Δύο κοινοπραξίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Με μόλις δυο υποψηφιότητες παρά τις προσδοκίες για περισσότερο επενδυτικό ενδιαφέρον έληξε η προθεσμία για τους διαγωνισμούς:
Α. «Προκήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης»», ΦΕΚ Β’ 2848/11-08-2017 και,

Β. «Προκήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα «Ιόνιο», ΦΕΚ Β’ 2849/11-08-2017,

Κατατέθηκαν δυο προσφορές. Η πρώτη από την Κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -2,38% για Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και η δεύτερη από τη Κοινοπραξία Repsol - ΕΛΠE για το Ιόνιο.
Σημειώνεται πως περισσότερες από έξι πετρελαϊκές εταιρείες είχαν αγοράσει τα πακέτα των δεδομένων σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και την Κρήτη, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό για την παραχώρηση των εν λόγω περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΔΕΥ, η διαδικασία κύλησε ομαλά και ξεκινά αμέσως, με γρήγορο ρυθμό, η αξιολόγηση των προσφορών με σκοπό να καταρτιστεί η εισήγηση για την ανάδειξη του επιλεγέντος αιτούντος των προς παραχώρηση περιοχών.
Να σημειωθεί τέλος, ότι στο διαγωνισμό δεν προσήλθε τελικώς η ιταλική ENI παρότι είχε αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα στη διαδικασία προετοιμασίας του διαγωνισμού, ενώ προσφορά επίσης δεν κατατέθηκε από την Energean Oil&Gas που είχε εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την περιοχή.
Την περασμένη εβδομάδα υπερψηφίστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και κυρώθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και σε τρεις χερσαίες περιοχές ('Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος).
Κατά την ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι η σύμβαση για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο (Δυτικά της Κέρκυρας), θα αποτελέσει πρότυπο για τις συμβάσεις που θα ακολουθήσουν ενώ υπογράμμισε πως πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος να έχει κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ανέφερε ακόμη ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...