Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Με αφορμή τα ανθρώπινα δικαιώματα σαράντα οκτώ καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μέσα από διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης δείχνουν την ιδέα, την έννοια του δικαιώματος να είσαι άνθρωπος σε έκθεση που φιλοξενείται έως 28 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Στην έκθεση, με τίτλο: «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης,
του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης, της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνυπάρχουν διάφορες αντιλήψεις Βέλγων, Ολλανδών, Γερμανών, Αμερικανών και Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι με έργα ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, φιλμ, διεξάγουν έναν διάλογο υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Την οργάνωση της έκθεσης ανέλαβαν η Θάλεια Βραχοπούλου, PhD, καθηγήτρια εικαστικών τεχνών στο John Jay College of Criminal Justice of the City of New York University και ο Χάρης Σαββόπουλος, κριτικός, ιστορικός τέχνης, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Η τέχνη δεν έχει αποστολή να αλλάξει τον κόσμο, η τέχνη οφείλει να διατυπώνει ερωτήματα. Ένα θεμελιώδες ερώτημα που διατυπώνεται μέσα από την έκθεση, είναι ποιος είναι ο άνθρωπος. Αναστοχαζόμαστε τον άνθρωπο, αναρωτώμενοι εμείς οι ίδιοι για μας τους ίδιους πως πρέπει να είναι ο άνθρωπος, πως τον ονειρευόμαστε, πως τον θέλουμε», τόνισε ο επιμελητής της έκθεσης, Χάρης Σαββόπουλος, στην τελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, στην Αποθήκη Β1 στον λιμάνι Θεσσαλονίκης.
Όπως εξήγησε, στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν άμεση, ή έμμεση σχέση με τη Σχολή Καλών Τεχνών, είναι καθηγητές, είτε απόφοιτοι, καθώς και δημιουργοί από το εξωτερικό και με τις διαφορετικές αντιλήψεις και τη διαφορετική τους γλώσσα διεξάγουν ένα πολύ γόνιμο και πλούσιο διάλογο επίκεντρο του οποίου είναι το δικαίωμα να είσαι άνθρωπος.
Έργο με εικόνες προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, εγκατάσταση από διάφορα υλικά και σπασμένα γυαλιά από διαδηλώσεις, καλλιτεχνικές κατασκευές από βιβλία που προωθούν τη θρησκευτική μισαλλοδοξία, έργα εμπνευσμένα από εξώφυλλα περιοδικών που μιλούν για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου είναι μεταξύ των εκθεμάτων της συλλογής.
Η έκθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω του προσφυγικού ζητήματος και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, σημείωσε η Θάλεια Βραχοπούλου και ευχήθηκε να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ουμανιστές και ιδεαλιστές στον κόσμο, όπως οι καλλιτέχνες, για να βελτιώσουν ορισμένα πράγματα.
Η έκθεση, η οποία ξεκίνησε πρωτοβουλία και πρόταση της Θάλειας Βραχοπούλου και είναι μέρος ευρύτερου προγράμματος δίνει ένα στίγμα του πως αντιμετωπίζει η σύγχρονη τέχνη τη σημερινή κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, τόνισε η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, Συραγώ Τσιάρα.
Στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας των φορέων που συμπράττουν για την έκθεση αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου. «Θεωρώ ότι η έκθεση είναι μία αφορμή να συνεργαστούμε όλοι εμείς, να δημιουργήσουμε ένα θεσμό στην πόλη σε σχέση με την τέχνη. Επιδιώκουμε ένα δίκτυο συνεργασιών, αν το καταφέρουμε θα είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τους καλλιτέχνες και την πόλη αλλά και όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν την τέχνη με το νόημα που πρέπει να έχει σήμερα», υπογράμμισε.
Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, φιλοξενούνται έργα μέρους των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος». Τα υπόλοιπα έργα παρουσιάζονται από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου στις βιτρίνες του ΟΤΕ (Καρόλου Ντηλ & Ερμού) και άλλα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης, από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου 2017.
Στις 11 Μαρτίου με αφορμή την έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη ημερίδα με θέμα τη σχέση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τέχνης. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Αλκαλάη Άρτεμις, Αμελαδιώτης Δημήτρης, Αυγητίδου Αγγελική, Βασιλακάκης Βασίλης, Βενετόπουλος Μπάμπης, Bertrand Lucille, Bogaert Tom, Γκάγκας Σαράντης, Γκούτζος Φίλιππος, Cortez Esperanza, Διβάρης Γεώργιος, Dodson Laura, Δουλγέρης Χριστόφορος, Giordano Joan, Ιωαννίδης Πολ. Γιώργος, Καραμέτου Μαρία, Kestleman Simone, Lombardi D. D., Lopes Cyriaco, Μαγκώνη Δέσπω, Μαστρογιαννάκη Βιργινία, Magnanti Renee, Μεϊμάρογλου Δέσποινα, Μελανίτης Γιάννης, Μήτρεντσε Χριστίνα, Moore Nick, Μουζακίτη Ελένη, Νομίδου Βάλλυ, Ξόνογλου Δημήτρης, Pangburn Bill, Παπατζανάκη Αντωνία, Παπαφίγκος Γιώργος, Petric Eva, Ποταμιανού Άρτεμις, Σαχίνης Ξενής, Σταματίου Κωνσταντίνος, Στρατάκης Αναστάσης, Τζινούδης Γιώργος, Τουλιόπουλος Αλέξανδρος, VanDamme Godelieve, Φωκάς Γιάννης, Φωτιάδου Ελένη, Χριστάκος Γιάννης

 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...