Όλοι μαζί και ο Τραμπ χώρια

«Μελανό σημείο» της διάσκεψης της ομάδας των χωρών της G7, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο και πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, χαρακτηρίζεται το ότι οι ΗΠΑ τελικά κράτησαν τη δική τους στάση και δεν ακολούθησαν τις λοιπές χώρες, ως προς την έκφραση υποστήριξης των προβλεπομένων στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται πως οι υπόλοιπες έξι χώρες-μέλη της ομάδας, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν «την ουσιαστική δέσμευσή τους στην εφαρμογή της αναφερόμενης συμφωνίας».

«Έξι στις επτά χώρες επιβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο Παρίσι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ακόμη σε φάση αναθεώρησης της πολιτικής τους. Μια φάση η οποία ελπίζω να ολοκληρωθεί γρήγορα και θετικά», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη στάση των ΗΠΑ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως η διάσκεψη είχε «μία απογοητευτική» συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τόνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την Συμφωνία του Παρισιού, ενώ μέσω ανάρτησης του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα λάβει την απόφασή του για το ζήτημα «την επόμενη εβδομάδα».



Η ομάδα G7 αποτελείται από τις επτά πλουσιότερες χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία).

Δέσμευση Μακρόν πως θα συνεχιστούν οι πιέσεις για τη Συμφωνία του Παρισιού


Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αποκάλυψε πως σε συνομιλία του με τον πρόεδρο της Αμερικής τόνισε πως επιβάλλεται τόσο για την φήμη όσο και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υποστηρίξει την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.


Παράλληλα εστίασε στις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των λοιπών κρατών-μελών της διάσκεψης G7, αναφορικά με την τήρηση της συμφωνίας και εξήγησε:

«Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, η Γαλλία θα εξακολουθήσει ν' ασκεί πιέσεις, αλλά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ζητήματα που άπτονται της αλλαγής του κλίματος».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν θέλησε, όμως, να διακινδυνεύσει μία πρόβλεψη για την απόφαση του προέδρου Τραμπ αναφορικά με την στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στην εφαρμογή ή μη της Συμφωνίας του Παρισιού και χαρακτήρισε τον Τραμπ «ρεαλιστή» ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εντός του πλαισίου εφαρμογής της αναφερόμενης συμφωνίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα λάβει την απόφασή του για το ζήτημα «την επόμενη εβδομάδα»

Τζεντιλόνι: Κύριο πρόβλημα, οι πολιτικές για το περιβάλλον


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά τη λήξη της συνόδου ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε:

«Είχαμε πραγματική συζήτηση. Κύριο πρόβλημα που προέκυψε, είναι πολιτικές για το περιβάλλον».

«Η χθεσινή διακήρυξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Οι ηγέτες υπογράμμισαν την σχέση του εξτρεμισμού και την πρόληψη που μπορεί να γίνει από τους παρόχους υπηρεσιών του διαδικτύου» πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «υπήρξε συμφωνία σε ό,τι αφορά ειδικές κρίσεις όπως της Λιβύης, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας».



Κάνοντας ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό τόνισε πως «ελήφθησαν δεσμεύσεις άμεσου και πιο βραχυπρόθεσμού χαρακτήρα» και εξήγησε «πρέπει να συνδυαστεί η ανθρωπιστική υποδοχή, οι πολιτικές ασφάλειας και η επίγνωση ότι πρέπει να αναπτυχθεί ουσιαστική συνεργασία με την Αφρική, σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές».

Πρόοδος για το διεθνές εμπόριο


«Απομακρύναμε την ιδέα ότι όποιος θέλει να βοηθήσει τις κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση, πρέπει να υποστηρίζει με ολοκληρωτικό τρόπο τον προστατευτισμό», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, προσθέτοντας ότι «η όλη συζήτηση θα συνεχισθεί, αλλά σήμερα επιτεύχθηκε μια ισορροπία» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Μαΐου 2017, 18:56

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...