Παραιτήθηκε ο βασικός υποψήφιος, «μαγειρεύουν» την επιστροφή του Χαρίρι

Παρατείνεται η πολιτική κρίση στον Λίβανο, όπου χθες ο βασικός υποψήφιος για την πρωθυπουργία, ο επιχειρηματίας Σαμίρ Χατίμπ απέσυρε την υποψηφιότητά του.
Όπως ανέφερε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον μεγάλο μουφτή της χώρας, τον σεΐχη Αμπντούλ Λατίφ Ντεριάν, η ανώτατη σουνιτική αρχή της χώρας τον ενημέρωσε πως η κοινότητα στηρίζει την ανάληψη του αξιώματος από τον πρώην πρωθυπουργό, Σαάντ Χαρίρι, που αναγκάστηκε σε παραίτηση στις 29 Οκτωβρίου υπό το βάρος των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Έτσι, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν ανέβαλε για τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου τις διαβουλεύσεις με τους βουλευτές για να οριστεί νέος πρωθυπουργός, που επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα.Κατά το σεχταριστικό πολιτικό σύστημα του Λιβάνου, ο πρωθυπουργός προέρχεται από τη σουνιτική μουσουλμανική κοινότητα, ενώ ο πρόεδρος από τη χριστιανική κοινότητα των μαρωνιτών και ο πρόεδρος της Βουλής από τις τάξεις των μουσουλμάνων σιιτών.
΄Όταν παραιτήθηκε ο Χαρίρι δήλωσε πως είχε φτάσει σε αδιέξοδο με τους πολιτικούς του αντιπάλους για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ανάγκης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στην οικονομία. Επίσης, είχε πει πως δεν επιθυμεί να ηγηθεί μιας μελλοντικής κυβέρνησης.
Είπε, ακόμα, πως υποστήριξε τον Χατίμπ για το αξίωμα, αλλά τον απέρριψαν διαδηλωτές που υποστηρίζουν ότι ο επιφανής επιχειρηματίας είναι πολύ κοντά με την κυβερνώσα ελίτ.
Μετά την ανακοίνωση, συγκεντρώθηκε κόσμος έξω από το κοινοβούλιο για προγραμματισμένες διαδηλώσεις σχετικά με τον τρόπο σχηματισμού κυβέρνησης και τις καθυστερήσεις στην επιλογή ενός υποψηφίου. Οι διαδηλωτές αποκήρυξαν άμεσα την πιθανότητα επιστροφής του Χαρίρι στον πρωθυπουργικό θώκο.
TAGS

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...