Τα σχέδια του Μαξίμου για τον Ιανουάριο

Τον συμβιβασμό που θα φέρει και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ψάχνουν από σήμερα στο Μαξίμου με βασική "κόκκινη γραμμή" τη μη νομοθέτηση νέων μέτρων για τη διετία 2019 – 2020. Ποιοι θα είναι οι πρώτοι σταθμοί του Αλέξη Τσίπρα το νέο έτος
Αντιμέτωπος με το τρίπτυχο της οικονομίας, του Κυπριακού και του προσφυγικού έρχεται από σήμερα  ο πρωθυπουργός, που με τους στενούς του συνεργάτες θα είναι σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να καθοριστεί ένας σαφής οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα.

Βασική γραμμή της κυβέρνησης, απευθυνόμενη και προς το ΔΝΤ, είναι πως η «ελληνική πλευρά έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Αυτό πρέπει να πράξουν και όλοι οι εταίροι», καλώντας  το Ταμείο να αποφασίσει  τι θέλει να κάνει σε σχέση με την παραμονή του στο πρόγραμμα. Αυτό που ανησυχεί το Μαξίμου, αλλά και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου με τα οποία συνομίλησε το NEWS 247, είναι οι «φωνές» στην Ευρώπη, που με πρόσχημα τη στάση της Ουάσινγκτον, «εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία να καθυστερούν», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Το σημείο ισορροπίας που ψάχνει το Μαξίμου είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα με ταυτόχρονη αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η «εξίσωση» φαντάζει ακόμα πολύ δύσκολη με Βερολίνο και ΔΝΤ να μην αφήνουν να δοθεί μια εύκολη λύση.  Ως μόνη διέξοδος αυτή την ώρα φαίνεται το ενδεχόμενο επέκτασης του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018 με την κυβέρνηση να αρνείται σε κάθε περίπτωση τη νομοθέτηση νέων μέτρων στη Βουλή. Αρκετά στελέχη εκτιμούν πως και τα περιθώρια ελιγμών του Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε είναι περιορισμένα  υποστηρίζοντας πως «θα κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί στην τελική ευθεία της αξιολόγησης για το εσωτερικό του ακροατήριο χωρίς, όμως να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα». Το γεγονός, ωστόσο πως οι Γερμανικές εκλογές είναι τον Σεπτέμβριο του 2017 αποτελεί ένα ακόμα πεδίο προβληματισμού για το Μέγαρο Μαξίμου.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο θα πάρουν μια πρώτη εικόνα για τις διαθέσεις των εταίρων από τις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αλλά και από το Euroworking Group στις 12 Ιανουαρίου. Οι τεχνοκράτες αναμένεται να έχουν πιο σαφείς εντολές τόσο σε σχέση με τα εργασιακά όσο και με τα νέα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ για τη διετία 2019 – 2020.

Λύση πριν την άνοιξη

Μπορεί το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να αποτελεί τη νέα ημερομηνία - ορόσημο για τον Αλέξη Τσίπρα, όμως σε περίπτωση νέου κωλύματος στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως όλα πρέπει να έχουν τελειώσει μέσα στον Φεβρουάριο, προκειμένου να μη χαθεί η μεγάλη ευκαιρία της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει στις 9 Μαρτίου.
Οποιαδήποτε άλλο σενάριο θεωρείται καταστροφικό, καθώς η κυβέρνηση θα κριθεί να «συρθεί» μέχρι το καλοκαίρι με το «μαχαίρι της χρεοκοπίας στο λαιμό» παραπέμποντας σε εικόνες από το καλοκαίρι του 2015. Οι υποχρεώσεις μέσα στον Ιούλιο υπολογίζονται σε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ προς ΔΝΤ, ΕΚΤ και ιδιώτες επενδυτές.
Αυτό το ασφυκτικό σκηνικό δεν βγάζει έξω από το «κάδρο» την πιθανότητα των εκλογών, την οποία εξακολουθούν να «ξορκίζουν» στο Μαξίμου, όπως αρνητικοί εμφανίζονται και στο ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος.
Μπορεί οι συσχετισμοί στην Ευρώπη να είναι διαφορετικοί και σύμμαχοι της Ελλάδας, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ή ο Πιέρ Μοσκοβισί να έχουν ισχυρό ρόλο και λόγο μέσα στην Κομισιόν, όμως η αστάθεια που παρατηρείται στη Ευρώπη εκτός από «όπλο» στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να αποτελέσει και τροχοπέδη. Η κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο εξετάζεται συνεχώς στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μαξίμου, με το προσφυγικό να έχει τροφοδοτήσει το τελευταίο διάστημα όλα τα ευρωσκεπτιστικά ξενοφοβικά κόμματα. Μια ενδεχόμενη πρωτιά της Μαρί Λεπέν και του Γκέερτ Βίλντερς στις επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία και Ολλανδία αντίστοιχα είτε θα λειτουργήσει ως «καμπανάκι» είτε θα σημάνει την αρχή ενός ρεύματος «δεινών» και σημαντικών πολιτικών αλλαγών για την Ευρώπη.

Τα ταξίδια του Τσίπρα

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού μέσα στον Ιανουάριο με δεδομένο πως για άλλη μια φορά θα  επιχειρήσει να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με Ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους για την πορεία της αξιολόγησης, αλλά και του Κυπριακού.
Ανεξάρτητα από το αν θα πραγματοποιηθεί τελικά το ραντεβού του με τον Ταγίπ Ερντογάν για τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας είναι προγραμματισμένο στις 12 του μήνα να βρεθεί στην Γενεύη για την πολυμερή διάσκεψη.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν και φέτος ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το παρών στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 – 20 Ιανουαρίου. Η παρουσία του στο Ελβετικό θέρετρο θα θεωρηθεί σημαντική, αν ο ίδιος κρίνει ότι οι προσωπικές επαφές που θα έχει ενδεχομένως να λειτουργήσουν προωθητικά για το κλείσιμο βασικών ζητημάτων της αξιολόγησης.
Για την ευρύτερη περιοχή και τις νέες ισορροπίες που υπάρχουν μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι και την αλλαγή σκυτάλης στην Γαλλία, θεωρείται μείζονος σημασίας η παρουσία του στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στη Λισσαβώνα στις 28-29 Ιανουαρίου, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα τέλη του μήνα θα πραγματοποιήσει το αναβληθέν από το Νοέμβριο ταξίδι του στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σχέσεων με τις βαλκανικές χώρες, ενώ στις 3 Φεβρουαρίου θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στην Μάλτα, η οποία θα αφορά το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit. Η συνάντηση θα λειτουργήσει ως συνέχεια των συζητήσεων στην Μπρατισλάβα και αναμένεται να προετοιμάσει τη διάσκεψη που θα γίνει τον Μάρτιο για τα 60 χρόνια από την υπογραφή των συνθηκών της Ρώμης. Και αυτό το ραντεβού θεωρείται μια καλή ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να θέσει όλα τα ζητήματα συμπεριλαμβανομένου και του προσφυγικού.
Στο ενδιάμεσο των ταξιδιών του πρωθυπουργού στο εξωτερικό δεν αποκλείεται να προγραμματιστούν και νέες «εξορμήσεις» στην περιφέρεια στο πλαίσιο του προγραμματισμού που υπάρχει στο Μαξίμου για στενότερη επαφή του Αλέξη Τσίπρα με τους πολίτες και τα καθημερινά τους προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...