Επικυρώθηκε η γραμμή της σύνθετης ονομασίας στο Σκοπιανό

Με εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση προσέρχεται η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ. Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη με Τσίπρα- Κοτζιά- Καμμένο στο Μαξίμου
Η ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ με τον καλύτερο τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα αποτέλεσε τον κοινό άξονα στη διυπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη μετείχαν, μαζί με άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αλλά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ενημέρωσε για όλες τις ως τώρα διεργασίες και επαφές με την γειτονική χώρα, ενώ εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου εξέφρασε την εκτίμηση πως «η χρονιά αυτή θα είναι η χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες, που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε παραγωγικές λύσεις». «Όσον αφορά στη FYROM, αφορούσε περισσότερο στο ονοματολογικό. Στο ονοματολογικό, η Κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μία σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι», συνέχισε ο Νίκος Κοτζιάς, που υπεραμύνθηκε της ανάγκης για μία συνεννόηση «με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και με κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησαν τη χώρα, ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».

«Παράθυρο» από Καμμένο

Τα φώτα, βεβαίως, ήταν στραμμένα και στον Πάνο Καμμένο, με δεδομένο ότι ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος έχει εκφράσει τη διαφωνία του με την σύνθετη ονομασία και την χρήση του όρου «Μακεδονία». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στις δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι η διαφωνία του παραμένει, λέγοντας ότι η μη χρήση του όρου «Μακεδονία» είναι «μια πάγια εθνική θέση». Ωστόσο, άνοιξε «παράθυρο» να συμφωνούσε με μία σύνθετη ονομασία, καθώς ανέφερε πως για το θέμα υπάρχουν δύο «αποφάσεις-σταθμοί»: της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1992 αλλά και αυτή του Βουκουρεστίου. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται έχοντας ως «κόκκινη γραμμή» την θέση που υιοθετήθηκε στην Αθήνα το 2007 για «σύνθετη ονομασία έναντι όλων για όλες τις χρήσεις», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Εξάλλου, ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε δύο φορές πως «έχει εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά», προέβλεψε ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή», ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, κατηγορώντας την πως «μου εναποθέτει τις ελπίδες της παρατάξεως γιατί είπε ότι θα ψηφίσει ότι θα ψηφίσω εγώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις

Κατρούγκαλος: Το Σκοπιανό έπρεπε να είχε λυθεί από τη δεκαετία του '90

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...