Υγεία Ομορφιά: Superfoods: μύθος ή πραγματικότητα;

Σπόροι chia από το Μεξικό, ένα μπολ με δημητριακά και μούρα acai από τη Βραζιλία και κάθε είδους βιταμινούχα ροφήματα smoothie.

Προϊόντα που κερδίζουν ολοένα περισσότερους φίλους με την υπόσχεση ότι δίνουν στον οργανισμό κάτι παραπάνω από τις συνηθισμένες τροφές.
 Και δεν είναι λίγοι αυτοί που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τις αγοράσουν.

Άλλωστε η εμπορική τους προώθηση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Διαφημίσεις στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο διαλαλούν τις εξαιρετικές προδιαγραφές αυτών των τροφών που μας κάνουν «πιο υγιείς, πιο αδύνατους, πιο όμορφους και πιο ευτυχισμένους», ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο.

Πολλοί δεν παρατήρησαν τη διαφορά

Ωστόσο, παρά τις επίμονες διαφημίσεις της ποιότητας των superfoods, δεν είναι λίγοι αυτοί που τις δοκίμασαν χωρίς να παρατηρήσουν κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στον οργανισμό τους. Δεν ένιωσαν ποτέ την περιβόητη ένεση ζωτικότητας. Γεγονός είναι πάντως ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τις υπερτροφές έχει αυξηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια. Μία απλή παρατήρηση των συχνών όρων αναζήτησης στο google καταδεικνύει του λόγου το αληθές.
Όπως επισήμανε στην DW ο Χανς Χάουνερ, γιατρός και διατροφολόγος, «το θέμα (σ.σ. των superfoods) δεν αποτελεί ζήτημα της επιστήμης, αλλά -δεν θέλω να το διατυπώσω πολύ αρνητικά- διαδίδεται περισσότερο από ανθρώπους των επιχειρήσεων». Σύμφωνα με τον γερμανό επιστήμονα, ακολουθείται μία βασική αρχή: «Κατά κανόνα έχουμε να κάνουμε με εξωτικά προϊόντα, τα οποία ο γερμανός καταναλωτής δεν συνηθίζει να έχει στο πιάτο του».
Αυτές οι τροφές, προσθέτει ο ίδιος, περιβάλλονται με κάθε είδους υποσχέσεις για ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Ωστόσο, ο Χανς Χάουνερ τονίζει ότι όλα αυτά δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα ή αναλύσεις. Ιδιαίτερα προβληματικές είναι κατά τη γνώμη του περιπτώσεις προϊόντων που πωλούνται σε μορφή σκόνης, ροφημάτων ή χαπιών, που περιέχουν, για παράδειγμα, εκχύλισμα από acai ή γκότζι μπέρι.
Στη διαδικασία παρασκευής τους μπορούν να καταστραφούν πολλές βιταμίνες και άλλες ουσίες με υψηλή διατροφική αξία, υπογραμμίζει ο γερμανός διατροφολόγος. Επίσης, επισημαίνει ότι είναι συχνά δύσκολο να γνωρίζει κανείς από πού ακριβώς προέρχονται οι τροφές και τι προδιαγραφές υγειονομικού ελέγχου τηρήθηκαν σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.

Υπάρχουν εναλλακτικές στην τοπική παραγωγή

Γεγονός είναι ότι προς το παρόν δεν έχουν γίνει χειροπιαστές επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν τις «μαγικές» ιδιότητες των superfoods. «Δεν έχω υπόψη μου έρευνες που να αποδεικνύουν τη μακροπρόθεσμη επίδραση αυτών την τροφών στην ανθρώπινη υγεία», επισήμανε ο Πέτερ Στέλε, διατροφολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.
Πάντως, τόσο αυτός όσο και ο συνάδελφός του Χανς Χάουνερ συμφωνούν ότι το αβοκάντο είναι υγιεινό. Παρόλα αυτά δεν θα του απέδιδαν τον χαρακτηρισμό superfood.
Οι τιμές των συγκεκριμένων τροφών είναι συχνά εξωφρενικά υψηλές. Όπως πάντως παρατηρεί ο Χανς Χάουνερ, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί κανείς να βρει εναλλακτική επιλογή από την παλέτα των τοπικών διατροφικών προϊόντων, τα οποία φυσικά υστερούν στο επίπεδό της εμπορικής προώθησης.
Πηγή: Deutsche Welle

Οι 12 λόγοι για τους οποίους αγαπάμε τη μεσογειακή διατροφή

Μεσογειακή διατροφή
...
Eίναι κοινώς αποδεκτό πως η μεσογειακή διατροφή αποτελεί το κορυφαίο μοντέλο διατροφής παγκοσμίως. Περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων ενώ πολλές από αυτές έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.
Διαβάστε 12 λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να την εκτιμούμε λίγο περισσότερο:
  1. Δεν χρειάζεστε θερμιδομετρητή. Στη μεσογειακή διατροφή δεν χρειάζεται να μετράτε θερμίδες ή να κόβετε εντελώς ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Αντίθετα, βγάζετε από τη ζωή σας τα βλαβερά λιπαρά (αντικαθιστώντας π.χ. το βούτυρο με το ελαιόλαδο και το κόκκινο κρέας με τα ψάρια και τα πουλερικά), απολαμβάνετε φρέσκα φρούτα αντί για χυμούς γεμάτους ζάχαρη και επιλέγετε μέσα από μια τεράστια ποικιλία ολόφρεσκων λαχανικών και οσπρίων. Οι ξηροί καρποί επιτρέπονται αλλά όχι σε μεγαλύτερη ποσότητα από μια μικρή χούφτα την ημέρα. Μπορείτε, επίσης, να τρώτε ψωμί και να πίνετε κρασί αλλά πάντοτε με μέτρο.
  2. Το φαγητό είναι πραγματικά φρέσκο. Όταν τρώμε με βάση τη μεσογειακή διατροφή, δεν υπάρχουν κατεψυγμένα τρόφιμα και fast food. Η εστίαση γίνεται σε φρέσκα, εποχιακά φαγητά που ετοιμάζονται με απλούς τρόπους. Φρέσκο σπανάκι, κολοκυθάκια, ντομάτες και άλλα κλασικά ελληνικά προϊόντα, όπως οι μαύρες ελιές και η φέτα, μπορούν να αποτελέσουν μαζί και με άλλα λαχανικά της επιλογής σας, μια πεντανόστιμη σαλάτα.
  3. Επιτρέπεται το ψωμί. Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης, ένα βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Το ψωμί και τα μακαρόνια ολικής άλεσης έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και μεταλλικά στοιχεία και είναι γενικά περισσότερο υγιεινά σε σχέση με αυτά του λευκού αλευριού. Δοκιμάστε πίτα ολικής άλεσης βουτηγμένη σε λάδι, χούμους ή ταχίνι.
  4. Τα λιπαρά δεν είναι απαγορευμένα. Τα λιπαρά –αυτά που είναι καλά για την καρδιά- είναι βασικό συστατικό αυτής της διατροφής. Θα τα βρείτε στους ξηρούς καρπούς, τις ελιές και το λάδι. Αυτά τα λιπαρά, και όχι τα κορεσμένα ή τα τρανς που υπάρχουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όχι μόνο προσθέτουν γεύση στο φαγητό αλλά και βοηθούν στην καταπολέμηση του διαβήτη και του καρκίνου.
  5. Το μενού είναι τεράστιο. Η μεσογειακή διατροφή δεν περιορίζεται μόνο στο ελληνικό και ιταλικό φαγητό. Η Μεσόγειος περιλαμβάνει επιπλέον τη Γαλλία, την Ισπανία, την Τουρκία, το Μαρόκο, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και άλλες χώρες. Διαλέξτε φαγητά που έχουν μια συγκεκριμένη βάση. Λίγο κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά, με πολλά φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και προϊόντα ολικής άλεσης.
  6. Τα μπαχαρικά είναι υπέροχα. Τα μεσογειακά βότανα και μπαχαρικά προσθέτουν τόσο πολλή γεύση στο φαγητό σας που πολλές φορές δεν θα χρειαστείτε καν αλάτι. Μερικά έχουν και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Ο κόλιανδρος και το δεντρολίβανο, για παράδειγμα, έχουν αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά.
  7. Είναι εύκολο να μαγειρέψεις. Τα ελληνικά γεύματα είναι πολλές φορές μικρά πιατάκια συνδυασμένα μεταξύ τους, οι λεγόμενοι μεζέδες. Μπορείτε να βάλετε ένα είδος πλατό τυριών, ελιές, ξηρούς καρπούς, ή και μαγειρεμένα φαγητά, όπως κομματάκια χοιρινού, κάποιο είδος πίτας κ.ά.
  8. Ενθαρρύνεται η κατανάλωση κρασιού. Σε πολλές μεσογειακές χώρες οι άνθρωποι πίνουν κρασί με το φαγητό τους, ιδιαίτερα σε αυτές που το φαγητό είναι συχνά ένα είδος κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Άλλωστε μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι ένα ποτήρι τη μέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες, μπορεί να είναι καλό για την καρδιά. Το κόκκινο συγκεκριμένα είναι η μεσογειακή επιλογή και ίσως να είναι πιο υγιεινό από το λευκό.
  9. Δεν πεινάμε. Η μεσογειακή διατροφή επιτρέπει την κατανάλωση νόστιμων και ικανοποιητικών φαγητών που λόγω της σύστασής τους χρειάζονται περισσότερο χρόνο στη χώνεψη. Επιπλέον, ακόμα και εάν πεινάσετε, μπορείτε πάντα να τσιμπήσετε λίγους ξηρούς καρπούς, λίγες ελιές ή λίγη φέτα ή χαλούμι.
  10.  Ενδείκνυται για την απώλεια βάρους. Λογικά θα νομίζετε ότι χρειάζεται ένα θαύμα για να χάσετε βάρος τρώγοντας ξηρούς καρπούς, τυρί και ελιές. Αυτά όμως τα βασικά συστατικά αυτής της διατροφής, σε συνδυασμό με τον αργό ρυθμό φαγητού, σας αφήνουν μια αίσθηση κορεσμού. Και σίγουρα αυτό βοηθά στο να επιμείνετε σε μια δίαιτα. Η συστηματική σωματική άσκηση αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία τής δίαιτας που είναι βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή.
  11.  Η καρδιά σας θα σας ευχαριστεί αργότερα. Σχεδόν τα πάντα είναι καλά για την καρδιά στη μεσογειακή διατροφή καθώς υπάρχουν τρόφιμα που μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, βοηθούν τις αρτηρίες να μένουν καθαρές. Το ψάρι βοηθάει επίσης στη μείωση των τριγλυκεριδίων και στην πίεση. 
  12.  Βοηθάει το μυαλό. Τα ίδια καλούδια που προστατεύουν την καρδιά σας, προστατεύουν και το μυαλό σας. Δεν τρώτε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές. Αντίθετα καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά που κάνουν το μυαλό σας…ξυράφι.
Πηγή: WomanIdol

«Φύλακας» της καρδιάς το ελληνικό ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο

..
Το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, μπορεί να προστατέψει το καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης.
Όπως ανέφεραν ο Προκόπιος Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής, και η δρ Ελένη Μέλλιου της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών των οποίων η σχετική συγκέντρωση διαφέρει πάρα πολύ μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών ελιάς.
Πολλές από αυτές τις χημικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενώ ο όρος «ολικές φαινόλες» ενός ελαίου είναι αποδεκτός ως μέτρο της αντιοξειδωτικής του ικανότητας, η «φαρμακευτική» του δράση μπορεί να προέρχεται από συγκεκριμένες ενώσεις. Ένα παράδειγμα είναι η ουσία ελαιοκανθάλη, η οποία συνδέεται με την πιπεράτη αίσθηση στον λαιμό που προκαλείται από ορισμένα φρέσκα και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα.
Όπως εξήγησαν, τα ελαιόλαδα που δοκιμάστηκαν, επιλέχθηκαν έτσι ώστε να έχουν την ίδια συγκέντρωση ολικών φαινολών αλλά διαφορετική αναλογία δραστικών συστατικών ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης. Συγκεκριμένα, επιλέχθηκε ένα ελαιόλαδο με υψηλή ελαιοκανθάλη από ποικιλία Κορωνέικη από την περιοχή του ΠΟΠ Καλαμάτας, ένα ελαιόλαδο από ποικιλία Arbequina με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιασίνη και ένα λάδι ελέγχου που ήταν μεν εξαιρετικά παρθένο, με ισοδύναμη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες, αλλά με μηδενική περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε όσους κατανάλωσαν το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η ελαιοκανθάλη συμπεριφέρθηκε σαν να φυσικό φάρμακο για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
«Η πρωτοπόρα αυτή μελέτη έδειξε πολύ σημαντικά ευρήματα και ανοίγει το δρόμο για την διενέργεια νέας εκτενέστερης μελέτης σε μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού ώστε να διερευνηθούν σε βάθος οι παράγοντες που καθιστούν ένα ελαιόλαδο να έχει φαρμακευτικές ιδιότητες», δήλωσε ο κ. Μαγιάτης που συντόνισε τη μελέτη.
Από την πλευρά της η κ. Μέλλιου, υπεύθυνη συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του κέντρου ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, σημείωσε ότι «νέα εργαλεία όπως η μέθοδος NMR ή η μέθοδος Aristoleo, που έχουν ανακαλυφθεί στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, μπορούν με ακρίβεια να μετρήσουν το περιεχόμενο ενός λαδιού σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να ξεχωρίσουν τα ποιοτικά ελαιόλαδα με τις ισχυρότερες υγειοπροστατευτικές δράσεις».
Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή ελαιολάδου με αγγειοπροστατευτικές ιδιότητες.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...