Ο Γκρουέφσκι κάνει άνω - κάτω Σκόπια και...Βαλκάνια

Οι «παράπλευρες απώλειες» της φυγής Γκρούεφσκι στη Βουδαπέστη: Κρίση στις σχέσεις FYROM με Ουγγαρία, δοκιμασία των Βρυξελλών για τη στάση που θα κρατήσουν και οι επιπτώσεις στο εσωτερικό των Σκοπίων
Βασίλης Σκουρής
15 Νοεμβρίου 2018 07:38

Άνω-κάτω κάνει Σκόπια, Ευρώπη και Βαλκάνια ο πρώην πρωθυπουργός της FYROM Νίκολα Γκρούεφσκι, που διέφυγε στην Ουγγαρία και ζητά πολιτικό άσυλο από τον Όρμπαν προκειμένου να αποφύγει την έκτιση ποινής φυλάκισης δυο ετών που του είχε επιβληθεί για υπόθεση αγοράς πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το δημόσιο.
Το Υπουργείο Εσωτερικών της πΓΔΜ επιβεβαίωσε ότι οι ουγγρικές αρχές επιβεβαίωσαν πως ο Γκρούεφσκι βρίσκεται στην Ουγγαρία και έχει ζητήσει άσυλο. Το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε το Πρωτοδικείο Σκοπίων για την εξέλιξη αυτή, προκειμένου να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην Πρωθυπουργού.
Στο Υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ εκλήθη μάλιστα ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στα Σκόπια, προκειμένου να επιβεβαιωθούν και δια της διπλωματικής οδού οι πληροφορίες ότι ο Γκρούεφσκι βρίσκεται στην Βουδαπέστη και ότι έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο. Ο Ούγγρος Πρέσβης συναντήθηκε με τον ΓΓ του Υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ, Βίκτορ Ντίμοφσκι, ο οποίος του επισήμανε ότι η πΓΔΜ, στην προσπάθειά της να προσεγγίσει τους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του κράτους δικαίου, της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος «σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένων των πιο υψηλών». Επιπλέον πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκαν χθες να σχολιάσουν το αίτημα του πρώην Πρωθυπουργού της πΓΔΜ προς τις ουγγρικές αρχές για την χορήγηση ασύλου και υπογράμμισαν ότι το κράτος δικαίου αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ. «Το κράτος δικαίου αποτελεί θεμελιώδη αρχή για τα κράτη-μέλη, όπως και για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα κινηθούν αυστηρά στο πλαίσιο των σχετικών κανόνων», δήλωσαν με νόημα οι πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το θέμα ετέθη και στο ΕΛΚ, ο αντιπρόεδρος του οποίου αρμόδιος για τα Δυτικά Βαλκάνια, Αντρέι Κοβάτσεφ τόνιζε ότι το ΕΛΚ περιμένει να δει ποια θα είναι η επίσημη θέση της Ουγγαρίας στο ζήτημα που έχει ανακύψει.
Η απόφαση του Γκρούεφσκι να διαφύγει στην Ουγγαρία και να ζητήσει πολιτικό άσυλο εκεί θα δοκιμάσει τις σχέσεις των Σκοπίων με τη Βουδαπέστη. Η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου αναμένεται να κρατήσει το λιγότερο 90 ημέρες, ενώ είναι γνωστές οι προσωπικές και πολιτικές σχέσεις του Γκρούεφσκι με τον Όρμπαν: ως Πρωθυπουργός ο Γκρούεφσκι επισκεπτόταν τακτικά την Βουδαπέστη ακόμα και την περίοδο που ήταν απομονωμένος από την διεθνή κοινότητα και ότι ο Όρμπαν ήταν ίσως ο μοναδικός Πρωθυπουργός κράτους-μέλους της ΕΕ που εξακολουθούσε να έχει επαφές με τον Γκρούεφσκι μετά την απομάκρυνση του τελευταίου από την εξουσία, επισκεπτόμενος μάλιστα την Αχρίδα τον Οκτώβριο του 2017 για να στηρίξει τον προεκλογικό αγώνα του ευρισκόμενου πλέον στην αντιπολίτευση VMRO-DPMNE ενόψει των δημοτικών εκλογών. Μάλιστα, μέρος των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ μετέδωσε την πληροφορία πως προχθές ο Γκρούεφσκι επισκέφθηκε τον Ούγγρο Πρωθυπουργό στη βίλα του. Χαρακτηριστικό των πρώτων αντιδράσεων είναι ότι ο προερχόμενος από το κυβερνητικό κόμμα Δήμαρχος Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ, ανακοίνωσε ότι αναβάλει την προγραμματισμένη για τις 22 Νοεμβρίου επίσκεψή του στη Βουδαπέστη.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο Γκρούεφσκι έφυγε για τη Βουδαπέστη μέσω της Σερβίας, υπενθυμίζοντας ότι με τον Πρόεδρό της Αλεξάντερ Βούτσιτς διαθέτει πολύ στενές σχέσεις.
Η Ευρώπη το επόμενο διάστημα αναμένεται να πιεστεί ώστε να …πιέσει με τη σειρά της τον Όρμπαν να παραδώσει τον Γκρούεφσκι στα Σκόπια. Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την προσδοκία ότι η Ουγγαρία «θα αποτελέσει παράδειγμα και δεν θα υπερασπιστεί εγκληματίες» αποδεχόμενη το αίτημα που θα καταθέσουν οι αρχές της FYROM για έκδοση του Γκρούεφσκι.
Ούτως ή άλλως το στοίχημα της επόμενης ημέρας στα Σκόπια είναι η πολιτική διαχείριση των συνεπειών από τη φυγή του πρώην πρωθυπουργού στην Ουγγαρία. Αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες και δικαιοσύνη αλληλοκατηγορούνται ότι διευκόλυναν ή και βοήθησαν τον Γκρούεφσκι να περάσει κρυφά τα σύνορα, ενώ το VMRO διαφωνεί δημοσίως με τη φυγή Γκρούεφσκι, καθώς το κόμμα Ζάεφ τονίζει πως επιβεβαιώνεται ότι ο Γκρούεφσκι είναι ένοχος από τη στιγμή που το …έσκασε από τη χώρα.
Όπως τονίζουν, μάλιστα, πολιτικοί αναλυτές η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί και την απογοήτευση μεγάλου μέρους των πολιτών οι οποίοι την στήριξαν στις τελευταίες εκλογές με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τα φαινόμενα διαφθοράς στην χώρα. Ένα ακόμα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολιτικά η κυβέρνηση είναι τις εικασίες ότι η φυγή Γκρούεφσκι ήταν αποτέλεσμα «πολιτικής συμφωνίας» με την κυβέρνηση και έλαβε χώρα με την «σιωπηρή έγκρισή της»
Όπως επίσης εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να διαχειριστεί πολιτικά την «αποκαθήλωση» του εμβληματικού ηγέτη του, ο οποίος στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν αντιμετώπισε την δικαστική του περιπέτεια με πολιτικό σθένος, αλλά «έτρεξε να ξεφύγει» φέρνοντας σε ακόμα δυσκολότερη θέση τους πρώην συνεργάτες του στην κυβέρνηση και στο κόμμα.
Μύλος δηλαδή…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...