Στο κατώφλι του Λευκού Οίκου ο Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις πολιτείες-κλειδιά της Φλόριντα και της Β. Καρολίνα καταφέροντας ένα πολύ ισχυρό πλήγμα στη Δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα.

Η Φλόριντα και οι 29 εκλέκτορές της περνούν συνεπώς και πάλι στους Ρεπουμπλικανούς. Το 2012 στην πολιτεία αυτή είχε επικρατήσει ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ Ο,ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ FOXNEWS
Οι δηλώσεις του υποψηφίου Τραμπ κατά των Μεξικανών μεταναστών δεν τον εμπόδισαν συνεπώς να κερδίσει σ' αυτήν τη νοτιοανατολική πολιτεία, όπου η κοινότητα των ισπανόφωνων έχει μαζική παρουσία.

Λίγο βορειότερα, η Βόρεια Καρολίνα και οι 15 εκλέκτορές της περνούν επίσης στον μεγιστάνα των ακινήτων. Η παραλιακή αυτή πολιτεία ήταν ρεπουμπλικανική ήδη κατά την επανεκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών κέρδισε την πολιτεία της Ουάσινγκτον και τις 12 εκλεκτορικές της ψήφους. Χρειάζονται 270 εκλεκτορικές ψήφοι για να κερδίσει κάποιος υποψήφιος την προεδρία.

Επίσης, ο Τραμπ επικρατεί στην Τζόρτζια, το Ουισκόνσιν και την Αϊόβα, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.

Με καταμετρημένο το 74% των ψήφων ο Τραμπ συγκεντρώνει στην Τζόρτζια σχεδόν το 54% των ψήφων, έναντι 43% της αντιπάλου του των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Με καταμετρημένο το 88% των ψήφων, ο Τραμπ κερδίζει το 48,43%, έναντι 48,11% της Κλίντον. 

«Τοξική» προεκλογική περίοδος

Πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία ή ανάδειξη στη θέση του πλανητάρχη ενός ανθρώπου που χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πιο αντισυμβατικούς υποψηφίους;

Ο 70χρονος Τραμπ δεν δίστασε να θίξει το αμαρτωλό παρελθόν του «άτακτου» Μπιλ, συζύγου της Χίλαρι, καθώς και το ζήτημα της υγείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών​Τόσο η Κλίντον όσο και ο Τραμπ φρόντισαν να ρίχνουν διαρκώς λάδι στη φωτιά κατά τη διάρκεια μιας «τοξικής» προεκλογικής περιόδου, η οποία χαρακτηρίστηκε από εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις χωρίς ηθικούς φραγμούς. Ο 70χρονος Τραμπ δεν δίστασε να θίξει το αμαρτωλό παρελθόν του «άτακτου» Μπιλ, συζύγου της Χίλαρι, καθώς και το ζήτημα της υγείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών, για το οποίο υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Ερασιτεχνικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη δημοσιογράφο του Bloomberg Τζένιφερ Επστάιν δείχνει τη Χίλαρι υποβασταζόμενη, έτοιμη να καταρρεύσει. Ο Τραμπ δεν σταμάτησε, επίσης, να δίνει έμφαση στα μελανά σημεία στην υπόθεση με τα e-mails την περίοδο που η αντίπαλός του είχε στα χέρια της το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από τη μεριά της, η Κλίντον κατακεραύνωνε διαρκώς την επιθετική συμπεριφορά του Τραμπ κατά συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, φροντίζοντας να αναδεικνύει περιστατικά που τον παρουσίαζαν ως ρατσιστή και μισογύνη.


Το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τελικό αποτέλεσμα
:

01.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος: Exit polls σε Ιντιάνα (11 εκλέκτορες), Κεντάκι (8 εκλέκτορες)
02.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας: Exit polls σε Φλόριντα (29 εκλέκτορες), Βιρτζίνια (19 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16 εκλέκτορες), Νότια Καρολίνα (9 εκλέκτορες) και Βερμόντ (3 εκλέκτορες).
02.30 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας: Exit polls σε Οχάιο (18 εκλέκτορες) και Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες).
03.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας: Exit polls σε Πενσυλβάνια (20 εκλέκτορες), Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες), Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες), Κονέκτικατ (7 εκλέκτορες), Ντέλαγουερ (3 εκλέκτορες), Περιφέρεια της Κολούμπια (3 εκλέκτορες), Ιλινόις (20 εκλέκτορες), Κάνσας (6 εκλέκτορες), Μέιν (4 εκλέκτορες), Μέριλαντ(10 εκλέκτορες), Μασαχουσέτη (11 εκλέκτορες), Μισισιπή (6 εκλέκτορες), Μιζούρι (10 εκλέκτορες), Νιου Τζέρσεϊ (14 εκλέκτορες), Οκλαχόμα (7 εκλέκτορες), Ρόουντ Άιλαντ (4 εκλέκτορες) και Τενεσί (11 εκλέκτορες).

04.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας: Exit polls σε Κολοράντο (9 εκλέκτορες), Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες), Τέξας (38 εκλέκτορες), Λουιζιάνα (8 εκλέκτορες), Μινεσότα (10 εκλέκτορες), Νεμπράσκα (5 εκλέκτορες), Νέο Μεξικό (5 εκλέκτορες), Νέα Υόρκη (29 εκλέκτορες), Νότια Ντακότα (3 εκλέκτορες) και Ουαϊόμινγκ (10 εκλέκτορες).
05.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας: Exit polls σε Αριζόνα (11 εκλέκτορες), Αϊντάχο (4 εκλέκτορες), Μοντάνα (3 εκλέκτορες), Νεβάδα (6 εκλέκτορες), Γιούτα (6 εκλέκτορες) και Αϊόβα (6 εκλέκτορες).
06.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας: Exit polls σε Καλιφόρνια (55 εκλέκτορες), πολιτεία της Ουάσινγκτον (12 εκλέκτορες), Όρεγκον (7 εκλέκτορες) και Βόρεια Ντακότα (3 εκλέκτορες).
07.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας: Αλάσκα (3 εκλέκτορες) και Χαβάη (4 εκλέκτορες). Η μάχη των δημοσκοπήσεων

Με εξαίρεση μία δημοσκόπηση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Los Angeles Times, όπου ο Τραμπ προηγείται με 47,8% έναντι 42,4% της Κλίντον, η υποψήφια των Δημοκρατικών έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των Αμερικανών ψηφοφόρων.


Ρεκόρ προσέλευσης

Η προσέλευση στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα είναι αυξημένη. Περίπου 225 εκατ. Αμερικανοί ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Associated Press το βράδυ της Τρίτης, δεν αποκλείεται να σημειωθεί ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες.

Το ποσοστό συμμετοχής των ισπανόφωνων και των Αφροαμερικανών θα κρίνει, σε σημαντικό βαθμό, το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν από τη μεριά τους τα αμερικανικά ΜΜΕ. Οι ισπανόφωνοι, ένα ταχέως αυξανόμενο τμήμα του εκλογικού σώματος στις ΗΠΑ με ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή σε «αμφίρροπες» πολιτείες όπως η Φλόριντα και η Νεβάδα, τείνουν να ψηφίζουν Δημοκρατικούς και προτιμούν με μεγάλα ποσοστά την Κλίντον έναντι του Τραμπ.







Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, 9 στους 10 Αφροαμερικανούς υποστηρίζουν τη Χίλαρι, ωστόσο ελάχιστοι από αυτούς εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.


Οι πολιτείες-κλειδιά για τις προεδρικές εκλογές

Συνολικά 12 πολιτείες θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές στην αμερικανική εκλογική διαδικασία. Είναι οι πολιτείες-κλειδιά, όπου οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται στήθος με στήθος και δεδομένου του εκλογικού συστήματος μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.

9 στους 10 Αφροαμερικανούς υποστηρίζουν τη Χίλαρι, ωστόσο ελάχιστοι από αυτούς εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα​Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ είχαν επικεντρώσει εκεί την προεκλογική τους εκστρατεία με συχνές επισκέψεις, αγνοώντας την υπόλοιπη χώρα. Ορισμένες από τις πολιτείες-κλειδιά είναι περισσότερες επίμαχες από άλλες, είτε διότι ο αριθμός εκλεκτόρων είναι πολύ μεγάλος, είτε διότι τα ποσοστά των υποψηφίων είναι πολύ κοντά, είτε και για τα δύο.

Και η παραμικρή μεταβολή μπαίνει στο μικροσκόπιο, αφού και μικρές πολιτείες-κλειδιά, όπως η Αϊόβα με 6 εκλέκτορες, μπορούν να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα.



Η ψηφοφορία

Οι εκλογές διεξάγονται με βάση τον νόμο του 1845, ο οποίος ορίζει ότι η προσφυγή στις κάλπες γίνεται την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου. Πώς γίνεται, όμως, η όλη διαδικασία.

Τα κυριότερα σημεία:

Ψηφοφορία: Καθολική έμμεση ψηφοφορία σε έναν γύρο, στις 50 αμερικανικές πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια (αφού η πόλη της Ουάσινγκτον δεν ανήκει σε καμία πολιτεία).

Οι μεγάλοι εκλέκτορες: Είναι συνολικά 538 και ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με την πολιτεία και το πληθυσμιακό της μέγεθος. Κάθε πολιτεία έχει τόσους εκλέκτορες, όσους και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (ανάλογα με τον πληθυσμό της), ενώ διαθέτει δύο γερουσιαστές ανεξαρτήτως του πληθυσμού. Η Καλιφόρνια για παράδειγμα διαθέτει 55 εκλέκτορες, το Τέξας 38, η πολιτεία της Νέας Υόρκης 29, η Φλόριντα 29, ενώ το Βερμόντ, η Αλάσκα, το Γουαϊόμινγκ και το Ντελαγουέρ δεν διαθέτουν παρά 3. Οι μεγάλοι εκλέκτορες που απαρτίζουν το κολέγιο των εκλεκτόρων θα αναδείξουν στη συνέχεια επισήμως στις 19 Δεκεμβρίου τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, σε μία τυπική πράξη της εκλογικής διαδικασίας.

Τι πρέπει να κερδηθεί: Ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 538 μεγάλων εκλεκτόρων, δηλαδή 270. Σε όλες τις πολιτείες, πλην δύο, ο υποψήφιος που εξασφαλίζει την πλειοψηφία των ψήφων, παίρνει το σύνολο των εκλεκτόρων της πολιτείας. Στη Νεμπράσκα και στο Μέιν, οι μεγάλοι εκλέκτορες κατανέμονται σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα.
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016, 08:30

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...