Bloomberg: Στην «αντεπίθεση» βγαίνει η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκθεση που παρουσίασε το ΔΝΤ

Στην «αντεπίθεση» βγαίνει η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκθεση που παρουσίασε το ΔΝΤ τη Δευτέρα, στην οποία ισχυρίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν εκτροχιαστεί και το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου δεν στηρίζονται σε πρόσφατα στοιχεία, ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης
Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η έκθεση του ΔΝΤ υποβαθμίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τραπεζικό κλάδο και τη χαρακτηρίζει «υπερβολικά απαισιόδοξο» το Ταμείο.
Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχουν «κολλήσει» εξαιτίας των διαφορών ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές σχετικά με τις προβλέψεις, τους στόχους και τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα. Όλες οι πλευρές, πάντως, πιέζουν για συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ώστε να «προλάβουν» τις εκλογές στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου.
Τη διάσταση των απόψεων μεταξύ των δανειστών αποτυπώνει το Bloomberg σε ένα διάγραμμα, όπου με τη λευκή γραμμή αποτυπόνονται οι εκτιμήσεις της ΕΕ για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας και με τη γαλάζια γραμμή αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ:

«Το ΔΝΤ δεν δέχεται λύση που δεν εμπεριέχει ελάφρυνση του χρέους», εξηγεί ο Γκάμπριελ Στέιν, οικονομολόγος της Roubini Global Economics σε σημείωμα προς τους επενδυτές. Το ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με την επιμονή της Γερμανίας για συμμετοχή του ΔΝΤ το πρόγραμμα. «Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα το πολιτικό κλίμα, η Γερμανία δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ και πιέζει για εμπλοκή του ΔΝΤ», συμπληρώνει ο αναλυτής.
Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, στην οποία ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τους στόχους του πλεονάσματος που έχουν επιβάλλει οι Ευρωπαίοι εταίροι, το 2ετές ελληνικό ομόλογο εκτινάχθηκε στο 10% την Τρίτη.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η εικόνα που παρουσιάζει το Ταμείο σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα δεν είναι αντιπροσωπευτική των προσπαθειών που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν συνυπολογιστεί στην έκθεση η πραγματική επίδραση που θα έχουν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομική ανάπτυξη.
Με την ελληνική πλευρά τάχθηκε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTLZ την Τρίτη,  οποίος έκανε λόγο για μια «πολύ δυσοίωνη έκθεση» που, με βάση τα νέα δεδομένα, έχει καταστεί παρωχημένη, καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...