Το offshore fund και ο Φωκίων Καραβίας

Τον Νοέμβριο του 2012 μία νέα offshore εμφανίστηκε στα αρχεία της δικηγορικής εταιρείας Appleby, από την οποία προήλθε ένα μεγάλο μέρος της διαρροής των Paradise Papers. Το όνομα αυτής της offshore, που λειτουργούσε ως fund επενδυτών ήταν Aloga Ltd - μία επωνυμία εμπνευσμένη από την ελληνική λέξη «άλογα». Σκοπός της, όπως καταγραφόταν στα αρχεία της δικηγορικής εταιρείας, ήταν «να χρησιμοποιεί το εταιρικό κεφάλαιο για την αγορά και την εκπαίδευση αλόγων, για την ανάπτυξη λογισμικού σχετικά με την τοποθέτηση στοιχημάτων σε άλογα, για την πώληση προγνωστικών
στοιχήματος, και για την αδειοδότηση της χρήσης του λογισμικού αλγορίθμου σε συνδρομητική βάση». Η έδρα της Aloga Ltd. ήταν στις Βερμούδες.
Αποκαλύψεις από τα Paradise Papers
Έρευνα των Χάρη Καρανίκα και Θανάση Τρομπούκη
Εικονογράφηση: Παναγιώτης Πανταζής 
Όπως φαίνεται από τα αρχεία της Appleby, η Aloga λειτουργούσε έως και το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαρροής το fund είχε 21 μετόχους – φυσικά πρόσωπα, ενώ εντοπίζονται και τέσσερις εταιρείες με έδρα σε Σιγκαπούρη, Βερμούδες και Παρθένους Νήσους. Ένας από τους μετόχους ήταν και ο Φωκίων Καραβίας, σημερινός CEO της Eurobank, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν γενικός διευθυντής Capital Markets και Wealth Management της τράπεζας. Οι υπόλοιποι επενδυτές/μέτοχοι του fund εμφανίζονται να είναι από τις ΗΠΑ.
Οι απαντήσεις του Φωκίωνα Καραβία
Σε ερώτημα που τέθηκε στον Φωκίωνα Καραβία για τη συμμετοχή του στην Aloga ο ίδιος απάντησε: «Την χρονική περίοδο από τον Απρίλιο έως και τον Νοέμβριο 2013 (8 μήνες), συμμετείχα στη επενδυτική εταιρεία Aloga Ltd. κατέχοντας μετοχές τύπου Β (μετοχές άνευ δικαιώματος συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και άνευ δικαιώματος ψήφου). Οι μετοχές μου ανέρχονταν στο 1.5% περίπου, των συνολικών μετοχών της εταιρείας». Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας στις απαντήσεις που έδωσε, η συμμετοχή του στην Aloga προέκυψε λόγω της φιλικής σχέσης που είχα με ένα εκ των ιδρυτών της. «Τον κ. MC, διαχειριστή επενδυτικών κεφαλαίων, αμερικανό, και πρώην συνάδελφο μου στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο 2012, δηλαδή 16 μήνες πριν τη συμμετοχή μου στην εταιρεία, έμβασα στον κ. MC, ποσό περίπου €77.000, ως δάνειο μεταξύ φίλων, κατόπιν παράκλησης του για την ενίσχυση της τότε νέας του επιχειρηματικής προσπάθειας την οποία ασκούσε ατομικά».
Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, ο MC αποφάσισε να μετεξελίξει την ατομική του δραστηριότητα σε εταιρική μορφή και ίδρυσε την Aloga «με σκοπό επενδυτικές και στοιχηματικές τοποθετήσεις κεφαλαίων με χρήση αλγορίθμων. Σε αυτή συμμετείχαν και άλλα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα προς τον κ. MC. Στο πλαίσιο αυτό, μου ζήτησε το δάνειο να εξοφληθεί με μετοχές της εταιρείας αντί μετρητών, πρόταση την οποία αποδέχτηκα τον Απρίλιο του 2013 στην προσπάθεια μου να τον διευκολύνω περαιτέρω. Στην εταιρεία δεν έμβασα ποτέ κανένα ποσό ούτε είχα οποιαδήποτε άλλη ανάμειξη».
Όσον αφορά το γιατί επιλέχθηκαν οι Βερμούδες για έδρα της Aloga, ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι η σύσταση της εταιρείας δεν ήταν δική του ου απόφαση αλλά των ιδρυτών της. «Ουδεμία συμμετοχή είχα στη διοίκηση και στα όργανα (διοικητικό συμβούλιο ή γενική συνέλευση) της εταιρείας».
Στα στοιχεία των αρχείων της Appleby, ο Φωκίων Καραβίας συνδεόταν με δύο ελληνικές διευθύνσεις. Η μία ήταν αυτή της κατοικίας του. Η άλλη ήταν σε γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας. H Eurobank, ως οντότητα, δεν εμφανίζεται να συμμετέχει στην Aloga σύμφωνα με τα στοιχεία της διαρροής.
ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
Σε ερώτημα που του τέθηκε εάν είχε δηλώσει εκτός από την κατοικία του και τα γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας ως διεύθυνση επικοινωνίας, αλλά και εάν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ της τράπεζας και της Aloga, ο κ. Καραβίας ανέφερε: «Δεν είναι ακριβές ότι είχα δηλώσει ως διεύθυνση επικοινωνίας τα γραφεία της Eurobank. Ως διεύθυνση επικοινωνίας είχα δηλώσει μόνο την κατοικία μου. Ωστόσο, στα στοιχεία που μου ζητήθηκαν να δηλώσω (personal declaration) κατά την απόκτηση των μετοχών περιλαμβάνονταν η επωνυμία και η διεύθυνση του εργοδότη μου. Καμία σχέση δεν υφίσταται μεταξύ της Eurobank και της Aloga Ltd.»
Ο κ. Καραβίας ανέφερε επίσης ότι τον Νοέμβριο του 2013, οκτώ μήνες αφού απέκτησε μετοχές της Aloga, τις πούλησε με ζημία. «Έκτοτε, ουδεμία σχέση διατήρησα με την εταιρεία. Όλες οι σχετικές συναλλαγές είναι πλήρως εναρμονισμένες με την φορολογική νομοθεσία και τεκμηριώνονται από παραστατικά, τα οποία, όπως είναι αυτονόητο, τελούν στη διάθεση των φορολογικών αρχών», κατέληξε.
Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ
Λίγο μετά, στα τέλη του 2013, στην Αυστραλία ξεκίνησε μία δικαστική υπόθεση που θα απασχολούσε την επικαιρότητα για τα επόμενα χρόνια. Η στοιχηματική λέσχη The Edge σταματάει τη λειτουργία της όταν η Aloga Ltd. κινείται νομικά εναντίον της λέσχης διεκδικώντας αποζημίωση ύψους περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα προβλήματα της The Edge συσσωρεύονταν, σύμφωνα με ΜΜΕ της Αυστραλίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 με αρκετούς από αυτούς που είχαν επενδύσει ποσά στη λέσχη και συμμετείχαν σε στοιχήματα να μην μπορούν να αποσύρουν χρήματα. Οι υποσχέσεις της λέσχης ξεπερνούσαν κάθε φαντασία: τα κέρδη από την τοποθέτηση στοιχημάτων μπορούσαν να φτάσουν έως και το 70% το χρόνο. Ιδιοκτήτης της λέσχης που έταζε αυτές τις αμύθητες αποδόσεις ήταν ένας Έλληνας ομογενής: ο Μπιλ Βλάχος.
Όταν ο κύριος Βλάχος εμφανίστηκε στο δικαστήριο το Δεκέμβριο του 2013 για την υπόθεση αποζημίωσης της Aloga Ltd. δήλωσε ότι «ήταν πολύ αναστατωμένος» επειδή 200 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας είχαν εξαφανιστεί ενώ υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια ήταν τοποθετημένα σε έναν λογαριασμό της τράπεζας Westpac, δικαιούχος του οποίου ήταν κάποιος Ντάνιελ Μάξουελ. Ο Έλληνας ομογενής φέρεται να υποστήριξε ότι ο Ντάνιελ Μάξουελ ήταν φίλος και συνεργάτης του και κατοικούσε στο Ντουμπάι. Ωστόσο, ο κύριος Μάξουελ δεν βρέθηκε ποτέ. Λίγες ημέρες πριν την δήλωση του Μπίλ Βλάχου στο δικαστήριο ότι τα 200 εκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν, το αυτοκίνητο του Έλληνα ομογενή τυλίχτηκε στις φλόγες, ενώ - σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος - μέσα βρισκόταν ο φορητός υπολογιστής που φιλοξενούσε τα έγγραφα για τις δραστηριότητες της λέσχης. Επίσης, ο κύριος Βλάχος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού.
Απέσυραν την αγωγή
Δύο μήνες μετά την πτώχευση της λέσχης και την πρώτη εμφάνιση του Μπιλ Βλάχου στα δικαστήρια της Αυστραλίας οι δικηγόροι της Aloga Ltd, με ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλαν στους αρμόδιους δικαστές εμφανίστηκαν να αποσύρουν την αγωγή κατά της λέσχης και του Έλληνα ομογενή με την οποία ζητούσαν αποζημίωση για τις απώλειές τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αυστραλιανό Τύπο ο διαχειριστής των κεφαλαίων του fund με έδρα τις Βερμούδες φέρεται να είπε ότι ήταν εξοικειωμένος με την ποσοτική ανάλυση στο ιπποδρομιακό στοίχημα αλλά είχε βρει ασυνήθιστο το γεγονός ότι οι επενδυτές έπρεπε να πληρώνουν τον κύριο Βλάχο απευθείας, «χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι μηχανισμοί αρμόζουσας διαχείρισης». Εκτιμήσεις στον αυστραλιανό τύπο όταν έπαυσαν οι αξιώσεις της Aloga Ltd από την στοιχηματική λέσχη ανέφεραν ότι «όσο και να στύψεις μία πέτρα δεν θα βγει αίμα», εννοώντας ότι οι δικηγόροι θεωρούσαν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να βρεθούν τα χρήματα για να αποζημιωθεί το fund.
Την ίδια περίοδο, τον Φεβρουάριο του 2014, σε δημοσίευμα του CalvinAyre.com, μίας ιστοσελίδας που ειδικεύεται σε τυχερά παιχνίδια και σε θέματα για το bitcoin, αναφέρθηκε ότι η Aloga Ltd «στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο 2009 και το 2013 είχε δώσει στον κύριο Βλάχο 3,83 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, για τα οποία ελάμβανε τρημινιαίες δηλώσεις οι οποίες ανέφεραν τις αποδόσεις» από την στοιχηματική εταιρεία.
Όπως φαίνεται στα αρχεία της διαρροής, η δικηγορική εταιρεία Appleby σταμάτησε να παρέχει τις υπηρεσίες της στο offshore fund τον Αύγουστο του 2014 λόγω μη πληρωμής της αμοιβής της. Στα τέλη του 2016 ανακοινώθηκε ότι ο Έλληνας ομογενής αντιμετωπίζει περισσότερες από 300 κατηγορίες για απάτη ύψους 129 εκατομμυρίων δολαρίων έπειτα από έρευνα των αστυνομικών αρχών στην Αυστραλία.
Από το Paradisepapers.news247.gr
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...