Α. Τσίπρας: Θα ζητήσετε έκδοση Χριστοφοράκου από την Μέρκελ κ.Μητσοτάκη;

Θα ζητήσετε την έκδοση Χριστοφοράκου από τη Μέρκελ στην επικείμενη συνάντησή σας -όπως ήδη έχω κάνει εγώ- ώστε να καθίσει στο εδώλιο στις 27 Φλεβάρη που ξεκινά η δίκη της Siemens; Το ερώτημα ετέθη ευθέως από τον πρωθυπουργό στον Κυριάκο Μητσοτάκη  κατά τη διάρκεια της συζήτησης  για τη διαφθορά σήμερα στη Βουλή.
Ο κ.Τσίπρας απαντώντας κατά την «Ώρα του πρωθυπουργού» σε σχετική ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά των προηγουμένων ηγεσιών του υπουργείου Υγείας, για τη σιωπή τους σχετικά με τα σκάνδαλα της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε  ότι η μάχη και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς ήταν εκείνα που οδήγησαν στην υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων και την υπερκάλυψη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
 
Αποκάλυψε, επίσης, ότι πέραν του υπερδιπλασιασμού των αποτελεσμάτων στη δίωξη του λαθρεμπορίου για τα καπνικά και τα καύσιμα, ήδη έχουν καταθέσει δηλώσεις 13.000 άτομα για εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, αριθμός ιδιαιτέρως υψηλός, που αναμένεται να αποδώσει υψηλά έσοδα.


«Η διαφθορά δεν είναι περιθωριακό φαινόμενο. Συνδέεται με την κοινωνική και πολιτική ιστορία της χώρας. Δεν αφορά κάποιους λίγους. Συνδέεται με τους όρους της ανάπτυξης του καπιταλισμού στη χώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας στην σχετική ερώτηση του επικεφαλής Του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.

Η γιγάντωση της διαφθοράς οφείλεται στην πολυνομία, την κακονομία και το πελατειακό κράτος, εξήγησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας, αλλά πολιτικών επιλογών ώστε να μην θωρακιστεί θεσμικά το κράτος και να περιοριστούν τα φαινόμενα της διαφθοράς.

«Η γιγάντωση της είναι εγγενές χαρακτηριστικό ενός πολιτικού και οικονομικού δικτύου εξουσίας που οικοδομήθηκε στη χώρα, ιδίως στην περίοδο της μεταπολίτευσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση 

«Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος, αφού τα συμφέροντα αντιστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά επίθεση που είναι και ένας δείκτης ότι κάνουμε την δουλειά μας. Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν», είπε ο πρωθυπουργός.

Η αντιμετώπιση της είναι ένα μακροπρόθεσμος πολιτικός στόχος, διότι είναι βαθιά ριζωμένη. Χρειάζεται, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ηθικό ανάστημα και πολιτική βούληση. Όπως υπογράμμισε, για την αντιμετώπιση της απαιτείται ένα ηθικό ανάστημα το οποίο «η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει αποδείξει πως διαθέτει». 

Σχετικά με την ΜΚΟ Διεθνή Διαφάνεια, η οποία δημοσιεύει την λίστα της διαφθοράς, την οποία επικαλέστηκε ο επικεφαλής Του Ποταμιού, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως πρόκειται για υποκειμενική αντίληψη για τη διαφθορά και όχι την πραγματικότητά της.

«Εμάς μας ενδιαφέρουν οι επίσημοι φορείς με αξιοπιστία. Η κατάταξη στην οποία αναφέρεστε, κ. Θεοδωράκης, αφορά την υποκειμενική αντίληψη για τη διαφθορά και όχι την πραγματικότητα. Αφορά υποκειμενικές αντιλήψεις. Αυτή η αξιολόγηση δεν είναι αξιόπιστη», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Αναφορικά με τις λίστες των φοροφυγάδων, υπογράμμισε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Μάλιστα ανακοίνωσε πως πρόκειται γίνει ενοποίηση των λιστών των μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα και πως θα ελεγχθούν πάνω από ένα εκατομμύριο ΑΦΜ.

Σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας

Αναφερόμενος στα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πάρτυ διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. «Το πάρτι τελείωσε, οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ ΚΑΙ της Novartis.
 
«Επί των δικών μας ημερών, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, εκεί όπου αρνήθηκαν να το οδηγήσουν αυτοί που σήμερα κόπτονται για τη Δημόσια Υγεία. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν άντρο μαύρου χρήματος, ήταν μια δυσώδης κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Για το σκάνδαλο Novartis, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως τα στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων των ετών 2012, 2013, 2014 παίρνουν το δρόμο για τον εισαγγελέα. «Γιατί δεν μιλάει η αντιπολίτευση για τα σκάνδαλα αυτά, γιατί δε ζητούν να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις υποθέσεις; Υπάρχει ένα πέπλο σιωπής γύρω από αυτά τα σκάνδαλα. Σιωπά και η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ», τόνισε.

«Η διαπλοκή ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις»

 Που ήταν η δικαιοσύνη και η ανεξάρτητη και δημοσιογραφία όταν δρούσε το τρίγωνο της διαπλοκής στη χώρα, διερωτήθηκε, αναφερόμενος στα 1,7 δισ. θαλασσοδανείων σε ΜΜΕ και κόμματα εξουσίας ο πρωθυπουργός.

«Η διαπλοκή ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις, δολοφονήθηκαν πολιτικά χαρακτήρες επειδή δεν υπέκυψαν σε εκβιασμούς. Αυτή η κυβέρνηση, μέσα σε δύο χρόνια, έχει κάνει πολύ περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για τη διαφάνεια, περισσότερα από όσα έκαναν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επί 40 χρόνια», όπως υπογράμμισε.
 
Έχουμε καταβάλει σημαντικές προσπάθειες, τόνισε ο πρωθυπουργός, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, προσθέτοντας πως η πάταξη της «είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας και απαιτεί πολιτική βούληση. Η δέσμευση μας απέναντι στο κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό είναι να μην λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος και να προχωρήσουμε παραπέρα στη θεσμική θωράκιση απέναντι στην διαφθορά και τη διαπλοκή».

«Ένα αόρατο χέρι παρεμβαίνει ώστε να κωλυσιεργεί η δίκη της SIEMENS»
Αναφερόμενος στην υπόθεση της SIEMENS ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα «αόρατο χέρι που παρεμβαίνει ώστε να κωλυσιεργεί μια δίκη που την περιμένουμε χρόνια όπως και ο ελληνικός λαός».
 
Χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης όμως, όπως τόνισε, η δίκη θα ξεκινήσει στις 24 Φλεβάρη. Στο εδώλιο όμως θα καθίσουν 67 στελέχη, πλην όμως του κ. Χριστοφοράκου και του κ. Καραβέλα.
 
«Η κυβέρνηση εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης εναντίον, κάτι που έχουμε συζητήσει και με την Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Μητσοτάκης που θα βρεθεί στην Καγκελαρία σε λίγες μέρες, θα ζητήσει να εκδοθεί ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα; Αυτό θα πει κοινό μέτωπο κατά της διαφθοράς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
«Εμείς δεν φτιάξαμε κανέναν επιχειρηματία»
 
Αναφερόμενος στην κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης για το θέμα της κατάτμησης του έργου Πάτρα - Πύργος και την εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «εμείς δεν φτιάξαμε κανέναν επιχειρηματία. Δεν είναι συνέταιρος μας. Συνέταιρος του κ. Θεοδωρικάκου, του συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη είναι. Η κυβέρνηση έσπασε το  Πάτρα - Πύργος σε κομμάτια για να ασχοληθούν περισσότεροι εργολάβοι. Η διαδικασία είναι ακόμη ανοιχτή», επισήμανε.

Το μεγάλο φαγοπότι τελείωσε
 
«Αν έχουμε καταφέρει σήμερα να μην είμαστε στη φάκα, και με την πλάτη στον τοίχο και ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, αυτό οφείλεται στο ότι κλείσαμε το 2016 με ανάπτυξη». 

«Όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης και δώσαμε και τις συντάξεις, ενώ όλοι περίμεναν ύφεση», σημείωσε, τονίζοντας πως ο στόχος για πλεόνασμα ήταν 0,5% και ξεπεράσαμε το 2%.

«Αυτά τα οποία μας ζητούν είναι θέατρο του παραλόγου και τα λένε αυτοί όχι εμείς, διαβάστε τον γερμανικό Τύπο», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως όλα αυτά τα κατάφερε η κυβέρνηση επειδή κατάφερε να σταματήσει το μεγάλο φαγοπότι.  
«Το μεγάλο φαγοπότι τελείωσε. Τελείωσε το όργιο σπατάλης. Εξοικονομήθηκε από την επαναδιαπραγμάτευση  με τους παραχωρησιούχους των μεγάλων έργων πάνω από 1 δισ., καταφέραμε και βεβαιώσαμε χρήματα από την φοροδιαφυγή, από το λαθρεμπόριο». «Κάθισαν στο γκισέ της Εφορίας αυτοί που δεν είχαν περάσει ποτέ. Αυτό μας έχει δώσει την δυνατότητα να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...