Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 629,88 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,92% στον απόηχο του κυβερνητικού «διαζυγίου», γεγονός που –σύμφωνα με τους αναλυτές- αντανακλά την ανησυχία
των αγορών για αυξημένη μεταβλητότητα ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει το 25% της αξίας του, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται 200 περίπου μονάδες χαμηλότερα. Τα επιτυχή stress tests, η συμφωνία για το χρέος και η έξοδος από τα μνημόνια δεν κατόρθωσαν να δώσουν ώθηση στην αγορά –ούτε καν να παρέχουν στήριξη.
Ανάσα στην αγορά δεν αναμένεται να δώσει ούτε η έκθεση που πρόκειται να ανακοινώσει η Standard&Poor’s για την Ελλάδα την Παρασκευή, καθώς χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν ότι δεν θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας.
Τα κόκκινα δάνεια «καταλύτης» για το Χρηματιστήριο
Αυτό που μπορεί να αλλάξει πραγματικά «σελίδα» στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι μια συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια, επισημαίνει στο insider.gr ο Ηλίας Λάζαρης, αναλυτής της Δεπόλας Χρηματιστηριακή. «Πρέπει ο φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε ενάρετος, να ρυθμιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να ξεκινήσει η αποπληρωμή τους και όλα αυτά να γίνουν χωρίς να κινδυνέψει η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών», προσθέτει.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους Θεσμούς, συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια, με έμφαση στα στεγαστικά δάνεια. Στο πλαίσιο-ομπρέλα που εξετάζεται περιλαμβάνεται τριμερής ανάληψη των οφειλών: από τις τράπεζες με τη μορφή «κουρέματος», από το Δημόσιο με τη μορφή επιδότησης δόσεων και από τους οφειλέτες που θα πρέπει να εξυπηρετήσουν τη ρύθμισή τους.
Μια τέτοια λύση, η οποία προωθείται για το πρώτο τρίμηνο του έτους, θα έχει διπλό όφελος: από τη μία θα συμβάλλει στη δραστική εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, σε συνδυασμό με τις εγγυημένες τιτλοποιήσεις που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, και από την άλλη θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους ώστε να επανεκκινήσουν οι χορηγήσεις.