Τα ωραιότερα ιστιοφόρα στον κόσμο σε μια παρέλαση στη Χάβρη

Μερικά από τα ωραιότερα ιστιοφόρα στον κόσμο όπως το Belem, το Mir, το Sagres II, το Shabad Oman, και άλλα μεγάλα, εμβληματικά, μετείχαν στην παρέλαση ενώπιον δεκάδων χιλιάδων θεατών χθες, στα ανοικτά της Χάβρης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 500ή επέτειο της ίδρυσης της νορμανδικής πόλης από τον Φραγκίσκο Α' το 1517 και δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της Γαλλίας, μετά τη Μασσαλία.

glrkgnvo2
Η διοργάνωση με την επωνυμία «Τα μεγάλα Ιστία της Χάβρης» ήταν η μοναδική συγκέντρωση μεγάλων ιστιοφόρων του 2017 που οργανώθηκε στη Γαλλία και επίσης ο τελευταίος σταθμός της «Ρεγκάτας Μεγάλων Ιστιοφόρων» (RDV2017 Tall Ships Regatta), του ιστιοπλοϊκού αγώνα εκπαιδευτικών ιστιοφόρων που έχει στόχο την εκπαίδευση των νέων στη ναυτιλία.
glrkgnvo3
Συνολικά 400.000 λάτρεις του είδους επισκέφθηκαν δωρεάν τα πλοία από την περασμένη Πέμπτη και παρακολούθησαν την παρέλαση. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί περιμέναμε 300.000», ανακοίνωσε η δημαρχία.
Νωρίς χθες το πρωί, 31 ιστιοφόρα απέπλευσαν από τις βάσεις τους στην περιοχή της Χάβρης και στη συνέχεια πέρασαν μπροστά από την αποβάθρα του Σαουθάμπτον, εκεί όπου άρχισε η κατασκευή του λιμανιού της Χάβρης. Τα ιστιοφόρα αναπτύχθηκαν έως το ακρωτήρι βόρεια της πόλης της Χάβρης, πριν επανέλθουν κατά μήκος της ακτής και στη συνέχεια κατευθυνθούν προς τις χώρες τους.
glrkgnvo4
Εκατοντάδες θεατές, με τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τους τηλέφωνα, τα φωτογράφιζαν ένα ένα. «Ιστιοφόρα όπως αυτά, δεν πρέπει να τα χάνεις», έλεγαν.
Φημισμένο για τον εξοπλισμό του, το Belem που χρονολογείται από το 1896, το πιο γνωστό από τα μεγάλα ιστιοφόρα της Γαλλίας, άνοιξε τον δρόμο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
glrkgnvo5
Στη συνέχεια ακολούθησαν άλλα. Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά είναι το Kruzenshtern (1926), το μεγαλύτερο ακόμη εν ενεργεία (114,4 μέτρα μήκος), το Mir, πολύ γρήγορο, επίσης υπό ρωσική σημαία, το Sagres II (1937), περηφάνια του πορτογαλικού ναυτικού, το Cisne Branco (1999) και το Shabab Oman II (2014), υπέροχοι πρεσβευτές αντίστοιχα της Βραζιλίας και του Σουλτανάτου του Ομάν.
glrkgnvo6
Το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο ήταν το γερμανικό πλοίο Alexander Von Humboldt II (2011) με τα πράσινα πανιά του. Το πιο γραφικό ήταν το Shtandart (1999), αντίγραφο της ομώνυμης ρωσικής φρεγάτας που είχε παραγγείλει ο τσάρος Μεγάλος Πέτρος το 1703, με ένα λιοντάρι στην πλώρη του.
Η παρέλαση των ιστιοφόρων με τα τεράστια κατάρτια, πολλά χρονολογούνται από το εμπορικό ναυτικό των αρχών του 20ού αιώνα, θύμιζε την παλιά Χάβρη, της εποχής πριν από τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
glrkgnvo7
Οι εορτασμοί της 500ής επετείου της Χάβρης θα συνεχιστούν στα μέσα Σεπτεμβρίου με την άφιξη του βρετανικού επιβατικού πλοίου Queen Mary II που θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, αναβιώνοντας την εποχή των υπερατλαντικών ταξιδιών.
Την ίδια ώρα, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Χάβρης (Muma) θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά τον πίνακα «Εντύπωση, ανατέλλων ήλιος» που ζωγράφισε ο Κλοντ Μονέ από ένα ξενοδοχείο της πόλης-λιμάνι και σύμβολο του ιμπρεσιονισμού.
glrkgnvo8 glrkgnvo1
Οι φωτογραφίες είναι από το Facebook της διοργάνωσης - Photo credits: Jacques Basile, Laurent Bréard, Erik Levilly και Philippe Bréard



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...