Πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός

     Πάλι από την αρχή. Το Διαιτητικό Δικαστήριο απεφάνθη με δύο "ναι" υπέρ του Δημοσίου και ένα "όχι" υπέρ της Ελληνικός Χρυσός * Καμιά συμβατική παραβίαση μέχρι τώρα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Υποχρέωση της εταιρείας είναι να κατασκευαστεί η μονάδα μεταλλουργίας για παραγωγή καθαρών μετάλλων

Η λογική των ίσων αποστάσεων μεταξύ του Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός διακρίνει την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες και αποτελεί το τέλος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2017. Έτσι η πλειοψηφία (ο πρόεδρος Κ. Μενουδάκος και ο διαιτητής Β. Λυκούδης,
προταθείς από την εταιρεία) έκριναν ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν παραβιάζει τη σύμβαση μεταβίβασης του 2003 ούτε τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του 2011 σε ένα σημείο θεμελιώδους σημασίας.
Δηλαδή το σημείο που συνδέεται με την υποβληθείσα και απορριφθείσα (2016) Τεχνική Μελέτη για το εργοστάσιο μεταλλουργίας, η έγκριση της οποίας επέχει θέση οριστικής έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου και δεν τεκμηριώνει την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου μεταλλουργικής επεξεργασίας (ακαριαία τήξη), ούτε "φτάνει" στο τελικό προϊόν της παραγωγικής διαδικασίας, τα καθαρά μέταλλα, αλλά σε ενδιάμεσο στάδιο.
Μετά την απόρριψη του παραπάνω, δεύτερου κατά σειρά, αλλά καίριου αιτήματος του Ελληνικού Δημοσίου, αποδέχεται τα άλλα δύο ομόφωνα. Αναγνωρίζει ότι:
* Η πλήρης και ολοκληρωμένη κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής χρυσού, χαλκού και αργύρου στη θέση Μαντέμ Λάκκος και η παραγωγή καθαρών μετάλλων χρυσού, χαλκού και αργύρου ως τελικών εμπορεύσιμων της καθετοποιημένης παραγωγικής διαδικασίας του ως άνω εργοστασίου συνιστούν επιμέρους υποχρεώσεις κατά τα άρθρα 1 και 3 (3.2) της Σύμβασης Μεταβίβασης.
* Η παραγωγή από το εργοστάσιο μεταλλουργίας οποιουδήποτε άλλου προϊόντος ως τελικού, πέραν των εμπορεύσιμων καθαρών μετάλλων χρυσού, χαλκού και αργύρου, αποτελεί ανεπίτρεπτη ενέργεια για μεταβολή των συμφωνηθέντων μεταξύ των μερών με την υπό κρίση σύμβαση μεταβίβασης και συνιστά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3 αυτής και ματαίωση του αντικειμένου και των σκοπών της. Ουσιαστικά με την αμετάκλητη απόφαση της διαιτησίας μένει "αλώβητη" η σύμβαση, η οποία δεν μπορεί πλέον να προσβληθεί από το Δημόσιο.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενο στην απόφαση σημειώνει ότι οι διαιτητές "αναγνώρισαν ομόφωνα ότι: Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή καθαρού χρυσού και η μη παραγωγή καθαρού χρυσού αποτελεί παραβίαση της σύμβασης". Προσθέτει δε με νόημα ότι η πλειονότητα των δικαστών αποφάσισε ότι οι μέχρι τώρα παραλείψεις από την πλευρά της Eldorado Gold δεν αποτελούν επαρκείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση παραβίασης της σύμβασης.
Το ΥΠΕΝ δεσμεύεται ότι θα διασφαλίσει την παραγωγή καθαρού χρυσού "τηρώντας απαρέγκλιτα τρία κριτήρια:
1. Τους περιορισμούς που επιβάλλει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
2. Συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μεγιστοποιείται η εγχώρια προστιθέμενη αξία.
3. Τη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης".
Όπως είναι γνωστό, έως τώρα η εταιρεία εξάγει τα συμπυκνώματα στη Κίνα με σχεδόν μηδενικό όφελος για την ελληνική οικονομία.
Από νωρίς το μεσημέρι η μητρική Εldorado Cold, με ανακοίνωσή της, έσπευσε να πανηγυρίσει σχολιάζοντας επιλεκτικά την απόφαση στο σημείο όπου "το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου να αναγνωρισθεί ότι η Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργίας του Μαντέμ Λάκκου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων Σκουριών και Ολυμπιάδας, όπως υπεβλήθη τον Δεκέμβριο του 2014 από την Ελληνικός Χρυσός, συνιστά παράβαση των διατάξεων της Σύμβασης Μεταβίβασης".
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος G. Burns, σε δήλωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία ενεργούσε με "τρόπο που συμφωνούσε με τις συμβατικές υποχρεώσεις" και ισχυρίζεται ψευδώς ότι κινείται "σύμφωνα με την από 2006 έγκριση του επενδυτικού σχεδίου από το Ελληνικό Δημόσιο και την ΚΥΑ έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του 2011", όταν προϋπόθεση είναι η έγκριση της Μελέτης Μεταλλουργίας του εργοστασίου"...
Χαρακτηρίζει δε την απόφαση "θεμέλιο για την προώθηση του διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνήσουμε τα κοινώς αποδεκτά και ξεκάθαρα επόμενα βήματα για την εξέλιξη του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας" .
Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...