ΕΒΖ - Royal Sugar: Οι οφειλές και τα ερωτήματα της συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς

Πολλά ερωτήματα εγείρει η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τη Royal Sugar σχετικά με τη μίσθωση και τη λειτουργία των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες.

Μία συμφωνία για την οποία περιχαρής ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να διαφημίσει με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter χαρακτηρίζοντάς της ως μεγάλη επιτυχία για τη χώρα.


Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η Royal Sugar αναλαμβάνει τη λειτουργία των δύο εργοστασίων για τους επόμενους 28 μήνες, έχοντας εξασφαλίσει το δικαίωμα του προτιμητέου αγοραστή. Το ΔΣ της ΕΒΖ αποφάσισε την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης των δύο προαναφερθέντων εργοστασίων με την κοινοπραξία Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, που με τη σειρά της θα τα μισθώσει στη Royal Sugar, έναντι τιμήματος 490.000 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ.

Η εταιρεία Royal Sugar είναι συμφερόντων του Χρήστου Καραθανάση, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ζάχαρης με έδρα τις Σέρρες, ενώ είναι και μέτοχος της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα ο κ. Καραθανάσης έχει οφειλές προς την ΕΒΖ. Οφειλές οι οποίες ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ από εμπορία ποσοτήτων ζάχαρης, κάτι που εγείρει πολλά ερωτήματα για το όλο εγχείρημα. Πως δηλαδή η Τράπεζα Πειραιώς δέχτηκε να προχωρήσει η συμφωνία από την στιγμή που υπήρχαν οι συγκεκριμένες οφειλές.

Μάλιστα σε συνάντηση που είχε γίνει πριν από ένα περίπου μήνα μεταξύ εκπροσώπων των δύο τραπεζών (Πειραιώς και Συνεταιριστικής), της ΕΒΖ, νομικών παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων (Ανάπτυξης & Επενδύσεων) και του κ. Καραθανάση, το ποσό αυτό είχε τεθεί ως προϋπόθεση από τη διοίκηση της ΕΒΖ προκειμένου να προχωρήσει η ενοικίαση των δύο μονάδων. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν όντως διασφαλίστηκε τελικά αυτό το ποσό από την πλευρά της Πειραιώς και με ποιον τρόπο.

Σημειώνεται ότι στην πρόσκληση της ΕΒΖ για τον διαγωνισμό εκμίσθωσης των μονάδων συμμετείχαν τρεις υποψήφιοι ενοικιαστές: η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, η Innovation Brain του Lukas Fecker και η εταιρεία Royal Sugar του Χρήστου Καραθανάση, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ζάχαρης με έδρα τις Σέρρες, ενώ είναι και μέτοχος της Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Ένα ακόμη ερώτημα που τίθεται σε ότι αφορά τη συμφωνία είναι κατά πόσο οι παραγωγοί μπορούν να παραδώσουν φέτος τα τεύτλα τους εταιρεία του Καραθανάση και να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση από την ΕΕ, καθώς οι επιδοτήσεις από την ΕΕ φέρονται να δίνονται από την ΕΕ για την παραγωγή τεύτλων που προορίζονται για παραγωγή ζάχαρης και όχι ζωοτροφών.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...