Βασίλης Βασιλικός στη «Λιμπερασιόν»: Η πολιτική της κυβέρνησης είναι μείγμα νεοφιλελευθερισμού και αυταρχισμού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος στο οικονομικό επίπεδο, αλλά αυτό είναι ένα βερνίκι για να επιβάλει, με αυταρχικό τρόπο, μια πολύ συντηρητική πολιτική στα κοινωνικά ζητήματα.
   “Με λίγα λόγια, έχουμε επιστροφή σε μια πολιτική που συνδυάζει νεοφιλελευθερισμό και αυταρχισμό”. Τα λόγια ανήκουν στον γνωστό συγγραφέα του “Ζ” και βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Βασιλικό, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Φαμπιέν Περιέ, στη «Λιμπερασιόν», με αφορμή τον έναν χρόνο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ίδιος καταγγέλλει την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων με τον νόμο της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θα πρέπει στο εξής να διαδηλώνουμε υπό αστυνομική καθοδήγηση! Είναι σκανδαλώδες”. “Στην Ελλάδα, η αστυνομία έχει βίαιο παρελθόν. Τέτοιου είδους νόμοι αναζωπυρώνουν το παρελθόν μιας αυταρχικής και διχασμένης Ελλάδας, ήταν στην περίοδο του Εμφυλίου ή της δικτατορίας των συνταγματαρχών”. Και εξηγεί: “Πρόκειται για ένα απλό copy-paste του νόμου του 1971, που υιοθετήθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών”.
“Μια εφημερίδα, η 'Εφημερίδα των Συντακτών', το απέδειξε, δημοσιεύοντας παράλληλα το σημερινό κείμενο και εκείνο του 1971. Μέχρι τότε στην Ελλάδα μια διαδήλωση μπορούσε να γίνει εκτός κι αν απαγορευόταν. Στο εξής, οι διαδηλώσεις απαγορεύονται εκτός κι αν κατατεθεί προηγουμένως αίτημα έγκρισης. Ένας αστυνομικός θα είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο κάθε διαδήλωσης. Παράλληλα, θα ορίζεται ένας οργανωτής της: θα φέρει την ποινική ευθύνη της εκδήλωσης”.
Ο Β. Βασιλικός τονίζει: “Υπάρχει βούληση για επιστροφή σε μια 'ηθική τάξη'. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος στο οικονομικό επίπεδο αλλά αυτό είναι ένα βερνίκι για να επιβάλει, με αυταρχικό τρόπο, μια πολύ συντηρητική πολιτική στα κοινωνικά ζητήματα. Το οικονομικό του πρόγραμμα στηρίζεται στις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων και των σχολείων”.
Ο γνωστός συγγραφέας σημειώνει ότι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη “ορισμένοι υπουργοί και σύμβουλοι είναι πρώην επικεφαλής επιχειρήσεων που θέλουν να στηρίξουν τα συμφέροντά τους”. “Στη διάρκεια του περιορισμού της κυκλοφορίας αποδέσμευσαν 20 εκατομμύρια ευρώ για τον έντυπο Τύπο, το Διαδίκτυο, την τηλεόραση, Μέσα ενημέρωσης με τα οποία τη συνδέουν συμφέροντα. Και όλα χωρίς κανενός είδους διαφάνεια” λέει ο ίδιος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την “ποινικοποίηση των διαδηλώσεων”. “Με δεδομένο ότι αυτή η κυβέρνηση διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, η αντιπολίτευση δυσκολεύεται να ακουστεί”.
Ο συγγραφέας εξηγεί γιατί χαρακτηρίζει “αντιδραστικούς” νόμους που προώθησε πρόσφατα η κυβέρνηση Μητσοτάκη: “Είναι νόμοι που αφορούν κυρίως την Εκπαίδευση”. “Έτσι η Κοινωνιολογία καταργήθηκε από τα σχολικά προγράμματα. Τα καλλιτεχνικά μαθήματα θα διδάσκονται πλέον μόνο στο Δημοτικό, ενισχύεται η διδασκαλία των Θρησκευτικών. Μιλάμε για πλήρη αναχρονισμό”.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Β. Βασιλικός τονίζει ότι η καλή διαχείρισή της “οφείλεται στα δημόσια νοσοκομεία, που αντέδρασαν πολύ γρήγορα, ωστόσο εδώ και έναν χρόνο η νέα κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να αποδυναμώσει το σύστημα των δημόσιων νοσοκομείων. Μπορεί τα δημόσια νοσοκομεία να έδωσαν τη μάχη κατά της Covid-19, όμως οι ιδιωτικές κλινικές κέρδισαν από την κατάσταση στην αρχή. Πήραν χρηματοδοτήσεις από το κράτος”.
Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι “η κοινωνική διάσταση της κρίσης δεν ελήφθη υπόψη. Οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας του κορωναϊού πήραν αποζημίωση 800 ευρώ για 45 μέρες. Ποιος μπορεί να ζήσει με τέτοιο ποσό; Και τα χειρότερα έρχονται. Το φθινόπωρο η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε μια πρωτόγνωρη κρίση: η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει μείωση του ΑΕΠ από 9% έως 15%”.
Και οι καλλιτέχνες στη συγκέντρωση κατά του νόμου Χρυσοχοΐδη: Δεν ανεχόμαστε τη φίμωσή μας
Τη φωνή τους με όλους όσοι συγκεντρώνονται απόψε, στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος, διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση των δημόσιων, υπαίθριων συναθροίσεων, ενώνουν οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί και οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού, αντιτιθέμενοι σε ένα σχέδιο νόμου που «επιτίθεται στον συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι κι έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά νόμων που περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση και θέτουν σε αμφισβήτηση συλλογικές συμβάσεις και εργατικά δικαιώματα», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος. Προσθέτει μάλιστα πως «στο νομοσχέδιο είναι σαφής η προσπάθεια ταύτισης της ριζοσπαστικοποίησης με την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα. Μετά τα πρόσφατα νομοθετήματα που καταστρατηγούν εργασιακά δικαιώματα πολλών δεκαετιών, ήρθε η στιγμή η κυβέρνηση να προφυλάξει τον εαυτό της από την οργή για το διαφαινόμενο πολύ δύσκολο μέλλον του κόσμου της εργασίας. Γι’ αυτό δημιούργησε ένα νομοσχέδιο που επιτίθεται στον πυρήνα των δημοκρατικών δικαιωμάτων του πολίτη. Οι εργατικοί αγώνες και τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν θα επιτρέψουμε να μπουν στον γύψο», καταλήγει η ΠΟΘΑ.
Από την πλευρά του, το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού αναφέρει μεταξύ άλλων πως «σε μια περίοδο με τόσο έντονη κρατική καταστολή, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί την κορυφή ενός σκόπιμα κακοσχεδιασμένου jenga, που θα κατεδαφιστεί και θα συνθλίψει τους ανθρώπους της πάλης και του αγώνα, τους ανθρώπους που αντιστέκονται και διεκδικούν, προσβάλλοντας ανερυθρίαστα το άρθρο 11 του συντάγματος περί προστασίας του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Δεν ανεχόμαστε τη φίμωσή μας. Δεν ανεχόμαστε καμία στέρηση της ελευθερίας μας και του τρόπου που διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Δεν υποχωρούμε στην τρομοκρατία τους. Οι δρόμοι ήταν, είναι και θα είναι δικοί μας».

Επιμέλεια: Ελένη Τσερεζόλε        

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...