- Ευθεία παρέμβαση Ερντογάν στα εσωτερικά της Ολλανδίας
- «Βολές» από Ρούτε για «παραποίηση της ιστορίας»
- Νέα επίθεση εναντίον της Ενωμένης Ευρώπης από Τουρκία
- «Εξτρεμισμός, ξενοφοβία και αντιτουρκικά αισθήματα της Ε.Ε.»
- «Προκαλεί κρίσεις η Τουρκία», λέει ο Γερμανός ΥΠΕΣ
- Η διπλωματική κρίση επηρεάζει και εσωκομματικά την Ολλανδία
- «Μπορούμε να πλήξουμε την Ολλανδία και με οικονομικές κυρώσεις», λέει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η διπλωματική διένεξη με την Ολλανδία δεν μπορεί να κλείσει με μια συγγνώμη και πως ενδέχεται να αναληφθούν περαιτέρω ενέργειες.
Κατηγόρησε επίσης τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι επιτίθεται στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε σκύλους και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.
Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Μέρκελ «δεν είναι διαφορετική από την Ολλανδία» και κάλεσε τους τούρκους μετανάστες να μην ψηφίσουν «την κυβέρνηση και τους ρατσιστές» στις επικείμενες εκλογές.
Ερντογάν: Τους ξέρουμε από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα
Η Τουρκία γνωρίζει «την Ολλανδία και τους Ολλανδούς από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Γνωρίζουμε πόσο σάπιος είναι ο χαρακτήρας τους από την σφαγή των 8.000 Βοσνίων εκεί», είπε, αναφερόμενος σε ολλανδικό τάγμα κυανόκρανων του ΟΗΕ.
Περίπου 8.000 Μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας στον θύλακο της Σρεμπρένιτσα μέσα σε διάστημα μερικών ημερών τον Ιούλιο του 1995.
Ρούτε: Αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας
Η αντίδραση του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε ήταν άμεση, κάνοντας λόγο για «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας».
«Συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», αντέδρασε ο ολλανδός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. «Δεν θα πέσουμε σ’ αυτό το επίπεδο. Είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε. Ο Ερντογάν είχε αναφερθεί στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, την οποία οι Ολλανδοί Κυανόκρανοι δεν είχαν καταφέρει να εμποδίσουν.
«Ο τόνος του Ερντογάν έχει γίνει ακόμη πιο υστερικός», αντέδρασε ο Ρούτε μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws. «Είναι ασυνήθιστο και απαράδεκτο».
Η ιστορία αυτή συνεχίζει να στοιχειώνει την Ολλανδία, όπου μια έρευνα είχε προκαλέσει το 2002 την παραίτηση της κυβέρνησης και όπου, τον Σεπτέμβριο 2013, έπειτα από απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, η χώρα έγινε το πρώτο κράτος στον κόσμο που θεωρήθηκε υπεύθυνο για πράξεις των στρατιωτών του που τελούσαν υπό την εντολή του ΟΗΕ.
Τουρκία: Μπορούμε να πλήξουμε την Ολλανδία και με οικονομικές κυρώσεις
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, με τη σειρά του προειδοποίησε πως η Τουρκία μπορεί να πλήξει την Ολλανδία και με οικονομικές κυρώσεις.
Ο Κουρτουλμούς έκανε τη δήλωση αυτή σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk. Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος η Άγκυρα δεν σκοπεύει να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Ολλανδία.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό ότι η Άγκυρα σκοπίμως κλιμακώνει την ένταση με σκοπό να επωφεληθεί ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Γερμανία: Η Τουρκία προκαλεί κρίσεις για εσωκομματικούς σκοπούς
«Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει με τις «προκλήσεις» της κατά της Ευρώπης να εμφανιστεί «ως θύμα» ώστε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την επέκταση των εξουσιών του αρχηγού του κράτους», δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών.
Οι τελευταίες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την τουρκική εξουσία «είναι παράλογες» και «δεν έχουν παρά έναν στόχο, να μπει η Τουρκία σε θέση θύματος για να προκαλέσει μια κίνηση αλληλεγγύης μεταξύ αυτών που εμφανίζονται ίσως επικριτικοί» αναφορικά με το αντικείμενο του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωνε ότι οι Βρυξέλλες εγκαλούνται για επιλεκτική άσκηση των δημοκρατικών και βασικών ελευθεριών, ξεκαθαρίζοντας ότι τα καλέσματα για αυτοσυγκράτηση δεν έχουν καμία αξία για την Άγκυρα.
«Η απερίσκεπτη δήλωση της Ε.Ε. δεν έχει αξία για τη χώρα μας» τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ολλανδίας, η οποία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες, σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα.
Μάλιστα, απαντώντας στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις να μην ρίξει περαιτέρω «λάδι στη φωτιά», από τη Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο, Γιόχανες Χαν, η Άγκυρα αναφέρει ότι «βλέπουμε ότι υπάρχουν λανθασμένες υποθέσεις και ότι διάφορα ζητήματα παρουσιάζονται με λάθος τρόπο, ώστε να παρερμηνευθούν οι πτυχές του θέματος. Η Ε.Ε. πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ανακοίνωση διαπνέεται από εξτρεμισμό, ξενοφοβία και αντιτουρκικά συναισθήματα, γιατί το κάλεσμα να απέχουν από υπερβολικές δηλώσεις και πράξεις γίνεται μόνο προς την Τουρκία, και όχι προς τις χώρες που προκάλεσαν την κατάσταση αυτή, παραβιάζοντας διπλωματικές συνθήκες και τον διεθνή νόμο».
Το βράδυ της Δευτέρας, η Τουρκία ανακοίνωσε την προσωρινή παύση των σχέσεων στο πιο υψηλό επίπεδο με την Ολλανδία και την άρνησή της για την επιστροφή στην Άγκυρα του ολλανδού πρεσβευτή.
Σήμερα, Τρίτη η γερμανική εφημερίδα Die Welt έφερε στο φως πτυχές της συμφωνίας του προσφυγικού με την Τουρκία, σύμφωνα με τη οποία η Ε.Ε. θα έπαιρνε 150.000 με 250.000 Σύρους πρόσφυγες κατευθείαν από την Τουρκία.
Εν τω μεταξύ η ανησυχία στις τάξεις του ΝΑΤΟ είναι έκδηλη, αφού μετά τη χθεσινή (13/3) έκκληση για ηρεμία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε ξανά για αποκλιμάκωση της έντασης Τουρκίας – Ολλανδίας.
Ακόμη, μετά τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε στην Ολλανδία με την Τουρκία, έντονη αντιπαράθεση είχαν χθες ο Μαρκ Ρούτε και ο ακροδεξιός αντίπαλός τους Γκέερτ Βίλντερς ενόψει των ολλανδικών βουλευτικών εκλογών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου