«Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι στις πλατφόρμες ενοικίασης τύπου Airbnb

Αδήλωτα εισοδήματα ενός εκατ. ευρώ από μόλις 39 ακίνητα εντόπισε η πρώτη στοχευμένη έρευνα της ΑΑΔΕ για όσους ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της Airbnb ή άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Εθνος» πως οι εν λόγω  ιδιοκτήτες προχώρησα οικειοθελώς σε τροποποιητική δήλωση για πρόσθετο εισόδημα από ακίνητα περίπου 920.000 ευρώ και ο πρόσθετος φόρος ξεπέρασε τις 200.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα για τη μη δήλωση των ενοικιαζόμενων ακινήτων και τα έσοδα από αυτά ξεκινούν από τις 5.000 ευρώ.
Πώς γίνονται οι έλεγχοι – Τα πρόστιμα
Πρώτα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντοπίζουν τα προσφερόμενα ακίνητα. Στη συνέχεια εντοπίστηκαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων και τέλος έγινε έλεγχος εάν είχαν δηλωθεί τα εισοδήματα. Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν 55 άτομα που δεν δήλωναν εισοδήματα από βραχυχρόνια ενοικίαση ακινήτων και να αποκαλυφθούν μέσω οικειοθελούς αποκάλυψης από 39 από αυτούς.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται και στο στόχαστρο μπαίνουν περιοχές όπως η Αθήνα, αλλά και οι περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Οι έλεγχοι θα ενταθούν μάλιστα μέσα στους επόμενους μήνες καθώς ξεκινάει και η καλοκαιρινή περίοδος.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό μητρώο, να υποβάλλουν δήλωση βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά μισθωτή και να καταχωρούν στο μητρώο τα στοιχεία για ποσά, συνδικαιούχους κλπ τα οποία απαιτούνται.
Ο νόμος προβλέπει ότι για τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ο φόρος κυμαίνεται από 15% ως 45% ανάλογα με το εισόδημα. Στην περίπτωση που τα εισοδήματα δεν δηλώνονται ή οι ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν στο μητρώο τα στοιχεία που απαιτούνται για κάθε παράβαση προβλέπεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.
Κάθε φορολογούμενος μπορεί να εκμισθώνει ως και 2 ακίνητα για διάστημα ως 90 ημέρες το κάθε ακίνητο ανά έτος ή ως 60 ημέρες το κάθε ακίνητο για νησιά με πληθυσμό ως 10.000 κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...