, σε υψόμετρο 900 μέτρων, βρέθηκαν στην πλαγιά του βουνού και αντιλήφθηκαν πως υπήρχε μια μικρή σχισμή στους βράχους, η οποία ανέδυε δροσερό αέρα. «Αυτό το γεγονός, ήταν και η αφορμή ώστε να εξερευνηθεί το εσωτερικό των βράχων, να ανακαλυφθεί η ύπαρξη του σπηλαίου και να του δοθεί το όνομα Ανεμότρυπα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Γιωτόπουλος, σύμβουλος Τουρισμού και Πολιτισμού στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων.

Ο κ. Γιωτόπουλος επισημαίνει ότι το σπήλαιο φιλοξενεί ένα σπάνιο ίζημα, που ονομάζεται Πολυξένιο. Το ίζημα αυτό, που έχει την ιδιότητα να απλώνεται στον χώρο, κατορθώνει να ενώνει τους σταλακτίτες μεταξύ τους και να τους κάνει να μοιάζουν με κυματοειδείς σχηματισμούς κουρτίνας. Παράλληλα, το Πολυξένιο, σε συνδυασμό με τον Ασβεστίτη, δημιουργούν στο εσωτερικό του σπηλαίου κοιλότητες, οι οποίες έχουν χρώμα πράσινο και, ιδίως τον χειμώνα, γεμίζουν με νερό.

Το σπήλαιο της Ανεμότρυπας, θεωρείται το πιο λευκό σπήλαιο στην Ελλάδα, καθώς φιλοξενεί στους κόλπους του καθαρό ασβεστόλιθο. Ο κ. Γιωτόπουλος μας επισημαίνει ότι, η ύπαρξη του ασβεστόλιθου, ενισχύει την άποψη των σπηλαιολόγων που υποστηρίζουν ότι το σπήλαιο δημιουργήθηκε πάνω σε πυθμένα θαλάσσης, δεδομένου ότι ο ασβεστίτης δημιουργείται από θαλασσινά όστρακα.
Το σπήλαιο είναι καθημερινά επισκέψιμο όλο το χρόνο.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...