Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν της G20

Οι ηγέτες της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20), που συνεδριάζουν στο Αμβούργο, συμφώνησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Το ανακοινωθέν της G-20 επιβεβαιώνει:

- Τη μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.

- Τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.
- Τη δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης κι επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
- Τη δέσμευση όλων των χωρών-μελών της ομάδας G20 πλην των ΗΠΑ, ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα μέλη -πλην των ΗΠΑ- συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της.
- Τη συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

G20: Απετράπη το πολιτικό ναυάγιο - Κόλαση στους δρόμους


Οι συμβιβαστικές φόρμουλες που βρέθηκαν στα δυο ακανθώδη θέματα της Συνόδου Κορυφής της G20 φαίνεται να απομακρύνουν τον κίνδυνο ενός πολιτικού ναυαγίου. Πεδίο μάχης οι δρόμοι του Αμβούργου.

Συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή σε ένα από τα δυο πλέον ακανθώδη ζητήματα του G20, το ελεύθερο εμπόριο επετεύχθη τελικά στη Σύνοδο του G20. Οι ηγέτες των ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου τάσσονται μεν υπέρ του ελευθέρου εμπορίου και κατά του προστατευτισμού, αναγνωρίζουν όμως την ίδια ώρα και «τον ρόλο θεμιτών αμυντικών εργαλείων» στο εμπόριο, στο πλαίσιο όμως των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Στο πεδίο αυτό ουσιαστικά οι ηγέτες του G20 συμφωνούν σε αυτά που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν αυτονόητα και τα οποία όμως ήρθε να ανατρέψει η οικονομική φιλοσοφία του αμερικανού προέδρου Τραμπ και το δόγμα του προστατευτισμού και απομονωτισμού που πρεσβεύει.
Αγεφύρωτο χάσμα για την κλιματική αλλαγή
Οι ηγέτες των G20 δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές του στο θέμα της κλιματικής αλλαγής - βασική παράμετρος είναι τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Στο έτερο μεγάλο αγκάθι της συνόδου, την κλιματική αλλαγή, δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία καθώς οι διαπραγματευτές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού τα υπόλοιπα μέλη του G20 επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν «τάχιστα» τα συμφωνηθέντα. Μετά από μακρά διελκυστίνδα η προδιαγεγραμμένη διάσταση απόψεων φαίνεται να αποτυπώνεται και στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, γεγονός ιδιαίτερα ασυνήθιστο αν όχι πρωτόγνωρο στα χρονικά του G20. Την ίδια ώρα απορρίπτεται η πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, όπως αξιώνει η αμερικανική πλευρά, με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να την χαρακτηρίζουν «μη αναστρέψιμη». Παρά ταύτα ελήφθη υπόψη μια αρκετά διαφιλονικούμενη αμερικανική πρόταση που διασφαλίζει ουσιαστικά στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να παρέχουν βοήθεια σε άλλες χώρες «για την φιλική προς το περιβάλλον χρήση ορυκτών». Το γεγονός ότι η πρόταση συμπεριελήφθη στο τελικό ανακοινωθέν προκαλεί ήδη οργισμένες αντιδράσεις εκ μέρους περιβαλλοντικών οργανώσεων, αφού επί της ουσίας αντίκειται στο πνεύμα της Συμφωνίας του Παρισιού.
Στο πεδίο του προσφυγικού δεν πέρασε ευρωπαϊκή πρόταση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των διακινητών ανθρώπων. Η πρόταση προσέκρουσε στις αντιστάσεις Ρωσίας και Κίνας για αδιευκρίνιστους λόγους. Οι δυο χώρες δέχθηκαν απλώς να συμπεριληφθεί μια επισήμανση για την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας κατά των διακινητών.

Τριμερής Μέρκελ-Μακρόν-Πούτιν για Ουκρανία
Μακρόν, Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν στην έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την υλοποίηση της εκεχειρίας στην Ουκρανία
Κατά τα λοιπά ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει άμεσα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεγάλης Βρετανίας. Μετά τη συνάντησή του με την βρετανίδα πρωθυπουργό Μέι υπογράμμισε ότι οι δυο πλευρές εργάζονται πάνω σε μια πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία που θα ωφελήσει και τις δυο πλευρές. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή μπορεί να τεθεί σε ισχύ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δηλαδή μετά τον Μάρτιο του 2019.
Νωρίτερα σήμερα υπήρξε και μια τριμερής της Άγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον ρώσο ομόλογό του Πούτιν, με τους τρεις ηγέτες να συμφωνούν στην έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την υλοποίηση της εκεχειρίας στην Ουκρανία, στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ. Ζητήθηκε επίσης από το ρώσο πρόεδρο να αξιοποιήσει την επιρροή που έχει στους αυτονομιστές προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχουν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ.
Οι ηγέτες του G20 συμφώνησαν και σε ένα σχέδιο δράσης για την τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Τονίζεται μεν ότι η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, εντούτοις οι ρυθμοί δεν είναι ακόμη ικανοποιητικοί και τα ρίσκα παραμένουν.
Το απόλυτο χάος στους δρόμους
Μια δύσκολη μέρα και σήμερα στο Αμβούργο, όπου ξεκίνησε νωρίτερα ογκώδης διαδήλωση κατά του G20, στην οποία αναμένονται έως και 100.000 άνθρωποι. Εκτιμάται ότι και αυτή τη φορά ταραχοποιοί θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.
Η χθεσινή νύχτα ήταν η πλέον τεταμένη, με συνοικίες του Αμβούργου να θυμίζουν πραγματικά πεδία μαχών. Εικόνες χάους και εμφυλίου πολέμου κάνουν το γύρο του κόσμου, με άγριες συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και 1.500 περίπου κουκουλοφόρων, αντιεξουσιαστών κυρίως, με κατεστραμμένα και λεηλατημένα αυτοκίνητα και καταστήματα. Η ένταση των επεισοδίων ήταν τόσο μεγάλη που κρίθηκε αναγκαία η επέμβαση των ειδικών δυνάμεων για να συνδράμουν τους αστυνομικούς. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και στις δυο πλευρές, όπως εκατοντάδες στο μεταξύ είναι και οι συλλήψεις και προσαγωγές. Η πόλη είναι πραγματικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τη σημερινή μέρα και νύχτα να προμηνύονται δύσκολες.
Πηγή: Deutsche Welle

Οι διαφορές με τις ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή καταγράφηκαν στο ανακοινωθέν, δήλωσε η Μέρκελ


Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, δεν συμμερίζεται την άποψη της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ μπορεί να επανέλθουν στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Η Μέρκελ εξέφρασε τη χαρά της για την συμφωνία όλων των χωρών της G20, πλην των ΗΠΑ, για τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η ίδια, τόνισε ότι είναι σαφές πως οι διαφορές με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό δεν συγκαλύφθηκαν, αλλά καταγράφηκαν στο ανακοινωθέν της G20.
 



Η Μέρκελ για τα επεισόδια στη G20: Θέτουν σε κίνδυνο ζωές, είναι απαράδεκτα 

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας ασκεί φέτος την προεδρία στη G20, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, στο Αμβούργο της Γερμανίας.
«Οι βίαιες διαδηλώσεις θέτουν σε κίνδυνο ζωές (...) και για αυτόν τον λόγο είναι απαράδεκτες» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...