Περισσότεροι από είκοσι τυφώνες χτυπούν κάθε χρόνο τις Φιλιππίνες, προκαλώντας διαρκώς καταστροφές.
Ο τυφώνας Χαϊγιάν το 2013 σκότωσε 6.200 Φιλιππινέζους. Ήταν από τους πιο ισχυρούς και τους πιο φονικούς στην ιστορία. Άλλαξε τη ζωή 14-16 εκατομμυρίων πολιτών. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόπο κατοικίας.
..Ο τυφώνας Χαϊγιάν το 2013 σκότωσε 6.200 Φιλιππινέζους. Ήταν από τους πιο ισχυρούς και τους πιο φονικούς στην ιστορία. Άλλαξε τη ζωή 14-16 εκατομμυρίων πολιτών. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόπο κατοικίας.
Οκτώ το πρωί. Στο Μπαρανγκέι Ταγκίπ είναι η ώρα της εκκένωσης. Οι κάτοικοι ειδοποιούνται ότι ο τυφώνας πλησιάζει και πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Αυτή τη φορά η προειδοποίηση δεν είναι αληθινή. Είναι μια άσκηση που σκοπεύει να προετοιμάσει τους κατοίκους για όσα υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουν.
Η Ζακλίν Μπερίνομαζεύει έγγραφα, ρούχα και τρόφιμα, πριν κατευθυνθεί προς το κέντρο εκκένωσης. Εξαιτίας του τυφώνα Χαϊγιάν, ο άνδρας της έχασε τη δουλειά του, επειδή δούλευε σε μια φάρμα καλλιέργεια καρύδων.
Όταν χτύπησε ο τυφώνας Χαϊγιάν πολλοί δεν είχαν φύγει από τα σπίτια τους, επειδή δεν πίστευαν ότι θα ήταν τόσο ισχυρός.
Το σύστημα προειδοποίησης δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να έχουν λίγο χρόνο στη διάθεσή τους για να ετοιμαστούν. Η ΜΚΟ Accor συντόνισε κατοίκους και εθελοντές, ενημερώνοντάς τους για το που πρέπει να πάνε.
«Έξι χωριά, που αποτελούνται από 400 κατοίκους, συμμετέχουν στην άσκηση. Οργανώνουμε κάθε χωριό, στη λογική ότι κάθε ηγέτης αποφασίζει τους κανόνες, όσον αφορά την πρώιμη προειδοποίηση και την προετοιμασία για το κέντρο εκκένωσης» εξηγεί η Σίντι Ομπάιας, Διευθύντρια της ΜΚΟ Accord.
Οι Φιλιππίνες υιοθέτησαν ένα νομικό πλαίσιο διαχείρισης των φυσικών καταστροφών το 2010, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχει μείνει στα χαρτιά. Ο Πιερ Πρακάς, από το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ε.Ε. θεωρεί ότι ο Χαϊγιάν ήταν σαν ένα καμπανάκι. Το σχέδιο εκκένωσης οργανώθηκε καλύτερα από τότε:.
«Για τη μείωση των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές, χρειάζεσαι δύο πράγματα: κινητοποίηση της κοινότητας και εκπαίδευση. Χρειάζεσαι βέβαια και δομές σε εθνικό επίπεδο. Εργαζόμαστε λοιπόν για την κοινότητα, αλλά και για την κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι σωστές συνδέσεις και επαφές ανάμεσα στις διαφορετικές διοικητικές μονάδες: το χωριό, την περιοχή, την επαρχία και τέλος την κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο. Οι Φιλιππίνες είναι πρότυπο λειτουργίας, με αυτή τη δομή σχέσεων».
Η μείωση του κινδύνου συνδέεται με τη διαδικασία ανακατασκευής των σπιτιών. Ο τυφώνας Χαϊγιάν προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε 1 εκατομμύριο σπίτια. Το ξανακτίσιμό τους απαίτησε βοήθεια από όλο τον κόσμο. Η Ε.Ε. χρηματοδότησε την κατασκευή 20.000 νέων καταφυγίων. Στο μικρό χωριό Μπαγιαμπάς, η εμπειρία του Χαϊγιάν οδήγησε στην υιοθέτηση νέων τεχνικών κατασκευής.
Η απεσταλμένη του Euronews, Μόνικα Πίνα μεταδίδει:
«Αυτό το χωριό καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τον Χαϊγιάν και ξαναχτίστηκε την επόμενη χρονιά. Τα κτίρια μπορεί να φαίνονται σαν απλά επαρχιακά σπίτια, αλλά στην πραγματικότητα ακολουθούν απλούς και αποτελεσματικούς κανόνες που τα κάνουν να αντέχουν στους τυφώνες».
Ένα νέο κτίριο είναι υπό κατασκευή. Ο ξυλουργός Μπερνάρντο Οπέριο ανήκει σε μια ομάδα 35 ατόμων που συμμετείχαν στο πρότζεκτ εκπαίδευσης «Κτίζοντας καλύτερα», που οργανώνεται από την ΜΚΟ Accord και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Από το 2014 μοιράζεται αυτά που έχει μάθει με συναδέλφους του και κατοίκους.
«Παλιά, όταν βάζαμε τα θεμέλια και τις κολώνες, δεν χρησιμοποιούσαμε ειδικά στατικά στηρίγματα που καταλήγουν σε άγκυρες. Γι’ αυτό το λόγο τα σπίτια καταστρέφονταν κατά τη διάρκεια των τυφώνων. Η χρήση αυτών στις βάσεις βοηθά να μην κουνιέται το σπίτι, ακόμη κι όταν οι άνεμοι φυσούν από διαφορετικές κατευθύνσεις» Μπερνάρντο Οπέριο.
Η βάση του πασσάλου είναι τώρα φτιαγμένη από σκληρότερο ξύλο το οποίο αποτελείται επίσης από μαλακότερο ξύλο καρύδας.
Σπίτια στο Χαγκουπίτ που έχουν αυτές τις βάσεις άντεξαν το 2014, σ’ έναν τυφώνα αντίστοιχης έντασης με τον Χαϊγιάν. Η Ιντάι Μακαλαλάγκ ήταν εκεί, μέσα στο σπίτι της:
«Υπάρχει μεγάλη διαφορά, του πριν και του μετά. Πριν, το σπίτι ήταν φτιαγμένο από μπαμπού και φύλλα. Δεν είχε ειδικούς αρμούς και μεταλλικούς ιμάντες να κρατούν τις κολώνες και την στέγη μαζί, να βοηθούν το σπίτι να έχει αντοχή».
Παρά τη μεγάλη πρόοδο, το που και πώς χτίζεις συνεχίζει να είναι ένα σημαντικό ζήτημα στις Φιλιππίνες, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν αλλάξει μυαλά, μετά τον τυφώνα Χαϊγιάν.
The Philippines became a model in risk reduction after the cyclone Haiyan killed over 6,200 people in 2013.Soon on #aidzone. pic.twitter.com/JpUznC0TNh— Monica Pinna (@_MonicaPinna) 11 aprile 2017
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου