To Forbes βρήκε σε μια ελληνική αλυσίδα το ... αντίπαλο δέος των Starbucks!

Υπάρχει ένα σημείο του πλανήτη όπου ο κολοσσός του καφέ, Starbucks, αντιμετωπίζει ένα μικρό πρόβλημα!
Όπως αναφέρει το έγκυρο περιοδικό «Forbes», τα Starbucks δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα ανταγωνισμού, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει τον αριθμό των 24.000 καταστημάτων παγκοσμίω. Ωστόσο στο Ντουμπάι, συναντά έντονο ανταγωνισμό από την ελληνική εταιρεία πώλησης καφέ Mikel.

Μέχρι το 2008, όταν και η ελληνική εταιρεία Mikel έκανε την εμφάνισή της με σύγχρονα καταστήματα πώλησης καφέ, έχοντας καλά εκπαιδευμένο προσωπικό και όμορφα σχεδιασμένους χώρους. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα Mikel επεκτάθηκαν με ταχείς ρυθμούς στην Ελλάδα και αριθμούν, πλέον, 154 καταστήματα μέσα σε 8 χρόνια λειτουργίας.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο ανταγωνισμός Μikel και Starbucks απασχολεί τα ΜΜΕ. Οπως είχε αναδημοσιεύσει ο «Ε.Κ.» από την εφημερίδα «Wall Street Journal», τον Ιούνιο του 2014, τα Starbucks θα αυξηθούν κατά 5 με 20 σεντς, αλλά «υπάρχει μια χώρα, στην οποία τα Starbucks θα προβούν σε μειώσεις. Ποια είναι αυτή; Η Ελλάδα» έγραφε τότε. Κι αυτό επειδή είχε τον ανταγωνισμό των Mikel.
Πέρυσι, τα Mikel ξεκίνησαν την επέκτασή τους και εκτός Ελλάδος με αρχή το Ντουμπάι. Εκεί, έχουν ανοίξει ήδη 7 καταστήματα, ενώ έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν ακόμα 13.
Οπως γράφει το «Forbes», υπάρχουν σχέδια επέκτασης της ελληνικής επιχείρησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στις χώρες του Κόλπου, οι οποίες θα προσθέσουν το μενού των Mikel στις γεύσεις των πελατών τους.
Τα Mikel ιδρύθηκαν το 2008 στην πόλη της Λάρισας από τον Μιχάλη Κυριακάκη. Μάλιστα, πολλοί, ειδικά στην αρχή, βλέποντας τη ραγδαία επέκταση της επιχείρησης καφέ Mikel, αναρωτιόντουσαν: «Mα, καλά, ποιος είναι αυτός ο Mikel».
Ο Μιχάλης Κυριακάκης, εμπνευστής των Mikel, όπως είναι το όνομα της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων καφέ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Ιδρυτής και εμπνευστής της επιχείρησης, άφησε ισχυρή παρακαταθήκη στους συνεχιστές του. Ωστόσο, για την εταιρεία δεν ήταν όλα ρόδινα. Διάφορες καταγγελίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες στα καταστήματα.

Oπως είχε πρώτος γράψει ο «Ριζοσπάστης» το 2014, η εργοδοσία βάζει τους υπαλλήλους να υπογράφουν συμφωνητικό, που μεταξύ άλλων, απαγορεύει να εργάζονται παράλληλα σε άλλη συναφή επιχείρηση, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ίδια απαγόρευση να ισχύει και για τον πρώτο χρόνο μετά τη λύση της σύμβασης εργασίας και με την απειλή προστίμου 10.000 ευρώ για κάθε «παράβαση» από αυτές που περιγράφει το συμφωνητικό.
Η απάντηση των Mikel ήταν η εξής: «Η συγκεκριμένη ρήτρα ισχύει και υπογράφεται κατά τη σύναψη της σχετικής σύμβασης. Οι όροι αφορούν στη χρήση της τεχνογνωσίας με χρονικό περιορισμό ενός έτους. Ακόμα και σε περιπτώσεις εργαζομένων, οι οποίοι πήγαν να εργαστούν σε ανταγωνιστική επιχείρηση δεν κινηθήκαμε νομικά. Η εταιρεία λειτουργεί με το σύστημα του franchise και οι συνεργάτες της επενδύουν σε μία συγκεκριμένη τεχνογνωσία, η οποία δεν μπορεί να αποτελεί έρμαιο στα χέρια οποιουδήποτε».

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...