Η άγνωστη ρωσική πρόταση για την απόκτηση από την Ελλάδα του υπερ-υπερηχητικού βλήματος BrahMos II

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε αριθμό σκαφών επιφανείας του ρωσικού Ναυτικού τέθηκε η ρωσική έκδοση του ρωσοϊνδικού βλήματος BrahMos II. Σε ρωσική υπηρεσία το βλήμα λάγεται "Zirkon" και το ενδιαφέρον είναι ότι έχει προταθεί για απόκτησή του από την Ελλάδα κατά την περσινή επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Β.Πούτιν στην χώρα μας.ΒΙΝΤΕΟ.

Το πρώτο πλοίο το οποίο εξοπλίστηκε είναι το βαρύ καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων Admiral Nakhimov κλάσης Kirov  κατά την διάρκεια του εκσυγχρονισμού


Οπως είχε αποκαλύψει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος που ακολούθησε την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, η ρωσική πλευρά αναλύοντας την έκταση του αμυντικού προβλήματος είχαν παρουσιάσει τρία χαμηλού οικονομικού κόστους κτήσης και λειτουργίας οπλικά συστήματα σε σχέση με τα δυτικά: Την απόκτηση υπερ-υπερηχητικών πυραύλων BrahMos II ("Zircon"), μαχητικών Su-35ΒΜ και αντιαεροπορικών βλημάτων S-400.

H ελληνική πλευρά δεν απάντησε, κρατώντας σε απόσταση την Μόσχα, καθώς ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας είχε πραγματοποιήσει λήρη στροφή προς τις ΗΠΑ και εν συνεχεία ήρθε η κίνηση της Μόσχας με την αντίστοιχη προσέγγιση με την Τουρκία και την προμήθεια των α/α συστημάτων S-400 από την Αγκυρα!
Τα υπερ-υπερηχητικά βλήματα «Zirkon» είναι μη ανασχέσιμα από το σύνολο των δυτικών αντιπυραυλικών συστημάτων, λόγω της ταχύτητας των 5+ Mach που αναπτύσσουν και θα παραμείνουν μη ανασχέσιμοι μέχρις ότου εισέλθουν περί το 2035 τα πρώτα αντιπυραυλικά συστήματα λέηζερ σε υπηρεσία.
Το δραστικό βεληνεκές των πυραύλων είναι 400 χιλιόμετρα και στην ινδική έκδοση θα αναπτυχθούν συστοιχίες και σε βάσεις εδάφους, αλλά και θα χρησιμοποιηθούν από πλατφόρμες όπως τα Su-30MKI για αεροπορική κρούση. .

 Την ινδική έκδοση χερσαίων εκτοξευτών προτείνει η Μόσχα για την Ελλάδα, καθώς είναι οι συστοιχίες είναι εντελώς αυτόνομες και δεν υπάρχουν θέμτα πιστοποίησης σε αεροσκάφη, εγκατάσταση και προσαρμογής σε πολεμικά πλοία κλπ. .

Oι Ρώσοι προωθούν για την Ελλάδα μια ελαφρά υποβαθμισμένη έκδοση εξαγωγής με ταχύτητα 4+ Mach, η οποία φυσικά και πάλι είναι αδύνατον να αναχαιτιστεί ακόμα και από τα πυραυλικά συστήματα S-400 που σκοπεύει να προμηθευτεί η Τουρκία.

. Προτείνουν μάλιστα ως εγκατάσταση θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του δυτικού Αιγαίου, αφού τρεις συστοιχίες των 16 εκτοξευτών έκαστη αρκούν για να συντριβεί το σύνολο του τουρκικού Στόλου, αλλά και κύριοι στατηγικοί στόχοι σε βάθος 100 χλμ. από τα παράλια. ..

To καταδρομικό Admiral Nakhimov που έγινε το πρώτο πλοίο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που απέκτησε υπερ-υπερηχητικά βλήματα κρούσης, είναι το  δεύτερο πυρηνοκίνητο καταδρομικό κλάσης Kirov που θα ενισχύσει την δύναμη του ρωσικού Ναυτικού, μετά από ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που ξεκίνησε το 2014..
 
Το συγκεκριμένο πλοίο θα επανενταχτεί στο ρωσικό Ναυτικό τον Ιανουάριο του 2018. Το καταδρομικό Admiral Nakhimov εντάχτηκε σε υπηρεσία το 1988 και τέθηκε σε καθεστώς μακράς ακινησίας το 1999 στα ναυπηγεία Sevmash στην πόλη Severodvinsk.
 
Πρόκειται για ένα σκάφος με συνολικό εκτόπισμα 28.000 τόνων μήκος 252 μέτρα πλάτος 28,5 μέτρα και βύθισμα 9,1 μέτρα.
 
Το πλοίο διαθέτει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες ΚΝ-3 και δύο ατμοστρόβιλους GT3A-688 που του επιτρέπουν να ταξιδεύει με μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβους ενώ η οικονομική ταχύτητα πλεύσης των 20 κόμβων προσδίδει στο πλοίο απεριόριστη εμβέλεια.
 
Ο οπλισμός του πλοίου ήταν από πριν ςντυπωσιακός και περιλάμβανε:
 
• 20 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck)
• 96 αντιαεροπορικούς πυραύλους 5V55RM του συστήματος S-300F Fort SA-N-6 Grumble
• 128 αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας 9M330 του συστήματος 3K95 «Kinzhal» (SA-N-9 Gauntlet)
• 40 αντιαεροπορικούς πυραύλους 9M33M του συστήματος OSA-MA (SA-N-4 Gecko)
Guns:
• Ένα πυροβόλο διπλής κάνης AK-130 των 130 χλστ/L70
• Έξι αντιπυραυλικά συστήματα CADS-N-1 Kashtan
• Ένα δεκαπλό εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών ρουκετών RBU-1000 των 305 χλστ
• Δύο εξαπλούς εκτοξευτές ανθυποβρυχιακών ρουκετών RBU-12000 (Udav-1) των 254 χλστ
• 10 τορπιλοσωλήνες των 533 χλστ εξοπλισμένους με τορπίλες Type 53 ή ανθυποβρυχιακούς πυραύλους RPK-2 Viyuga (SS-N-15), καθώς και τρία ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...