EastMed: Υπογραφές με διακόπτη ασφαλείας τις ΗΠΑ

Η επόμενη Τετάρτη θα είναι αναμφίβολα μια ιστορική μέρα. Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, θα συναντηθούν στο Ισραήλ για να υπογράψουν τη συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed. Οι τρεις ηγέτες τα είχαν βρει για τον αγωγό κατά την τριμερή συνάντηση κορυφής τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μπερ Σέβα, υπό την προϋπόθεση να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία εγκρίθηκε και συνεπώς πέφτουν οι υπογραφές.


Του Στέφανου Μυτιληναίου
stmytil@gmail.com

Η συμμετοχή του Μάικ Πομπέο στη συνάντηση συνιστά εκδήλωση στήριξης εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, λέγεται ότι στέλνει μήνυμα και προς Τουρκία και Ρωσία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφερόμενος στη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, εξήγησε ότι «με τον τρόπο αυτό έχουμε ουσιαστικά μια τετραμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ».

Επίσης, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ εκτιμούν θετικά την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και ενδιαφέρονται γι’ αυτή, κρίνοντας ότι οι τρεις χώρες αποτελούν εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή σε τέτοιο βαθμό που οι ίδιες επιθυμούν με τη δική τους παρουσία να ενισχύσουν αυτό το σχήμα». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιζητούν να γίνουν οι ίδιες μέρος της εξίσωσης ασφάλειας που αναπτύσσεται στον γεωπολιτικό χώρο μας».

Το ζήτημα της ασφάλειας του αγωγού το έχει πάρει πολύ ζεστά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ίσως γιατί γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους τις απειλές που ήδη δέχεται ο EastMed από ισλαμιστές τρομοκράτες, που απειλούν να τον ανατινάξουν, μέχρι και τους ισλαμιστές της Αγκυρας, που τον βλέπουν εχθρικά επειδή τους απομονώνει. Θέλησε, λοιπόν, να στείλει ένα ευθύ μήνυμα ότι οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια προς τον αγωγό θα σημάνει πόλεμο με το Ισραήλ. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «σε λίγες μέρες οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας θα έρθουν εδώ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ προκειμένου να προωθηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω αυτών των χωρών. Το Ναυτικό του Ισραήλ θα προστατεύσει και αυτό τον αγωγό».

Οι Αμερικανοί απέναντι στους Τούρκους

Ο EastMed, που θα παρακάμπτει την Τουρκία, είναι ο αγωγός που θα εξασφαλίζει ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα θα εγγυάται την ενεργειακή ασφάλειά της. Εξάλλου, στόχος είναι ο μετασχηματισμός της περιοχής σε μεγάλο εξαγωγέα φυσικού αερίου και βασική πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Στίβεν Μπλανκ του American Foreign Policy Council χαρακτήρισε την κατασκευή του EastMed γεωπολιτική αναγκαιότητα, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να τοποθετηθεί στρατηγικά στο επίκεντρο της εν εξελίξει διαδικασίας για την ενεργειακή ολοκλήρωση της Ευρώπης.
Η Ελλάδα, είπε, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας ανάμεσα στις ενεργειακά πλούσιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή. Αναφερόμενος στην Τουρκία, εκτίμησε ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει «ό,τι μπορεί να εμποδίσει» και ότι δεν θέλει ανταγωνισμό, επειδή μεγάλοι αγωγοί διέρχονται από το έδαφός της. «Η Τουρκία δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη, συνεπώς δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει γι’ αυτό». Ωστόσο, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σίγουρα σε κάθε τουρκική προσπάθεια παρεμπόδισης».

Αθήνα – Ιερουσαλήμ: Σχέση με νέα δυναμική

Σε άρθρο της στη «Makor Rishon», η Ισραηλινή δημοσιογράφος Παζίτ Ραβίνα, αναφερόμενη στη «μειοψηφία του ενός», δηλαδή σ’ εκείνη του Τούρκου Προέδρου, εκτίμησε ότι «ο Ερντογάν έχασε το τρένο και τώρα προσπαθεί να καταστρέψει τη συνεργασία του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας στον τομέα του φυσικού αερίου. Δεν θα τα καταφέρει».
Αναφορικά με τη συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ, η δημοσιογράφος έγραψε ότι «οι σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι το αποτέλεσμα της διακοπής των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Οι σχέσεις Ιερουσαλήμ και Αθήνας, που επί σειρά ετών ήταν περιορισμένες, κέρδισαν δυναμική μόνο αφού έγινε σαφές ότι οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έπαψαν να υπάρχουν. Μετά τη διακοπή αυτή, τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει μια νέα στρατηγική και μια συνολική προσέγγιση, στη βάση της περιφερειακής συνεργασίας. Τα ευρήματα στον τομέα του φυσικού αερίου ήταν η κινητήρια δύναμη, η ατμομηχανή που επιτάχυνε τη διαδικασία και δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα συναντήσεων και συνεργασιών».
Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στον «Δημόκριτο»
Σπυράκη: Η ΝΔ θα κερδίσει σε όλες τις κάλπες
Ενδιαφέρον έχει επίσης η αναφορά της στον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή: «Εάν και εφόσον η Συρίααρχίσει μέσω των Ρώσων τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ενισχυθεί σημαντικά η ανάγκη συνεργασίας του Ισραήλ με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο προκειμένου να εξουδετερωθεί η μελλοντική ρωσική επιρροή και να εκτραπεί σε πιο θετικές κατευθύνσεις. Οι σπόροι αυτής της ρωσικής συνεργασίας έγιναν ήδη αισθητοί.
Έχουμε αναφερθεί λεπτομερώς στα σχέδια της Ρωσίας στη Συρία και στη ρωσική εξέδρα γεώτρησης, που ήδη έχει φτάσει στις ακτές της Συρίας. Επομένως, είναι πολύ πιθανό η τουρκική συμπεριφορά σύντομα να συνοδεύεται από ρωσική συμπεριφορά που θα αναγκάσει το Ισραήλ, όχι μόνο να επιταχύνει τα σχέδιά του, αλλά και να εμβαθύνει την περιφερειακή συνεργασία και να περιλάβει κι άλλους τομείς».

...

Αλβανία – Έντι Ράμα: Φάκελοι με στοιχεία εξαγοράς ψήφων με ναρκοδολάρια

Δύο φάκελοι με αριθμό 184 και 339, που βρίσκονται στην Εισαγγελία Σοβαρών Εγκλημάτων στα Τίρανα, λέγεται ότι περιέχουν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το «σύστημα» του Εντι Ράμα εξαγόρασε ψηφοφόρους στις εθνικές εκλογές του 2017 με χρήματα από ναρκωτικά. Οπως έγραψε η αλβανική εφημερίδα «Κόχα Γιον», στους φακέλους περιέχονται παρακολουθήσεις που εμπλέκουν στα παζαρέματα εξαγοράς ψήφων υπουργούς, πρώην υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους και εγκληματικά κυκλώματα με τα χρήματα της ινδικής κάνναβης.Εκείνοι που έχουν διαβάσει τους φακέλους, γράφει η εφημερίδα, ισχυρίζονται ότι το σκάνδαλο φτάνει μέχρι και το γραφείο του Εντι Ράμα.
Η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολοκλήρωσης, Μόνικα Κριεμάδι, αναφέρθηκε στους φακέλους, τονίζοντας ότι «αποδεικνύουν την εξαγορά ψήφων». Ο Γκεντ Στραζιμίρι, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση είναι πρόθυμη για διάλογο με σκοπό την επίλυση της πολιτικής κρίσης με οποιονδήποτε από την κυβερνητική πλειοψηφία, υπό την προϋπόθεση ότι το όνομά του δεν θα βρίσκεται στους φακέλους 184 και 339, ενώ κατηγόρησε την Εισαγγελία για απροθυμία έρευνας των φακέλων κατ’ εντολήν Ράμα.
Δημοσιεύτηκε στη «Νέα Σελίδα» την Κυριακή 17/03/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...