Ζουάβε, το άγαλμα που προειδοποιεί τους Γάλλους για τις πλημμύρες (εικόνες – video)

Για μια ακόμη χρονιά οι κάτοικοι του Παρισιού βιώνουν την ανησυχία που προκαλεί η ραγδαία άνοδος της στάθμης του Σηκουάνα. Μόλις την Κυριακή 1.500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους υπό τον φόβο της υπερχείλισης του ποταμιού, ενώ το Λούβρο χρειάστηκε να κλείσει μια από τις εκθέσεις του.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις των επιστημόνων η στάθμη του νερού έχει φτάσει σχεδόν τα έξι μέτρα. Ωστόσο, οι Παριζιάνοι, εδώ και σχεδόν δύο αιώνες, υπολογίζουν τη στάθμη με τη βοήθεια ενός αγάλματος.
 Η ιστορία του Ζουάβε

Ο «Ζουάβε» προειδοποιεί
Από το 1856, όταν ανεγέρθηκε το άγαλμα του στρατιώτη, οι Παριζιάνοι έχουν διαμορφώσει μια δική τους παράδοση, χρησιμοποιώντας τον Ζουάβε ως μέτρο για τη στάθμη του Σικουάνα.
Σύμφωνα με την παράδοση, όταν οι πατούσες του αγάλματος βρεθούν κάτω από την επιφάνεια του νερού, τότε ο Σηκουάνας έχει πλημμυρίσει, όμως δεν υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης. Όταν καλύπτονται από νερό τα γόνατα του Ζουάβε, τότε οι αποβάθρες του Σηκουάνα κλείνουν, ενώ σταματά και η κίνηση των πλωτών μέσων στο ποτάμι.
Σύμφωνα με το BBC, η στάθμη πλέον έχει ξεπεράσει τα γόνατα του αγάλματος.
..
Η ιστορία του Ζουάβε
Το 1856, σε μια από τις γέφυρες του Σικουάνα στο Παρίσι, τοποθετήθηκε το άγαλμα ενός νεαρού ανώνυμου στρατιώτη από τα γαλλικά Συντάγματα της Αφρικής που είχαν πολεμήσει στον πόλεμο της Κριμαίας από το 1853 έως το 1856.
Όπως συχνά γίνεται στις περιπτώσεις ανώνυμων αγαλμάτων που συμβολίζουν τους άγνωστους πεσόντες στρατιώτες, η λαϊκή κουλτούρα τους αποδίδει ονόματα. Στην περίπτωση του αγάλματος του Παρισιού, οι Γάλλοι του απέδωσαν το όνομα Ζουάβε.

Το άγαλμα κατασκεύασε ο γλύπτης Georges Diebolt και του είχε ανατεθεί με αφορμή τη νίκη της Γαλλίας στη Μάχη της Άλμα, τον Σεπτέμβριο του 1854. Η ίδια η γέφυρα μάλιστα έλαβε το όνομα της συγκεκριμένης μάχης, προς τιμήν των στρατιωτών.
Σύμφωνα με τη Le Figaro, αρχικά είχαν τοποθετηθεί συνολικά τέσσερα αγάλματα στις βάσεις της γέφυρας. Τον Ζουάβε «συνόδευαν» ένας πυροβολητής, ένας γρεναδιέρος, και ένας στρατιώτης. Ωστόσο τα άλλα τρία αγάλματα απομακρύνθηκαν από το σημείο στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν η γέφυρα ανακατασκευάστηκε από ατσάλι.
Κινδύνεψε να «πνιγεί» το 1910
Στη συλλογική μνήμη των Παριζιάνων, ο Ιανουάριος του 1910 είναι συνυφασμένος με τη μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της πόλης.
Αν και επισήμως δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από εκείνη την πλημμύρα, υπολογίζεται ότι οι ζημιές που έγιναν σε όλη την πόλη έφτασαν τότε τα 400 εκατ. φράγκα που τη σημερινή εποχή αναλογούν σε 1,5 δισεκ. δολάρια.
Κατά τις πλημμύρες του 1910, ο Ζουάβε είχε κοντέψει να «πνιγεί», αφού όπως φαίνεται στις φωτογραφίες της εποχής, το νερό είχε φτάσει μέχρι τον λαιμό του.


Οι εικόνες που έχουν διασωθεί από εκείνη την εποχή είναι χαρακτηριστικές της μεγάλης καταστροφής που είχε χτυπήσει το Παρίσι.

Πάντως, ο Ζουάβε, δυστυχώς δεν είναι ο πλέον αξιόπιστος «μετρητής» της στάθμης του Σικουάνα.
Κατά την ανακατασκευή της γέφυρας το 1974, και έχοντας το θλιβερό παράδειγμα των πλημμυρών του 1910, ο Ζουάβε επανατοποθετήθηκε μερικές δεκάδες εκατοστά ψηλότερα.
Παρόλα αυτά οι Παριζιάνοι ποτέ δεν σταμάτησαν να τον χρησιμοποιούν ως ένδειξη για τη στάθμη το Σηκουάνα, ενώ πλέον έχει γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά σημεία της πόλης. Έχει προβληθεί σε ταινίες, μυθιστορήματα, τραγούδια, ενώ πλέον έχει και τη δικό του λογαριασμό στο twitter, μέσω του οποίου συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει εδώ και σχεδόν δύο αιώνες: να ενημερώνει τους πολίτες του Παρισιού για τη στάθμη του Σηκουάνα.

Πηγές: connexionfrance.com, BBC, wikipedia
Επιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...